Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 – 5): 1 – Πολύ εύκολη
Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για τα cupcakes
1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές σούπας βούτυρο μαλακό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το chocolate cream frosting
240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Για την διακόσμηση με καραμέλα
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κουταλάκι αλάτι
3/4 φλιτζανιού νερό
2-4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τα cupcakes
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικ πάουντερ και ανακατεύουμε.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε στη μεγάλη σκάλα μέχρι το μείγμα να ψιχουλιάσει, τότε ρίχνουμε το πρώτο αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, όταν μαλακώσει το μείγμα τότε ρίχνουμε και το δεύτερο αυγό και ανακατεύουμε ξανά στη δυνατή σκάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το λευκό ξύδι, το εκχύλισμα βανίλιας και πρώτα στη χαμηλή σκάλα και μετά στη δυνατή μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Έπειτα ρίχνουμε στο σοκολατένιο μείγμα το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα μας ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σε μια φόρμα με 12 βάσεις για cupcakes βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 22 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Για το chocolate cream frosting
Σε μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήστε τα να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε τη μαργαρίνη σε μέτρια- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά.
Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αυξήστε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέστε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε μέχρι ενσωματωθούν.
Σταματήστε το μίξερ και προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το κακάο και βανίλια.
Χτυπήστε σε χαμηλή μέχρι να ενσωματωθούν, τότε κτύπησε σε μέτρια προς υψηλή έως περίπου 1 λεπτό, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατέψτε απαλά.
Βάζετε το μείγμα σε κορνέ και το απλώνετε πάνω Διακοσμήστε το όπως θέλετε και σερβίρετε.
Για την διακόσμηση με καραμέλα
Τοποθετήστε ένα μεγάλο μπολ με πάγο και παγωμένο νερό μέσα στο νεροχύτη σας, από πάνω βάζετε ένα ακόμα μπολ.
Αυτό το κάνουμε για να κρυώσει εύκολα η καραμέλα μας.
Βάλτε τη ζάχαρη, το αλάτι και το κρύο νερό σε ένα βαρύ τηγάνι. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αύξηση θερμότητα και ανακατέψτε το σιρόπι μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία ελαφρώς και ανακατέψτε ακόμα μια φορά ή δύο φορές το σιρόπι καραμέλα. Σταματήστε το ανακάτεμα και ρίξτε την καραμέλα μέσα στο μπολ που έχετε μέσα τον πάγο, αφήστε για 2 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να γίνει λίγο στερεή.
Απλώστε μια λαδόκολλα ή ένα φύλλο σιλικόνης στον πάγκο της κουζίνας σας και με γρήγορες κινήσεις παίρνετε την καραμέλα ένα ένα κουταλάκια του γλυκού και κάνετε περιστροφικά κυκλικά δαχτυλίδια πάνω στο αντικολλητικό φύλλο. Η καραμέλα θα κρυσταλλώσει μετά από λίγα λεπτά και τα καραμελωμένα δαχτυλίδια θα είναι έτοιμα.
sidagi.gr