Εκατοντάδες πιστοί στη Λαμία έσπευσαν να τιμήσουν την Αγία Σοφία και τις τρεις της Θυγατέρες [εικόνες] | Lamianow.gr
Connect with us

Toπικά

Εκατοντάδες πιστοί στη Λαμία έσπευσαν να τιμήσουν την Αγία Σοφία και τις τρεις της Θυγατέρες [εικόνες]

Avatar

Published

on

 

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρέπεια πανηγύρισε το διήμερο 16 & 17 Σεπτεμβρίου η Ενορία της αγίας Σοφίας Λαμίας, την ιερά μνήμη των αγίων Ενδόξων Μαρτύρων γυναικών Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης και της μητρός αυτών Σοφίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ο περικαλλής και μεγαλοπρεπής Ναός της αγίας Σοφίας  της ομωνύμου νεοσύστατης Ενορίας της πόλεως.

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδης και πλειάδος Ιερέων της πόλεως, των Αρχιδιακόνων π. Ιωήλ Ποδαρόπουλο και π. Ευστάθιο Κατόπη, τη συμμετοχή των ευσεβών Αρχόντων και πλήθους λαού, οι οποίοι κατέκλυσαν το Ναό για να τιμήσουν τις μεγάλες εορτάζουσες αγίες.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Χρήστου Τσιρίγκα και του Λαμπαδαρίου κ. Χρήστου Φωτόπουλου.

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε την Θεολογική του διδαχή προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων πιστών και σε όσους παρακολουθούσαν απευθείας τον Πανηγυρικό Εσπερινό μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm),  αναφερόμενος στην θυσία και τα μαρτύρια των αγίων.

Αρχικά ο κ. Ιγνάτιος  συνεχάρη τον ευλογημένο λαό της Ενορίας για την κατασκευή αυτού του  περικαλλούς και θαυμασίου Ναού μακαρίζοντας τη μνήμη του κεκοιμημένου  Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, ο οποίος αξιώθηκε να θεμελιώσει και να εγκαινιάσει ένα τέτοιο όμορφο Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

 «Είναι θαύμα του Θεού που σε λίγα χρόνια πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο έργο, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη ευλάβεια σας  προς τις μεγάλες αυτές αγίες της Εκκλησίας μας. Είναι σημαντικό που στην εποχή μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον κόσμο, όπου οι Ναοί αχρηστεύονται ή δίνονται για άλλη χρήση, στον τόπο μας να οικοδομούμε και να λειτουργούμε Ναούς. Εσείς είχατε τη σοφία να οικοδομήσετε αυτό το Ναό και να τον παραδώσετε στις επόμενες γενιές για να τον έχουν ως σημείο αναφοράς και μάλιστα στις μάρτυρες που δεν διδάσκουν μόνο με το βίο και το μαρτύριο τους αλλά μας διδάσκουν  με τα ονόματά τους». 

Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε κάθε μια αγία ξεχωριστά εξιστορώντας το μαρτύριό και τα χαρίσματά τους μέσα από τα οποία κατάφεραν  να κερδίσουν την αιωνιότητα και τον παράδεισο. 

«Θεωρούμε συνήθως σοφούς αυτούς που έχουν πολλά πτυχία και γνώσεις και καυχώμεθα  για αυτό , αλλά αυτό δεν είναι σοφία , διότι πολλές φορές οι άνθρωποι των γνώσεων χάνουν στην πραγματικότητα την αληθινή  σοφία.

 Σοφία είναι να έχεις δικαιοσύνη, αλήθεια και να ξέρεις από πού έρχεσαι. Οι γνώσεις  είναι πολύτιμες όταν μπορούν να υπηρετήσουν την προσφορά και την θυσία στους ανθρώπους. Όταν μπορούν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα. Η σοφία είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από τις γνώσεις. Είναι η Θεού σοφία. Μέσα στην Εκκλησία υπάρχει όντως η σοφία του Θεού και η πίστη, που μας δίδει την δύναμη σε αυτή την κοινωνία  με τα τόσα προβλήματά της να πορευόμαστε. Όσοι πιστεύουμε στο Θεό ξέρουμε να αγαπάμε χωρίς ανταπόδοση και να ζούμε τον παράδεισο από αυτόν εδώ τον κόσμο. Οι χριστιανοί θεμελιώνουμε την πίστη μας πάνω στη σοφία, την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη».

 Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ιδιαιτέρως στις εορτάζουσες, προτρέποντας συνάμα τους Άρχοντες να έχουν σοφία,  ειδικά αυτή την εποχή και να ξέρουν, ότι μπορούν να κάνουν πραγματικότητα το έργο που έχουν αναλάβει, μόνο με τη βοήθεια του Θεού».

 Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Χρήστος Τσιλοφύτης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο ευχαριστώντας τον εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Ενορίας  για την ευλογητή και τιμητική παρουσία του στην Πανήγυρη, ευχόμενος υικώς έτη πολλά με υγεία και δύναμη προς συνέχιση της Θεοφιλούς Αρχιερατείας του.

Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης,ο π. Χρήστος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια ασημένια  εικόνα της αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της.

 Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού  προεσεφέρθη εόρτιο κέρασμα προς όλους στο ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στον εορτασμό μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιοο Κυροδήμο και  Αντιδημάρχους, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής και ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης. 

Φωτογραφίες Δημήτριος Ανάγνου

 

   

Ακολουθήστε το Lamianow στο Instagram

Advertisement
1 Comment
 • Avatar Ο/Η ΕΥΘΥΤΗΣ λέει:

  Συγχαρητήρια στην Ενορία & τους υπεύθυνους του Ι.Ν., για την προετοιμασία της εορτής & την συνέχιση των έργων αποπεράτωσης αυτού.
  «Αρνητική» παρουσία ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (Τοποτηρητής), ο οποίος αντικανονικά ανέγνωσε –σύμφωνα με το τυπικό- τις προφητείες στην νεοελληνική γλώσσα.
  1700 χρόνια η ιερά παράδοση προστάζει, η ανάγνωση μόνο στην γλώσσα του αρχαίου κειμένου.
  Δεν υπάρχει απόφαση της Ελλαδικής, αλλά ούτε άλλης Εκκλησίας για το αντίθετο.
  Ο Μακαριστός ΝΙΚΟΛΑΟΣ, δεν το είχε κάνει ποτέ.
  Στον Βόλο, όταν το προσπάθησε ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, ξεσηκώθηκε ο πιστός Λαός του Θεού & το σταμάτησε (εδώ από πού πήρε άδεια?)

 • Advertisement

  konstantinos_kolovos

  ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  ΑΘΛΗΤΙΚΑ1 δευτερόλεπτο ago

  Ο Αντώνης Συκάρης σε νέα ορειβατική αποστολή για μια «οχτάρα» κορυφή του Νεπάλ

  Στόχος η δύσκολη κορυφή της Annapurna στα 8.091 μέτρα Μια κορυφή άνω των 8.000 μέτρων, από τις συνολικά 14 που...

  ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

  Ανατροπή στην καταγγελία βιασμού 18χρονης κοπέλας μέσα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

  Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας, τα περί βιασμού της 18χρονης...

  Κόσμος31 λεπτά ago

  Σοκαριστικό ατύχημα για Ρωσίδα ακροβάτη – Φόβοι ότι δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά

  Η Εβγκένια Ασόνοβα  έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική της στήλη Σοκ προκαλεί το βίντεο με τη...

  ΕΛΛΑΔΑ46 λεπτά ago

  Τραγωδία στους Αγίους Θεοδώρους: Ληστές παρέσυραν και σκότωσαν ηλικιωμένη για να ξεφύγουν

  Το απίστευτο περιστατικό με θύμα μια 73χρονη γυναίκα  σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου – Οι δράστες επιχείρησαν...

  Toπικά58 λεπτά ago

  Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε Μακρακώμη και Σπερχειάδα / Το πλήρες πρόγραμμα…

  Δείτε παρακάτω τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων σε Μακρακώμη και Σπερχειάδα.  Ακολουθήστε το Lamianow στο Instagram

  Δεκέμβριος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

  Facebook

  Διαβάζονται

  >