«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον EastMed – Μητσοτάκης: Αυξάνει η γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας-Κύπρου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
6 Min Read

Νέα εποχή στην ενεργειακή θέση της χώρας και συνολικά την συνεργασία και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Ευρώπη σηματοδοτεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.

-Advertisement-

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η συμφωνία του Ζαππείου, η οποία αυξάνει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας-Κύπρου

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

- Advertisement -

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Η εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί μια εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, που απειλείται από συγκρούσεις και ανακατατάξεις. Ταυτόχρονα προσφέρει περισσότερη ευελιξία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει μέχρι το 2050 να γίνει κλιματικά ουδέτερη. Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028. Και για την Ελλάδα η πρόσβαση σε φτηνό φυσικό αέριο έχει μεγάλη σημασία. H χώρα μας εξελίσσεται σε κρίσιμο «παίκτη»», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τη σημασία του έργου τόνισαν νωρίτερα στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αργά το μεσημέρι υπογράφηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ τριών επικεφαλής της ΔΕΠΑ και της ελληνικής εταιρείας Energean, εμπορική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EastMed. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρότεινε να δημιουργηθεί μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία τονίζοντας «μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες με την πάροδο του χρόνου».

Δέσμευση για προώθηση του EastMed

Τις θέσεις των τριών χωρών υπέρ της προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ Yuval Steinitz και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ζάππειο, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό.

Οι τρεις χώρες, ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τάσσονται υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και όχι εναντίον οποιουδήποτε και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν το έργο ανεξάρτητα από τις ό,ποιες αντιδράσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης την οποία υποστηρίζει και η χώρα μας προκειμένου να αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σημειώνεται, στηρίζει το έργο για το οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ενώ το τεχνικό ζήτημα της διαλειτουργικότητας με το δίκτυο μεταφοράς της Ελλάδας θεωρείται ότι μπορεί να επιλυθεί.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τέλος στην τριμερή συζητήθηκε και η επικείμενη συνεδρίαση του EastMed Gas Forum στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Πρόβλεψη για μέτρα προστασίας του αγωγού

Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό.

Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:

-Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.

-Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν καθώς και

-Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

topontiki.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *