Ανοίγουν και με τη βούλα του κράτους οι business με τη φαρμακευτική κάνναβη. Σήμερα Δευτέρα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας θα προβούν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για τη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα απλοποιηθεί και θα επισπευστεί κατά πολύ η διαδικασία της αδειοδότησης, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να καθοριστούν τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούν να περιέχουν μέχρι ένα ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης (THC), στο πλαίσιο νομιμοποίησης των βρώσιμων προϊόντων κλωστικής κάνναβης των Ελλήνων παραγωγών (ως 0,2% ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία).
Επτά εταιρείες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επτά ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Μεταξύ αυτών είναι η θυγατρική που έστησε στη χώρα μας η ισραηλινή Tikun-Olam και η καναδική International Cannabis Corp. Πρόκειται για δύο εταιρείες που θεωρούνται ηγέτιδες στον αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως.
Η πρώτη, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Μπέη και πρόεδρο τον Γιτζάκ Κοέν, κατάφερε ήδη να εξασφαλίσει το πράσινο φως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τους περιβαλλοντικούς όρους της μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης που θέλει να δημιουργήσει σε έκταση 40 στρεμμάτων στην περιοχή Εξαμιλίων του Δήμου Κορινθίων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η μονάδα θα αφορά τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια αλλά και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθέων της κάνναβης με στόχο την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Η παραγωγική μονάδα θα στεγάζεται σε βιομηχανικό κτίριο με ισόγειο χώρο και θα έχει εμβαδόν (ισογείου) 2.050m2. Στη μονάδα αυτή θα παράγονται προϊόντα κάνναβης (αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων, έλαια, κάψουλες κ.τ.λ.). Η μητρική είναι η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου στο Ισραήλ, με συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές και μελέτες.
Η International Cannabis Corp με έδρα το Βανκούβερ δρομολογεί τη δημιουργία μονάδας στην Ημαθία. Αφορά έκταση 16 στρεμμάτων που προορίζεται για καλλιέργεια, εξαγωγή, διανομή και ανάπτυξη ιατρικής κάνναβης. Μάλιστα η μονάδα αυτή, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, θα λειτουργήσει ως το κέντρο παραγωγής και διανομής των προϊόντων της στη Νότια Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η International Cannabis Corp έχει δίκτυο διανομής περίπου 35.000 φαρμακείων σε 16 χώρες. Ηδη πάντως οι business της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας αρχίζουν να ανθούν.
Είναι ενδεικτικό πως στο ΓΕΜΗ ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια οι νέες εταιρείες με σκοπό την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία της, ενώ το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν σενάρια για δραστηριοποίηση και του κ. Αλκη Δαυίδ στη χώρα μέσω της εταιρείας SwissX που ίδρυσε πέρυσι και διαθέτει σε ΗΠΑ και Σκωτία προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.
Δουλειές με φούντες στην κυριολεξία έχουν ανοίξει παράλληλα και στον χώρο της βιομηχανικής κάνναβης. Μάλιστα φέτος εκτιμάται πως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 1.000 στρέμματα, όταν το 2017 ήταν 300 και το 2016 μόλις 20!
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» ήδη έχει εκδώσει εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της κάνναβης, όπου δίνονται κατευθύνσεις στους αγρότες για το πώς και πού πρέπει να καλλιεργήσει με βάση τις κλιματολογικές και εδαφολογικές απαιτήσεις, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης πρόσφατα κάλεσε τους καλλιεργητές να «δημιουργήσουν ισχυρές και οργανωμένες συλλογικές δομές, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς».
πηγή protothema