Για ολιγωρία του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν λόγο οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου για τη χιονόπτωση. Τι συνέβη και μέσα σε μόλις μια ημέρα, κόπηκε το ρεύμα, για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε 29 περιοχές της πρωτεύουσας;
Το ζήτημα φαίνεται πως είναι πολυπαραγοντικό. Και οι ευθύνες όπως και σε κάθε καταστροφή μετά από κακοκαιρία είναι άλυτος γρίφος. Σφοδρή χιονόπτωση, δέντρα που δεν άντεξαν και έπεσαν υπό το βάρος του χιονιού (φτάνουν σε όλη την Αττική, τουλάχιστον τα 800!), πολλά από αυτά πάνω σε καλώδια και στύλους, δέντρα που ίσως δεν κλαδεύτηκαν έγκαιρα και στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά και δέντρα μέσα σε σπίτια και ιδιωτικούς χώρους στα οποία οι δήμοι δεν έχουν δικαιοδοσία να παρέμβουν.
Στο τραπέζι της συζήτησης όμως, οι δήμαρχοι των περιοχών αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής, βάζουν τόσο την αδυναμία ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ στις βλάβες, όσο και το ερώτημα για το αν οι πτώσεις δέντρων και κλαδιών είναι οι μόνοι υπαίτιοι για το γεγονός ότι τόσες πολλές γειτονιές βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Πολλοί δήμαρχοι με τους οποίους μίλησε το newsit.gr, αναφέρουν ότι το δίκτυο είναι και απαρχαιωμένο αλλά και πολύ εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον, με πολλά και πυκνά καλώδια αλλά και πολλούς στύλους δίπλα σε δέντρα. Τονίζουν πως το γεγονός ότι το δίκτυο δεν είναι υπογειοποιημένο συνηγορεί στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Προσθέτουν επίσης, πως σε περιοχές με πολλή μεγάλη δεντροκάλυψη και μάλιστα με δάση πολλών ετών, όπως οι δικές τους, όσο και να κλαδέψουν, το δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένει «μπλεγμένο» μέσα στα δέντρα.
Όπως λέει μάλιστα στο Newsit.gr, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης: «το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Οι δήμοι μπορούν να κλαδεύουν μόνο όσα δεν είναι δίπλα ή γύρω σε καλώδια. Είναι εξειδικευμένη εργασία. Υπεύθυνος για αυτά είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Δεν υπάρχει πρόληψη εκ μέρους του διαχειριστή του δικτύου για το θέμα».
O δήμαρχος Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, αναφέρει πως στα Βριλήσσια έπεσαν τουλάχιστον 70 δέντρα. Πολλά άλλα έχουν «αγκαλιάσει» τους δρόμους. «Τα συνεργεία του δήμου μαζεύουν ασταμάτητα πεσμένα κλαδιά και δέντρα. Υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του δήμου που δεν έχει ρεύμα. Πρόκειται για περιοχή 5 οικοδομικών τετραγώνων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημαρχείου, που δεν έχουν ηλεκτρικό από χθες το πρωί. Συναντώ τους πολίτες στους δρόμους και μου λένε: ‘παγώσαμε’. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούμε να παρέμβουμε αν δεν έρθει πρώτα ο ΔΕΔΔΗΕ. Και το 2002 είχαμε αντίστοιχο πρόβλημα αλλά αυτή τη φορά ήταν πολύ εκτεταμένο» αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιατογιάννη, κατά κύριο λόγο έχουν πέσει πεύκα. Κάποια από αυτά είναι πολύ ψηλά- φτάνουν και τα 10 μετρά σε ύψος. «Εμείς αραιώναμε και κλαδεύαμε διαρκώς. Είναι πάρα πολλά όμως τα δέντρα και επίσης για να προχωράει ο δήμος στο κλάδεμα τους χρειάζεται εισήγηση από γεωπόνους», σημειώνει o δήμαρχος και προσθέτει πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και πολλά δέντρα μέσα αυλές, κάποια από αυτά αφρόντιστα, στους οποίους όμως χώρους δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος. «Δε σας κρύβω πάντως, πως είμαστε προβληματισμένοι από την αμεσότητα της παρέμβασης του ΔΕΔΔΗΕ. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή την ώρα τα αιτήματα είναι πολλά όμως γενικά ο ΔΕΔΔΗΕ δε συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς που γίνονται πριν από τις επικίνδυνες περιόδους και τα ακραία φαινόμενα- μιλάω για τις συσκέψεις που γίνονται με ΓΓΠΠ, Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική. Αυτή τη στιγμή επικοινωνούμε διαρκώς μαζί τους για το πότε θα γίνει η αποκατάσταση και χρονοδιάγραμμα δεν παίρνουμε».
Έντονα προβληματισμένη ακούγεται και η δήμαρχος Νέα Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου. Όπως σημειώνει: «Έχουμε περιοχή, πίσω από την γέφυρα Κασταμονής, που είναι δεύτερο 24ωρο χωρίς ρεύμα. Έχουν πέσει πολλά κλαδιά, κάποια από αυτά σε καλώδια της ΔΕΗ. Στην αρχή ο ΔΕΔΔΗΕ μου είπε ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί χθες το βράδυ στις 21.00, μετά μου είπαν στις 03.00 και έκτοτε έχασα …το σήμα τους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν σε αυτή την περιοχή».
Αβοήθητοι λένε ότι μένουν και σε Χαλάνδρι και Πεντέλη
O Συμεών Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρει πως χθες το βράδυ, ο δήμος ξεκίνησε μια εκτεταμένη επιχείρηση εκχιονισμού στην περιοχή Πάτημα 2, στο βουνό. Όπως συνεχίζει να περιγράφει: «Πολλά στενά όμως παραμένουν αποκλεισμένα. Στη μεγάλη πλειονότητα τα πεσμένα δέντρα έχουν απομακρυνθεί.
Τα περισσότερα δέντρα που έπεσαν είναι πεύκα, πολλά από αυτά 80 και 100 ετών. Το 1987, το 2008 και το 2013 είχαν πέσει ξανά δέντρα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. O ΔΕΔΔΗΕ πάντως είναι εδώ και χρόνια ….άφαντος. Στο δήμο μας, από το 2015 περιμένουμε να εγκαταστήσει κολώνες φωτισμού στο Πάτημα και παρ’ ο, τι έχουμε κάνει για αυτό σύμβαση με την εταιρεία και έχουμε πληρώσει το αντίτιμο, η σύμβαση δεν έχει ακόμα εκτελεστεί. Eίτε τους καλέσω εγώ ως δήμαρχος, είτε ο πολίτης, πρέπει να πάρουμε στο 11500 και να…καταγράψουν το αίτημα μας. Ή να στείλουμε ένα mail και να περιμένουμε. Τα συνεργεία είναι αποδεκατισμένα, με λίγους υπαλλήλους και έχουν εκχωρηθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες».
Για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σήμερα κάνει λόγο και η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά: «Έχουμε τουλάχιστον 200 πτώσεις δέντρων, πολλά από αυτά πεσμένα στη μέση του δρόμου. Υπάρχουν και αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ζημιές- την πλήρη εικόνα δεν την έχουμε ακόμα, μιας και υπάρχει δυσκολία προσέγγισης σε αρκετά σημεία. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως από χθες στις 09.00 έχουμε περιοχές χωρίς ρεύμα. Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά και με γηραιότερους συμπολίτες μας. Τόσο εγώ, όσο και οι υπάλληλοι του δήμου συζητάμε ότι τόσες πολλές πτώσεις δέντρων δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στην περιοχή μας. Όσον αφορά τα κλαδέματα, εμείς κλαδέψαμε το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό. Όμως, η Πεντέλη είναι αντικειμενικά δήμος με πάρα πολύ μεγάλη δεντροκάλυψη. Και επίσης, έχουμε πάρα πολλά δέντρα μέσα σε σπίτια, τα οποία έπεσαν από τις αυλές προς τα έξω. Κάποιοι ιδιοκτήτες κλαδεύουν, όχι όλοι όμως».
Τι λέει το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη χιονόπτωση της «Μήδειας»
Στο ερώτημα τώρα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Μήδειας» που αυτή τη φορά οδήγησε σε πρωτοφανείς πτώσεις δέντρων, ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός, μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει τα εξής: « Το υγρό χιόνι δημιουργείται όταν η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος είναι κοντά στο μηδέν και οι δενδρίτες των νιφάδων αποκτούν τo μεγαλύτερο δυνατόν μέγεθος. Επίσης το υγρό χιόνι είναι αρκετά βαρύ σε σχέση με άλλους τύπους χιονιού που σημειώνονται με χαμηλότερες θερμοκρασίες, και δεν παρασύρεται εύκολα από τον αέρα όταν πέσει στο έδαφος.
Σε σύγκριση με το 2008, η αέρια μάζα τότε ήταν αρκετά πιο ψυχρή από την αντίστοιχη της «Μήδειας». Ο μηχανισμός χιονόπτωσης στην Αττική ήταν παρόμοιος, η θερμοκρασία όμως τότε ήταν αρκετά πιο χαμηλή, κατά 3-4°C στο έδαφος και αρκετά χαμηλότερη σε ανώτερα στρώματα. Η θερμοκρασία είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει το μέγεθος των νιφάδων και την παραγωγή υγρού χιονιού αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη αυτής της λεπτομέρειας κατά την κακοκαιρία «Μήδεια» και για να συγκρίνουμε το ύψος χιονιού με προηγούμενες κακοκαιρίες.
Αυτή τη φορά πάντως, το ύψος του χιονιού σε αρκετές περιοχές της Αττικής ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2008 και του Ιανουαρίου του 2002, ενώ σημειώθηκαν και καταιγίδες χιονιού όπως σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες κακοκαιρίες με χιόνι που έχουν πλήξει την Αττική».
Τι απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα που αφορούν στις κεντρικές αρτηρίες και σε πυλώνες και καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης. Για τα προβλήματα σε καλώδια που έχουν κοπεί σε στενά και για προβλήματα σε στύλους, θα χρειαστεί κι άλλο διάστημα για πλήρη αποκατάσταση.
Με δύο λόγια, και σήμερα πολλά νοικοκυριά θα παραμείνουν χωρίς ρεύμα, μιας και το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση βλαβών των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και θα ακολουθήσουν οι πυλώνες και τα καλώδια στις συνοικίες και στα δρομάκια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές.
Τόνισε μάλιστα πως στην Αττική δουλεύουν 400 άτομα σε 24ωρη βάση κι ενισχύθηκαν από χθες τη νύχτα με προσωπικό 50-60 ατόμων από όμορες περιφέρειες. Συνολικά υπάρχουν 82-84 βλάβες σε κορμούς μέσης τάσης κι έχουν επισκευαστεί οι 42-43 οπότε απομένουν άλλες τόσες.
Η τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει:
Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης από τη σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, ανακοινώνει ότι τα συνεργεία του συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους και αυτή την ώρα, μεσημέρι της 17ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης.
Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού ενώ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.
newsit.gr