Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρηματίες που οδηγήθηκαν σε πτώχευση

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, με βασικότερη εκείνη της παροχής «δεύτερης ευκαιρίας» στους επιχειρηματίες που λόγω των πρωτοφανών  οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκαν σε πτώχευση των εταιρειών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2015 από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκληρώνει τις εργασίες της αναθεωρώντας τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Για το νέο πλαίσιο λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1203/2014) για «μία νέα προσέγγιση της επιχειρηματικής αποτυχίας και αφερεγγυότητας».

Οι αλλαγές αναμένεται να λάβουν σύντομα τη μορφή σχεδίου νόμου, και είναι άλλωστε ενδεικτική η εγκύκλιος που απέστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης προς τα μέλη της ΕΣΕΕ κάνοντας τους γνωστό «ότι έχει πλέον εισέλθει στο τελικό στάδιο η πλήρης νομοθέτηση της αρχής της δεύτερης ευκαιρίας για τους πτωχεύσαντες συναδέλφους μας, σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 1500/2014 Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στις άμεσες προτεραιότητες της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής περιλαμβάνονται η επιτάχυνση της πτωχευτικής διαδικασίας ώστε να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρόνο η εκκαθάριση μη βιώσιμων επιχειρήσεων, η βελτίωση και απλοποίηση της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρων 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να αποτελέσει ένα δραστικό εργαλείο διάσωσης των βιώσιμων επιχειρήσεων και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη μέσω της χορήγησης απαλλαγής από τις οφειλές του.

- Advertisement -
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Έξι είναι οι καινοτομίες που εισάγει η νομοθεσία:

1 Η δυνατότητα απαλλαγής των οφειλετών, φυσικών προσώπων, από τα χρέη της πτωχευτικής περιουσίας με την παρέλευση τριών χρόνων από την κήρυξη της πτώχευσης. Σήμερα το χρονικό διάστημα είναι μετά από 10 χρόνια. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι αρνητικές συνέπειες της πτώχευσης και οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα (fresh start). Σύμφωνα με την ενημέρωση που κάνει η ΕΣΕΕ στα μέλη της «η απαλλαγή όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα από τα χρέη τους εντός τριετίας προβλέφθηκε μερικώς με τον νόμο 4336/2015 αλλά -σύμφωνα με τον αναμορφωμένο πτωχευτικό κώδικα- ισχύει μόνο για όσους καταθέτουν αίτηση πτώχευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2016». Αυτή την στιγμή, η ΕΣΕΕ συμμετέχει στη σχετική διαβούλευση, ώστε «η ευεργετική αυτή απαλλαγή να επεκταθεί και για όσους έχουν κηρύξει πτώχευση κατά το παρελθόν, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν και δεν τα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν μέσα στην πρωτοφανή κρίση και ύφεση της τελευταίας επταετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος του προέδρου της. Η αναγκαιότητα της ρύθμισης, σύμφωνα και με επιχειρηματίες, είναι πλέον επιβεβλημένη, καθώς σήμερα η πτώχευση αποτελεί μια μακρά και πολυετή ταλαιπωρία χωρίς τέλος, με αδυναμία των πτωχευσάντων να λάβουν νέο επαγγελματικό ΑΦΜ, με εγγραφή τους στον Τειρεσία και με στέρηση της φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη νέας επαγγελματικής πρωτοβουλίας.

2 Η δραστική συμπίεση του χρόνου ολοκλήρωσης των πτωχευτικών διαδικασιών που σήμερα διαρκούν περισσότερο από 10 χρόνια.

3 Η αναθεώρηση της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρ. 99 επ. ΠτΚ), με σκοπό τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης (διαδικασία «pre – pack»).

4 Η απλοποίηση του αρχικού σταδίου προεξέτασης του σχεδίου αναδιοργάνωσης, ως μεταπτωχευτική διαδικασία διάσωσης της επιχείρησης.

5 Η ενσωμάτωση στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης των θετικών πτυχών της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του ν. 4307/2014, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι η τελευταία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πράξη.

6 Η θέσπιση νέου επαγγέλματος, του λεγόμενου διαχειριστή αφερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

Πρόκειται για μια νέα επαγγελματική κατηγορία στο πρότυπο ξένων πρακτικών, πιστοποιημένα πρόσωπα με γνώσεις στην οικονομική των επιχειρήσεων, το πτωχευτικό πλαίσιο, το φορολογικό και εμπορικό δίκαιο, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας πτωχεύσαντος, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Να σημειωθεί ότι ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή αποτελείται από τους:

Πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *