Δηλώσεις ΦΠΑ: Όλες οι αλλαγές από 1η Ιουλίου 2024 – Ποιους φορολογούμενους αφορούν

Υπενθυμίζεται, πως η σχετική απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ μόλις προ μιας εβδομάδας, και αφορά σε πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.7.2024 και εφεξής σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα σε αυτή.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με όλες τις αλλαγές στο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, καθώς το νέο καθεστώς θα είναι σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2024 επηρεάζοντας χιλιάδες φορολογουμένους.

-Advertisement-

Υπενθυμίζεται, πως η σχετική απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ μόλις προ μιας εβδομάδας, και αφορά σε πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.7.2024 και εφεξής σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα σε αυτή. Συνεπώς το έντυπο ΦΠΑ χρησιμοποιείται για δηλώσεις που υποβάλλονται για τον 7ο μήνα 2024 για τους φορολογούμενους που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και για το 3ο τρίμηνο 2024 για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Οι τροποποιήσεις

Έτσι, σύμφωνα και με την εγκύκλιο, με το νέο έντυπο της δήλωσης ΦΠΑ επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις σε σχέση με το παλιό έντυπο και ισχύει για πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από 1.7.2016 έως και 30.6.2024:

Προστέθηκε ως επιλογή η ετήσια φορολογική περίοδος για τους υπόχρεους στην υποβολή δήλωσης ΦΠΑ οι οποίοι εκμεταλλεύονται πλοίο αναψυχής χαρακτηρισμένο ως επαγγελματικό σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας.

- Advertisement -

Προστέθηκαν οι κωδικοί 308 και 309, στους οποίους καταχωρίζονται οι φορολογητέες εκροές που έχουν επιβαρυνθεί με τον μειωμένο συντελεστή του φόρου 4% και 3% για τα νησια του Αιγαίου και αντίστοιχα στους κωδικούς 338 και 339 το φόρο που αναλογεί, πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι κωδικοί αυτοί αφορούν μόνο στην παροχή υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.

Στον υποπίνακα α του πίνακα Β προστέθηκε ο κωδικός 313 «Πράξεις που δεν συμμετέχουν στο ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Φ.Π.Α»
όπου αναγράφεται η αξία των πράξεων που έχουν περιληφθεί στους κωδικούς 301 έως 306, 342, 345, 348, 349 και 310, και δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του Φ.Π.Α. των εισροών, όπως ενδεικτικά:

  • την αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών,
  • εργασίες της παραγρ. 3β’ του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον είναι παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας,
  • οι αυτοπαραδόσεις αγαθών και οι ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών,
  • οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών που καταβλήθηκαν για τις ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών
  • η μεταφορά αγαθών επιχείρησης σε άλλο κράτος μέλος
  • την αξία των αγορών,
  • η αξία πράξεων που πραγματοποιούνται (εισροές)
  • η αξία των λοιπών πράξεων λήπτη.

Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνο από τους υποκείμενους στον φόρο που πραγματοποιούν ταυτόχρονα πράξεις με και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή/και λήψεις υπηρεσιών αφορούν αποκλειστικά τις απαλλασσόμενες πράξεις.

Ειδικότερα στον κωδικό 314 καταχωρείται η αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ.

Στον κωδικό 315 καταχωρίζεται η αξία των ενδοκοινοτικών λήψεων υπηρεσιών δηλαδή των λήψεων υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες και όχι κάθε είδους υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ υποκειμένων εγκατεστημένων σε διαφορετικά κράτη μέλη. Στο κωδικό αυτό καταχωρίζεται και η αξία των προκαταβολών που αφορούν σε αυτές τις ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι:

  • οι κωδικοί 313, 314 και 315 μειώνουν το κωδικό 311
  • ο κωδικός 312 εκφράζει τον συνολικό κύκλο εργασιών της διαχειριστικής περιόδου, για τις ανάγκες του διακανονισμού Φ.Π.Α. και η συμπλήρωση του είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα εάν ο υποκείμενος έχει υποχρέωση διακανονισμού των εκπτώσεων του.

Στον υποπίνακα δ του πίνακα Β καταργήθηκε ο κωδικός «400 – Επιστροφή φόρου αρ. 41 (πωλ. αγρ. Προϊόντων Χ 3%)». Ο κωδικός «400» καταργείται λόγω τροποποίησης των σχετικών διατάξεων.

Στα πληροφοριακά στοιχεία προστέθηκε ο κωδικός 912 «Αξία απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του Αγίου Όρους», καθώς η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι αναγκαία προκειμένου για τον ορθό υπολογισμό της βάσης των ιδίων πόρων για σκοπούς ΦΠΑ και την συνεισφορά της Χώρας μας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και για το σκοπό αυτό κρίνεται σημαντική η ορθή συμπλήρωση του κωδικού αυτού.

Σημειώνεται ότι, ο κωδικός 912 συμπληρώνεται μόνο από τους υποκείμενους στον φόρο που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από και προς την περιοχή του Αγίου Όρους, καθώς και εισαγωγές από το εξωτερικό στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Π.7395/4269/1987, και σε αυτόν καταχωρείται ανά φορολογική περίοδο η αξία των πράξεων αυτών.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *