Στο κόστος των απαλλοτριώσεων αποδίδουν φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την πολύχρονη αναβολή της ΔΕΗ στην μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων στην Κοζάνη, αφού οι πιέσεις των τοπικών φορέων για την εξεύρεση λύσης χρονολογούνται από το 2011.
Για λίγες δεκάδες εκατομμυρίων που υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων για την μετακόμιση 200 κατοίκων του οικισμού Αναργύρων (περί τα 40 έως 50 εκατ. ευρώ), η ζημία της ΔΕΗ –μετά την κατολίσθηση του Σαββάτου- προβλέπεται από 500 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, εάν υπολογιστεί και ο κατεστραμμένος πανάκριβος εξοπλισμός αλλά και το κοίτασμα λιγνίτη που καλύφθηκε με τόνους χώματος και θεωρείται τουλάχιστον προς ώρας, δύσκολο να ανακτηθεί.
Για τους επιστήμονες πάντως, όπως ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κώστας Λουπασάκης, η αιτία των καθυστερήσεων είναι η απουσία λιγνίτη κάτω από τον οικισμό. Αυτός εκτιμά ότι είναι ο λόγος που η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις για την μετακόμιση των κατοίκων.
Οι συνεχείς οχλήσεις των τοπικών φορέων για εξεύρεση λύσης αλλά και τα επίμονα καμπανάκια που έδινε, η γεωλογική κατάσταση της περιοχής, ακόμη και πριν από 1,5 μήνα, δεν συγκίνησαν τους υπεύθυνους της Επιχείρησης.
Όπως αναφέρει στο newmoney.gr, αρμόδια πηγή με άριστη γνώση των επαφών μεταξύ της Επιχείρησης, της Περιφέρειας και του υπουργείου, ο κυριότερος λόγος που φτάσαμε στην κατολίσθηση ήταν οι ρηγματώσεις στο έδαφος λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων νερών για να φτιαχτούν τα ορυχεία σε βάθος 250 μέτρων κάτω από το έδαφος. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, η διαδικασία της στράγγισης στην περίμετρο του ορυχείου ξεκίνησε το 2005! Εδώ και πολύ καιρό, τα φαινόμενα των εδαφικών υποχωρήσεων ήταν τόσο έντονα που οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι η μετεγκατάσταση του κόσμου έπρεπε να είχε συντελεστεί από καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι για το θέμα είχαν σταλεί αλλεπάλληλες επιστολές στο ΥΠΕΝ από την Περιφέρεια αλλά υπήρξε και κατ΄ ιδίαν ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, πριν λίγους μήνες. Όμως μέτρα δεν ελήφθησαν.
Η κυβέρνηση έγινε μάρτυρας της διαχρονικής αναβλητικότητας για την αποκατάσταση των κατοίκων αφού παρόντες στην κατολίσθηση υπήρξαν το Σάββατο και δύο υπουργοί, οι κύριοι Κοτζιάς και Τόσκας, οι οποίες είχαν επισκεφτεί την Κοζάνη στο πλαίσιο εγκαινίων της σχολής πυροσβεστών.
Πηγή: Protothema.gr