1 Δημογραφικό: Τις επόμενες 2 δεκαετίες θα έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους σε ηλικία τεκνοποίησης | Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία και την Στερεά Ελλάδα

Δημογραφικό: Τις επόμενες 2 δεκαετίες θα έχουμε όλο και λιγότερους ανθρώπους σε ηλικία τεκνοποίησης

Lamianow.gr
Lamianow.gr 3 εβδομάδες ago Add a Comment
Updated 2022/07/21 at 2:09 ΜΜ
3 Min Read
999 1

Το βασικό είναι ότι η απογραφή επιβεβαίωσε τις αναλύσεις όσον αφορά την μείωση του πληθυσμού μας, επισήμανε, σημειώνοντας ότι δεν επιβεβαιώθηκε η γήρανση του πληθυσμού μας γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί στοιχεία ανά φύλο και ηλικία.

Κατά 400.000 ανθρώπους μειωμένος καταγράφηκε ο ελληνικός πληθυσμός στην πρόσφατη απογραφή σε σχέση με την προηγούμενη.

«Η μόνη έκπληξη σε αυτά τα στοιχεία ήταν ότι περιμέναμε, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας αρχής, η μείωση να είναι μεγαλύτερη κατά 100.000» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης.

Το βασικό είναι ότι η απογραφή επιβεβαίωσε τις αναλύσεις όσον αφορά την μείωση του πληθυσμού μας, επισήμανε, σημειώνοντας ότι δεν επιβεβαιώθηκε η γήρανση του πληθυσμού μας γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί στοιχεία ανά φύλο και ηλικία.

Διαβάστε επίσης: Αθήνα: Πόσο πληθυσμό είχε το 1854; – Δείτε τον πληθυσμό εκείνη τη χρονιά 100 ευρωπαϊκών πόλεων

Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις

«Η μείωση του πληθυσμού σε πολύ μεγάλο βαθμό, κατά 80% οφείλεται στο ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και πολύ λιγότερο στην μετανάστευση. Επομένως έχουμε δύο ζυγαριές αρνητικές, οι οποίες δίνουν ένα μεγαλύτερο αρνητικό αποτέλεσμα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτές οι περιοχές που έχουν την ηπιότερη μείωση ή μικρή αύξηση του πληθυσμού ανήκουν στο Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες που έχει να κάνει με το ότι είναι πιο «νεανικές περιοχές» και επομένως το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων δεν τόσο αρνητικό, είναι μάλλον λίγο θετικό. Το δεύτερο είναι ότι φαίνεται πως κράτησαν τον πληθυσμό στην διάρκεια της κρίσης, δηλαδή δεν είχαμε φυγή στο εξωτερικό» προσέθεσε ο κ. Κοτζαμάνης.

Αναλυτικά στοιχεία για ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά

Μεταξύ άλλων στοιχείων που παρέθεσε ο καθηγητής, η ηπειρωτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά καταγράφουν μείωση στον πληθυσμό. Πιο ειδικά η Αττική έχει μια ήπια μείωση η οποία εντοπίζεται κυρίως στον κεντρικό τομέα, η Δυτική Μακεδονία έχει μείωση 11% και τα Γρεβενά έχουν πολύ μεγάλη μείωση, γύρω στο 16%. Αντίθετα στο Νότιο Αιγαίο παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού κατά 5% ενώ η Κως έχει αύξηση 10%.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content