Έκτακτη επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν για τη Λιβύη – Ραγδαίες οι εξελίξεις

Ενώ ο Ερντογάν ζεσταίνει τις μηχανές για παρέμβαση στη Λιβύη, η Ευρώπη ανησυχεί- Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία Μέρκελ και Πούτιν - Συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη - Εκτάκτως στις 2 Ιανουαρίου συνεδριάζει η βουλή στην Τουρκία για την αποστολή στρατού.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Παγκόσμια ανησυχία εγείρει το έκρυθμο σκηνικό στη Λιβύη, η οποία φλέγεται τις τελευταίες ώρες. Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική βοήθεια.

-Advertisement-

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, από το πρακτορείο Anadolu τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τρίπολη.

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η ανησυχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις από αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πριν από ένα 24ωρο ότι εάν «σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή».

- Advertisement -

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του AKP, αναφέρθηκε στην πιθανή αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Τουλάχιστον 300 μαχητές από τη Συρία που στηρίζουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σταλεί ήδη στη Λιβύη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα οι 300 Συριανοί μαχητές μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης μέσω τουρκικού εδάφους και τουλάχιστον άλλοι 1000 ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.

Η Τουρκία προσφέρει μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων ΗΠΑ για όσους συμφωνούν να μεταβούν στη Λιβύη και συμβάσεις μεταξύ τριών και έξι μηνών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποσταλή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα.

«Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί», αναφέρεται στο ενημερωτικό κείμενο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, οι δυνάμεις του οποίου ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής πως πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν δήλωνε πως η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί στο αίτημα» για αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει παρέμβαση, με την επίσκεψη που έχει προγραμματίσει να κάνει στη Λιβύη ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με υπουργούς Εξωτερικών άλλων μεγάλων δυνάμεων.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *