Ελαιοπαραγωγοί σε «νευρική κρίση»: Τα εργατικά χέρια «καίνε» τη συγκομιδή ελιάς – Αυξήθηκαν κατά 60% τα μεροκάματα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς η έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή ελιάς σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με τους αγρότες να επιδίδονται σε έναν αγώνα εξασφάλισης εργατικού δυναμικού, «εκτοξεύοντας» παράλληλα τα μεροκάματα στα ύψη.

-Advertisement-

Η περίοδος της συγκομιδής έχει εξελιχθεί σε «μαρτύριο» για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και τις ανατιμήσεις, αλλά και την έλλειψη εργατών.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερα «κενά» σε εργατικά χέρια καταγράφονται σε περιοχές όπως την Χαλκιδική, την Μεσσηνία, την Κρήτη, αλλά και την Πελοπόννησο. Σε περιοχές, δηλαδή, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή και πολλές οικογένειες συντηρούνται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ελιάς.

Μάλιστα, όπως μετέφερε στο enikos.gr, ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης«η κατάσταση και φέτος με την εύρεση εργατικών χεριών είναι τραγική. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει έλλειμμα στους εργάτες της τάξεως του 40%. Ψάχνουμε παντού, όπου μπορούμε, ώστε να βρούμε άτομα και να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή, η οποία λόγω της ανομβρίας ξεκίνησε διστακτικά». 

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αύξηση 60% στα μεροκάματα

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους οι εργάτες τους έχουν «γυρίσει την πλάτη», ακόμα και όταν τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60%.

«Προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε λύσεις ώστε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των αγροτών. Φέτος, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το μεροκάματο από τα 50 στα 80 ευρώ, υπερβαίνοντας κάθε όριο. Πάντως, δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω αυξήσεις στις αποδοχές των εργατών, αφού στο τέλος, αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα έχουμε καθόλου κέρδος για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης ατόμων γιατί μόνοι μας είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μιας συγκομιδής», πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν έρθει πολλοί εργάτες γης μέσω του καθεστώτος της μετάκλησης, αφού οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, «κυλούν με ρυθμούς χελώνας». «Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μην έχουμε τόση γραφειοκρατία, ώστε οι άνθρωποι να έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία και να μας βοηθούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος.

Συγκομιδή ελιάς

Μακριά από τον φετινό στόχο παραγωγής

Ωστόσο, ο φετινός στόχος για τη συλλογή περίπου 270 χιλιάδων τόνων ελιάς ίσως να μην επιτευχθεί, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Χιλετζάκης, «η παρατεταμένη ανομβρία έχει συρρικνώσει αρκετά την παραγωγή». Συνέπεια αυτού, μπορεί να είναι μια ενδεχόμενη αύξησή της τιμής του ελαιόλαδου από τον Ιανουάριο και μετά, όταν και θα ολοκληρωθεί πλήρως η συγκομιδή.

Βέβαια, η απουσία εργατών δεν απασχολεί μόνο τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά συνολικά τους αγρότες της χώρας. Όπως θα πει αργότερα ο κ. Χιλετζάκης, όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια φραουλών, πορτοκαλιών και εσπεριδοειδών έχουν αρχίσει από τώρα να ανησυχούν, καθώς «κινδυνεύουν» να μείνουν χωρίς εργατικά χέρια. «Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην συγκομιδή ελιάς, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, όπου και η ανάγκη για εργάτες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη».

enikos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *