Dark Web: «Μαγικά µανιτάρια» και δολοφόνοι που πληρώνονται με bitcoin

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Όταν ψάχνει κάποιος σήµερα στο Ιντερνετ, είναι σαν να σέρνει ένα δίχτυ στην επιφάνεια του ωκεανού: Πολλά µπορεί να πιαστούν στο δίχτυ, το σίγουρο όµως είναι ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένας αθέατος πλούτος πληροφοριών που δεν θα πιαστούν µε το σύρσιµο του διχτυού». Με τη φράση αυτή θέλησε να περιγράψει το «σκοτεινό ∆ιαδίκτυο» ο Μάικ Μπέργκµαν, ο επιστήµονας της πληροφορικής που εφηύρε τον όρο «Deep Web»

-Advertisement-

Το περιστατικό µε τη σύλληψη µιας 19χρονης στη Χαλκιδική, η οποία φέρεται να πουλούσε φωτογραφίες µε πορνογραφικό περιεχόµενο στο «σκοτεινό ∆ιαδίκτυο», έφερε ξανά στην επιφάνεια το σοβαρό θέµα της χρήσης του «Dark/Deep Web» για εγκληµατικές δραστηριότητες. Οπλα, ναρκωτικά κάθε λογής, πλαστά διαβατήρια, παραχαραγµένα χαρτονοµίσµατα, κλεµµένες πιστωτικές κάρτες, υλικό παιδικής πορνογραφίας, ακόµα και πληρωµένοι δολοφόνοι προσφέρονται στα αχανή και δαιδαλώδη µονοπάτια του.

Τι προσφέρει, όµως, το «Dark Web», που το κάνει να φαίνεται τόσο ελκυστικό; Η απάντηση είναι «η ανωνυµία», καθώς µέσω της χρήσης του δικτύου µε την ονοµασία «Tor» κρύβεται η διεύθυνση IP του υπολογιστή. Ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε κρυπτογραφηµένες σελίδες που δεν είναι ορατές στις µηχανές αναζήτησης του «κανονικού» ∆ιαδικτύου. Η Europol κάθε χρόνο εστιάζει όλο και περισσότερο την προσοχή της στα «σκοτεινά» εγκλήµατα. Σε µια µεγάλη παγκόσµια επιχείρησή της εντοπίστηκε άλλωστε και η 19χρονη που συνελήφθη στη Χαλκιδική. Οι «χάκερ» της Europol κατάφεραν να διεισδύσουν στα άδυτα του «Dark Web» και να εντοπίσουν ηλεκτρονικά ίχνη προσώπων που εγκληµατούσαν.

Πληρωµένοι φονιάδες

Το «Εθνος» περιηγήθηκε στο «βαθύ» Ιντερνετ και κατέγραψε κάποιες από τις «µαύρες» ιστοσελίδες του. «Είµαστε µια οµάδα τριών πληρωµένων δολοφόνων που δουλεύουµε στην Αµερική και την Ευρώπη. Μόλις µας στείλεις την πρότασή σου, θα σου απαντήσουµε σε ένα ή δύο 24ωρα. Το συµβόλαιο εκτελείται σε διάστηµα µίας έως τριών εβδοµάδων, ανάλογα µε τον στόχο.

- Advertisement -

Μοναδικός κανόνας: ∆εν εκτελούµε παιδιά κάτω των 16 ετών και τους κορυφαίους δέκα πολιτικούς του κόσµου» γράφει «σκοτεινή» ιστοσελίδα που προσπαθεί να «αλιεύσει» άτοµα που θέλουν να σκοτώσουν κάποιον. Ακόµα και εξειδικευµένοι αξιωµατικοί των διωκτικών Αρχών αδυνατούν να εντοπίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από τη «δολοφονική» αγγελία και έτσι παραµένει άγνωστο εάν πράγµατι υπάρχουν εκεί έξω πληρωµένοι δολοφόνοι που ζητούν bitcoins (ψηφιακό νόµισµα) για να αφαιρέσουν ζωές ή εάν πρόκειται για φάρσα.

«Θέλεις να καταστρέψεις µια εταιρεία ή τη ζωή κάποιου; Μπορώ να το κάνω. Είµαι επαγγελµατίας χάκερ από 16 ετών και βγάζω πολλά λεφτά από αυτό τα τελευταία 20 χρόνια. Θα µπορούσα να είµαι ένας απλός πληροφορικός που βγάζει 50 ευρώ φτιάχνοντας υπολογιστές, αλλά δεν θέλω τέτοια ζωή. Η µικρότερη αµοιβή που µπορώ να πάρω για µία απλή δουλειά είναι 200 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρω, ζητάω µέσω e-mail περισσότερες πληροφορίες για το θύµα» γράφει σε άλλη ιστοσελίδα χάκερ ο οποίος αναλύει τις… δεξιότητές του και τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» του.

Η πώληση όπλων σε τιµές… ευκαιρίας ευδοκιµεί. Στις σχετικές σελίδες αναφέρονται µάλιστα αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε όπλου, σε πόσες ηµέρες µπορεί να είναι διαθέσιµο και η τιµή που συνήθως είναι κατά πολύ φθηνότερη από αυτήν του εµπορίου. Υπάρχουν δε όπλα που προσφέρονται, τα οποία δεν κυκλοφορούν πια, είτε επειδή σταµάτησε η παραγωγή τους είτε επειδή απαγορεύεται η χρήση τους από πολίτες. Στις ηλεκτρονικές… πιάτσες παραισθησιογόνων πωλούνται από «µαγικά» µανιτάρια, χάπια «έκστασι», κρακ, ηρωίνη, κοκαΐνη, µέχρι κάθε λογής ψυχεδελικά ναρκωτικά που µπορεί να προκαλέσουν τις χειρότερες παραισθήσεις. Οι… hi-tech ναρκέµποροι τα διαθέτουν σε χαµηλές τιµές διαφηµίζοντάς τα µε προκλητικές φωτογραφίες.

Οσον αφορά τα πλαστά χαρτονοµίσµατα, ενδεικτική είναι η παρακάτω ανάρτηση: «Τυπώνουµε και πουλάµε υψηλής ποιότητας πλαστά χαρτονοµίσµατα. Για να αγοράσεις 3.000 πλαστά δολάρια πρέπει να πληρώσεις 600 δολάρια σε bitcoins. Παίρνουµε δηλαδή το 20% επί των χρηµάτων που σου πουλάµε. Τα χαρτονοµίσµατα είναι χειροποίητα και µπορείς να τα καταθέσεις κανονικά σε µία τράπεζα ή σε ένα ΑΤΜ χωρίς να ανιχνευτούν. Τα φτιάχνουµε µε τον ίδιο τρόπο που το κάνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Τα αποστέλλουµε στον πελάτη µέσα σε βιβλίο ή για µεγαλύτερες παραγγελίες µέσα σε µαξι- ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ λάρια ή σε υπολογιστές. Οταν οικοδοµήσουµε µαζί σου µια σταθερή σχέση, τότε θα µπορέσουµε να κάνουµε και συµφωνίες από κοντά, πρόσωπο µε πρόσωπο. Εχουµε πελάτες από καρτέλ ναρκωτικών µέχρι σκοτεινές εκκλησίες».

Πιστωτικές κάρτες

Μεγάλη είναι η… µπίζνα και µε την πώληση πιστωτικών καρτών, τις οποίες διαθέτουν σε πακέτα. Τις πουλούν κατά δεκάδες σε εξευτελιστικές τιµές, όπως για παράδειγµα 200-300 ευρώ για 100 κάρτες, ισχυριζόµενοι ότι από τις 100, οι 60-80 κάρτες θα είναι λειτουργικές. Εκτιµάται, πάντως, ότι το ποσοστό που αναφέρουν δεν είναι αληθές, αλλά οι χρήστες τις αγοράζουν γιατί είναι τόσο φθηνές που ακόµα και µία να είναι λειτουργικές, θα πάρουν πίσω τα χρήµατα που διέθεσαν. Στελέχη της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος εξηγούν, πάντως, ότι το Dark Web δεν χρησιµοποιείται µόνο από εγκληµατίες. Και αυτό γιατί η ανωνυµία που προσφέρει αποτελεί «σωτηρία» για την ελευθερία της έκφρασης σε χώρες όπου κυριαρχεί η λογοκρισία. Χρησιµοποιείται, επίσης, παγκοσµίως από δηµοσιογράφους, προκειµένου να διαφυλάξουν την ανωνυµία των πηγών τους.

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *