Ενώ ο καθορισμός ανώτατου ορίου που επέβαλε η Δύση στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προκάλεσε έντονη δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας, γράφουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο καθορισμός ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η αύξηση των τελών διαμετακόμισης στα Στενά του Βοσπόρου, έχει κινητοποιήσει την Ελλάδα, η οποία βιώνει εδώ και καιρό εντάσεις με την Τουρκία, σημειώνει η τουρκική sozcu.com.tr (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).
Ξανά στο τραπέζι
Και συνεχίζει: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, η Ελλάδα και η Βουλγαρία κάθισαν ξανά στο τραπέζι για τον σχεδιασμό εναλλακτικού, προς τα Στενά, αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος προηγουμένως είχε εγκαταλειφθεί.
Μιλώντας στο Al Jazeera για τις συνομιλίες, ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρομάν Χριστόφ είπε ότι ο αγωγός μήκους 280 χιλιομέτρων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο και του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να επεκταθεί στη Ρουμανία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η χώρα του εξαιρείται από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο για δύο χρόνια, αλλά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της αύξησης των διοδίων στα Στενά, και τόνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο επανέλαβαν τις συνομιλίες για τον σχεδιασμό του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Την υποστήριξή του στο σχέδιο εξέφρασε και ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Συσσώρευση πλοίων
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι, λόγω του ανώτατου ορίου τιμής που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο, τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που προέρχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα είχαν συσσωρευτεί στα Στενά τις τελευταίες ημέρες και η Αγκυρα ήθελε νέες «ασφαλιστικές εγγυήσεις» απ’ όλα τα πλοία.
Η νέα κύρωση που εφαρμόστηκε από την ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες διαταραχές στις αποστολές πετρελαίου με πλοία.
Το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μπήκε για πρώτη φορά στην ατζέντα το 1993 και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη Ρωσία το 2007.
Ωστόσο, εγκαταλείφθηκε το 2010 εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών της Βουλγαρίας και των αντιρρήσεων των ΗΠΑ σχετικά με την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο έλληνας ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου Μιχάλης Μυριάνθης είπε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στη διέλευση από τα Στενά και το σχέδιο του αγωγού είναι μια καλή λύση.
ΗΠΑ και Αλεξανδρούπολη
Στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε επίσης ότι η Τουρκία πενταπλασίασε τον Οκτώβριο τα τέλη για τα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τον Βόσπορο.
Το Al Jazeera σχολίασε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Πολλές φορές έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα ως εναλλακτική στα Στενά και άρχισαν να το χρησιμοποιούν ενεργά για στρατιωτικές αποστολές σε χώρες του ΝΑΤΟ, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
Πηγή: sozcu.com.tr, echedoros-a.gr