Τα θραύσματα από ξύλο ήταν ένα από τα τρία αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας στην Αίγυπτο, αφού ανακαλύφθηκαν στο Queens Chamber το 1872 από τον μηχανικό Γουέινμαν Ντίξον.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τα άλλα δύο αντικείμενα, μία μπάλα και ένα άγκιστρο, φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο ενώ το κομμάτι ξύλου αγνοούνταν για πάνω από έναν αιώνα! Το 2001 ανακαλύφθηκε μια εγγραφή που έδειχνε ότι ίσως είχε καταλήξει σαν δωρεά στο μουσείο του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν αλλά δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αμπίρ Ελαντανί από την Αίγυπτο, που εργαζόταν ως βοηθός στο μουσείο του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν έκανε μια απροσδόκητη ανακάλυψη στη συλλογή αντικειμένων από την Ασία. Η αρχαιολόγος βρήκε ένα κουτί πούρων με την πρώην σημαία της Αιγύπτου το οποίο δεν φαινόταν να ανήκει στην ασιατική συλλογή και, ψάχνοντας την καταγωγή του, συνειδητοποίησε ότι ήταν το χαμένο ξύλο από το εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα, που πια είχε σπάσει σε περισσότερα κομμάτια.

«Μόλις το βρήκα ήξερα αμέσως τι ήταν και ότι είχε “κρυφτεί” σε λάθος συλλογή. Είμαι αρχαιολόγος και έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι το κομμάτι αυτό, τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου, θα ήταν εδώ στη βορειοανατολική Σκωτία» λέει η Ελαντανί. «Μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ξύλου αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που ανακτήθηκαν μέσα από τη Μεγάλη Πυραμίδα» τονίζει.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpghttps://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Το ξύλο χρονολογείται κάπου στην περίοδο 3341-3094 π.Χ. πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον χρησιμοποιήθηκε κατά την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας και δεν πρόκειται για αντικείμενο που άφησαν πίσω τους ερευνητές. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ίσως χρησιμοποιήθηκε ως χάρακας στην κατασκευή της πυραμίδας.

Πηγή: Daily Mail

Φωτογραφίες και βίντεο: Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν