Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    epidoma thermansis | Lamianow.gr
    Επίδομα θέρμανσης 2026: Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση και πώς υπολογίζεται
    gap | Lamianow.gr
    Ο Γιώργος Παπανδρέου στο μπλόκο της Πάτρας: «Οι αγρότες δεν θέλουν άλλες υποσχέσεις αλλά δικαιοσύνη»
    dendias | Lamianow.gr
    Δένδιας: Υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε κοινωνία δύο ή πολλαπλών ταχυτήτων – Αυτό δεν είναι αποδεκτό
    adonis 7 | Lamianow.gr
    Εσωκομματικό καρφί Άδωνι: Ας μην δεχόμαστε κριτική από αυτούς που δεν μιλάνε καθόλου εμείς που δίνουμε μάχη για να μείνει η κυβέρνηση όρθια
    lilikomeni | Lamianow.gr
    Ηράκλειο: Η ιστορία ηλικιωμένης που ζει σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο – «Θέλω να δουλέψω»
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    ataman | Lamianow.gr
    Αταμάν: «Να συγχαρώ τον Ολυμπιακό που κέρδισε με 40 πόντους, αν είσαι μεγάλη ομάδα, παίζεις όπως εκείνος και στο πρωτάθλημα»
    levadiakos | Lamianow.gr
    Λεβαδειακός – Βόλος 3-1: Πετάει για Ευρώπη
    6805713 | Lamianow.gr
    Συνεχίζεται η κόντρα της Σελέν Ερντέμ με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Δεχόμουν λεκτικές επιθέσεις για 40 λεπτά, οι παίκτριές μου έδωσαν την κατάλληλη απάντηση»
    maklsfield | Lamianow.gr
    «Αγόρασα την ομάδα μεθυσμένος, την επόμενη μέρα δεν το θυμόμουν» είπε ο πρόεδρος της Μάκλσφιλντ που απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας
    vania | Lamianow.gr
    «Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για τον Βάνια Ντρκούσιτς» γράφουν στη Ρωσία
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία – TAYTOTHTA – Συμμόρφωση 2018/334
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Δήμος Λαμιέων: Ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων; Ευχή ή κατάρα;

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Δήμος Λαμιέων: Ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων; Ευχή ή κατάρα;

lamianow
Bylamianow
Follow:
Οκτ 15, 2016 @ 13:06
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
5 Min Read
SHARE

Τελευταία με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσφορά αξιοπρεπών υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους.

Ο δήμος Λαμιέων σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει μεγάλο μέρος της αποκομιδής των σκουπιδιών στην Λαμία σε ιδιώτη εργολάβο ενώ σύσσωμος η αντιπολίτευση αντέδρασε καταγγέλλοντας την Δημοτική Αρχή για ανεπάρκεια και μεθοδευμένη πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου.

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τα κύρια επιχειρήματα της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης αυτής είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός της υπηρεσίας  ενώ τίθεται και το θέμα της ποιότητας της αποκομιδής, κάτι βέβαια  που ενδιαφέρει άμεσα τον δημότη.

Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν πολύπλευρα το θέμα που ταλανίζει τους δήμους  ανατρέξαμε στα αριθμητικά δεδομένα των μελετών του δήμου Λαμιέων καθώς και τις πρακτικές που εφαρμόζονται  διεθνώς αλλά και στην Ελληνική Επικράτεια.

Με δεδομένη μάλιστα την ψήφιση τελευταία της Τροπολογίας από την Κυβέρνηση με την οποία παρατείνονται αυτοδίκαια  έως 31/12/2017 οι συμβάσεις των 49 εργαζομένων  Ι.Δ.Ο.Χ στον Δήμο Λαμιέων υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος ώστε να προγραμματιστούν οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στον συγκεκριμένο τομέα.

-Advertisement-
KATSIAVOS

Σύμφωνα με την Οικονομοτεχνική  Μελέτη του δήμου  το κόστος των 49 αυτών συμβασιούχων ανέρχεται κατ’έτος σε 1.191.021 ευρώ( μισθοδοσία, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων). Αντίστοιχα ο προϋπολογισμός της ανάθεσης σε ιδιώτη ειναι:1.572.620 ευρώ (με απόσβεση οχημάτων 164.880 ευρώ και ΦΠΑ 304.378 ευρώ).

Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά περίπου 400.000 ευρώ το έτος που θα πληρώσουμε παραπάνω οι δημότες σε σχέση με την χρησιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Βέβαια όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει κάποιος εργολάβος με έκπτωση στον αρχικό προϋπολογισμό ,με όποια προβλήματα όμως δημιουργηθούν στο τελικό αποτέλεσμα δηλαδή στην ποιότητα της αποκομιδής(κακές συνθήκες εργασίες, υποστελέχωση, ‘’φτηνό’ εργατικό δυναμικό).

Πάντως οι διεθνείς μελέτες που συγκρίνουν το κόστος ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δείχνουν πως οι δήμοι δεν ωφελούνται μακρόχρονα οικονομικά από την εκχώρηση του τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων (βλέπε σχετικό πίνακα).

Για το θέμα της ποιότητας της αποκομιδής αναζητήσαμε την Ελληνική σχετική εμπειρία, όπου δηλαδή λειτουργεί η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών.

Διαβάζουμε λοιπόν ‘’καθεστώς ομηρίας από τα σκουπίδια’’ για τον  Δήμο Θήρας  με τα πολλά παράπονα για το έργο της  αναδόχου εταιρίας, για προβλήματα που αφορούν την ιδιωτική διαχείριση των απορριμμάτων με περιβαλλοντικά πρόστιμα στον Δήμο Έδεσσας αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάδειξη του αναδόχουκαι επιβάρυνση από σκουπίδια στον Δήμο Ρόδου.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τις καταγγελίες για κακής ποιότητας παροχής υπηρεσιών του ιδιωτικού συνεργείου που είχε αναλάβει την καθαριότητα των λαϊκών αγορών στην Λαμία και την βελτίωση των συνθηκών μετά την αποχώρησή του.

Από ότι φαίνεται και ο τομέας της ιδιωτικοποίησης δεν έχει αποδείξει πως θα παράξει καλύτερο τελικό αποτέλεσμα όσο αφορά την ποιότητα της αποκομιδής.

Άρα τι απομένει στον δήμο; Μα η πλήρης αξιοποίηση του προσωπικού των 100 ατόμων (μόνιμοι, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ) στην καθαριότητα που θα έχει μέχρι τέλος του 2017 με καλή οργάνωση και προσπάθεια για βέλτιστη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια εφαρμογή σύγχρονου επιστημονικού μάνατζμεντ, στοχοθέτηση, έλεγχο της αποτελεσματικότητας ,αξιολόγηση και κατάλληλες-προσεκτικές πρωτοβουλίες για αλλαγή και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επίσης με την εξοικονόμηση των 400.000 ευρώ τον χρόνο -αυτά που δεν θα πληρωθούν στον εργολάβο- μπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανανέωσης του εξοπλισμού που, όπως αναφέρεται στην εισήγηση που ψηφίστηκε στο Δ.Σ., ειναι πεπαλαιωμένος με αυξημένο κόστος χρήσης και συντήρησης.

Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να προσπαθεί με τόσο άκομψο τρόπο να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με αμφίβολα αποτελέσματα σε κάθε τομέα, ας αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, μέσα στο νέο ευνοϊκό περιβάλλον του νέου Νομοσχεδίου και του Παράλληλου Προγράμματος της Κυβέρνησης ,ώστε να παρέχει στους δημότες μια καθαρή πόλη χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος και με ουσιαστική αναβάθμιση στην ποιότητα.

Και αυτό μπορεί να το πετύχει με τις υπάρχουσες συνθήκες καθώς και με διεκδίκηση από την πολιτεία μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθεί μια Υπηρεσία Καθαριότητας αυτόνομη, μακριά από ρουσφέτια και παρεμβάσεις, ανεξάρτητη από πολιτικές επιδιώξεις και υστεροβουλίες η οποία  θα υπηρετεί πραγματικά-ανταποδοτικά τον δημότη.

 

Παναγιώτης Στασινός

Δημοτικός Σύμβουλος

Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

KRHTIKES STRATES

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Πούρα και ρούμι οδηγούν τις ΗΠΑ σε περαιτέρω χαλάρωση
Next Article Στο εδώλιο 24 άτομα για μίζα 11,6 εκατ. ευρώ σε γιατρούς του ΕΣΥ
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
5°C
Lamia
overcast clouds
5° _ 5°
80%
1 km/h
Δε
5 °C
Τρ
10 °C
Τε
13 °C
Πε
14 °C
Πα
8 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

Photo 1768166823089 | Lamianow.gr
FeaturedΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Καιρός: Κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού / που χιονίζει στη Φθιώτιδα (Βίντεο)

Sourgiadakis manolis | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θλίψη στη Λαμία : Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Σουργιαδάκης – είχε χάσει τον αδελφό του το 2019

photo 17681266009268288213331379157140 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι Λαμίας – Απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένος, στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα (Φώτο)

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved / Η επιχείρηση LAMIA MEDIA VOICE Μ.Ι.Κ.Ε., ως δικαιούχος και διαχειρίστρια του ιστότοπου lamianow.gr, δηλώνει ότι συμμορφώνεται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018, σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης