Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μίλησε στην ΕΡΤ1 για τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις στο Κουκάκι, τον νόμο Παρασκευόπουλου και την κατάργηση του ασύλου.

«Έρχεται κάποιος και καταλαμβάνει το σπίτι σας, γιατί έτσι του αρέσει. Με ποιά λογική καθένας αρπάζει ένα κτίριο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Γιατί αφήναμε τόσα χρόνια αυτές τις καταλήψεις. Όλες αυτές οι καταλήψεις δεν είχαν “μωρομάνες” όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φονικά αντικείμενα ή ήταν σημεία που κατέφευγαν κάποιοι για να κάνουν παράνομες πράξεις”», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκπομπή “10”, λέγοντας πως «η ασφάλεια είναι συνυφασμένη με το δικαίωμα της ελευθερίας».

Ο υπουργός κατηγόρησε, μεταξύ άλλων τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, ως κυβέρνηση, δεν είχε σχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σχολιάζοντας ότι οι καταλήψεις κτιρίων ήταν «αποτέλεσμα της ατιμωρησίας». Για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα κτίρια στο Κουκάκι, υποστήριξε ότι έγιναν παρουσία εισαγγελέα και δεν υπήρξε παραβίαση.

«Παιδιά εύπορων και επώνυμοι στις καταλήψεις»

Χρυσοχοΐδης: Περιμένω από την αντιπολίτευση και θα περιμένει ο κάθε πολίτης, να γίνει μία καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και για όλα αυτά που γίνανε προχθές και υπάρχει σιωπή […] επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά.
Τρέμη: Αυτό χρειάζεται λίγο περαιτέρω εξήγηση
Χρυσοχοΐδης: Εννοώ δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και για αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη. Και για κάποιους άλλους, τον ανώνυμο δηλαδή αστυνομικό ο οποίος ενδεχομένως κάποια στιγμή
Τρέμη: Όλοι αυτοί που είναι στις καταλήψεις είναι επώνυμοι;
Χρυσοχοΐδης: Εγώ δεν είπα ότι είναι όλοι επώνυμοι, αλλά είναι πολλοί επώνυμοι. Εννοώ έχουν ονοματεπώνυμο και μπορούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τα μέσα
Τρέμη: Εννοείτε ότι είναι παιδιά οικογενειών εύπορων;
Χρυσοχοΐδης: Πάρα πολλά πάρα πολλά ναι, πάρα πολλά
Τρέμη: Και μετά παρεμβαίνουν οι οικογένειες και
Χρυσοχοΐδης: Πάρα πολλά. Πάρα πολλά παιδιά και […] από κάτω από την ασπίδα που πέφτει ο τσιμεντόλιθος είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των οκτακοσίων ευρώ και αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί μία ηρωική πράξη.

Κάμερες στις επιχειρήσεις της αστυνομίας

Ο κ.Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι πλέον αστυνομικές κάμερες θα καταγράφουν όλες τις επιχειρήσεις της αστυνομίας «όπως γίνεται σε πολλές δημοκρατικές χώρες». Οι κάμερες θα καταγράφουν τις δράσεις των αστυνομικών και των διαδηλωτών, ενώ με τις προϋποθέσεις του νόμου θα γίνεται η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, επανέρχονται τα διακριτικά κάθε αστυνομικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει την δυνατότητα να εξετάζει αυτεπαγγέλτως και να παραπέμπει όποιον αστυνομικό έχει αποδειχθεί ότι ασκεί βία.

Όσον αφορά τα Εξάρχεια, ο υπουργός διεμήνυσε ότι «αλλοδαποί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και πουλάνε ναρκωτικά ή κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες που κάνουν παράνομες πράξεις θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια», υποσχόμενος ότι η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει «ούτε δείγμα από αυτούς τους κακοποιούς» στα Εξάρχεια.

Αναφερόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ.Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι άφησε εκτός φυλακών πολλούς εγκληματίες, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από περίπου 20 ημέρες συνελήφθησαν 34 άτομα, εκ των οποίων τα 18 είχαν συλληφθεί 200 φορές, δικάστηκαν ισάριθμες φορές και άλλες τόσες αφέθηκαν ελεύθερα.

Για την κατάργηση του ασύλου, υποστήριξε ότι «υπήρχε διάχυτος ο φόβος στα Πανεπιστήμια», ενώ τώρα «δεν υπάρχουν στειλιάρια», χαρακτηρίζοντας την κατάργησή του ένα «ώριμο κοινωνικό αίτημα». Κλείνοντας, ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι έχουν τις ίδιες απόψεις στα ζητήματα της ασφάλειας.

Πηγή: lifo.gr

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:ΕΛΛΑΔΑ