Χαλαρώνει ο νόμος για τις αμβλώσεις στη Νέα Ζηλανδία – Δεν θεωρούνται πλέον έγκλημα

Μαίρη Μαλισιόβα
Updated 2019/08/05 at 4:22 ΜΜ
2 Min Read

Βάσει του νέου νόμου για τις αμβλώσεις, ο οποίος θα κατατεθεί στη Πέμπτη στο κοινοβούλιο στη Νέα Ζηλανδία, μια γυναίκα θα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 20η εβδομάδα της κύησης και με ιατρική γνωμάτευση πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος.

Μέχρι τώρα η Νέα Ζηλανδία έχει μια πολύ περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις καθώς θεωρείται έγκλημα, αλλά ένα νομικό κενό επιτρέπει σε μια γυναίκα να υποβληθεί σε άμβλωση, αν η γνωμάτευση δύο γιατρών συγκλίνει στο ότι η κύηση θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ή τη διανοητική υγεία της.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 13.000 αμβλώσεις έγιναν την περασμένη χρονιά στη Νέα Ζηλανδία, οι 57 από τις οποίες μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.

«Η άμβλωση είναι η μόνη ιατρική διαδικασία που εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει» και «ο νόμος να είναι παρόμοιος με αυτόν που ισχύει σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντριου Λιτλ κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου.

Ακόμη το σχέδιο νόμου για τις αμβλώσεις προβλέπει τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» 150 μέτρων γύρω από τις κλινικές στις οποίες γίνονται αμβλώσεις προκειμένου να αποτραπεί η παρενόχληση γυναικών από διαδηλωτές που τάσσονται εναντίον των αμβλώσεων.

Όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο φαίνεται πως θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις προσωπικές πεποιθήσεις των βουλευτών παρά από την κομματική γραμμή.

Τέλος η οργάνωση Aotearoa, που τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή, αλλά εξέφρασε παράλληλα αμφιβολίες για την ανάγκη του περιορισμού της προβλεπόμενης περιόδου κατά την οποία επιτρέπονται οι αμβλώσεις στις 20 εβδομάδες.

πηγή : newsit.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content