Σχεδόν όλες οι χώρες που διαθέτουν ένα ικανοποιητικό αμυντικό μπάτζετ και αρκετή ανησυχία για την ασφάλεια τους, προσπαθούν είτε να προβούν σε αγορά stealth μαχητικών από το εξωτερικό είτε να αναπτύξουν τα δικά τους stealth μαχητικά. Η Τουρκία μεταξύ άλλων προσπαθεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το national interest μάλιστα, η Τουρκία έχει αρχίσει να ετοιμάζει ποιο θα είναι αυτό το μαχητικό πότε θα βγει στην ενεργό δράση και πότε θα αποχωρήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα στις 21 Ιουνίου 2018, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε προγραμματίσει να λάβει τα 30 πρώτα F-35, από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Κογκρέσο βάζει φρένο στα σχέδια της μετά το “πάγωμα” στην αποστολή όπλων που ψηφίστηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στο οποίο συπεριλαμβάνεται και η αποστολή των F-35. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία επένδυσε 175 δισεκατομμύρια δολάρια στα F-35 και μάλιστα επιθυμεί να αποκτήσει 120 από αυτά!
Το μαχητικό που ετοιμάζει εγχώρια η Τουρκία μοιάζει στο…F22
Ωστόσο, το 2013 η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει το δικό της stealth μαχητικό, το TF-X. Είχε σκεφτεί να αγοράσει και το Κορεάτικο ΚF-X αλλά η Σεούλ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μοιραστεί την τεχνογνωσία.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία σκοπεύει να σχεδιάσει το δικό της μαχητικό τόσο για πολιτικούς όσο για τακτικούς λόγους. Το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλού ρόλου, σχεδιασμένο να διεισδύει στο εχθρικό περιβάλλον και να συγκεντρώνει και να διανέμει πληροφορίες και να επιτίθεται σε στρατηγικούς στόχους και για αυτό έκρινε ότι ήταν μια καλή επιλογή. Δεν διαθέτει όμως τις δεξιότητες του F-22 σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του εχθρού και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει την ευελιξία του… Για αυτό το λόγο η Τουρκία θα ήθελε ένα ανώτερο υπερόπλο που θα συμπληρώνει επιχειρησιακά τα F-35.
Όμως, το “βασίλειο” της Τουρκίας στο οποίο επικρατεί ο απολυταρχισμός και η διχασμένη εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ οδήγησε τη χώρα στο να εξερευνά συνεχώς εναλλακτικές μορφές τεχνογνωσίας σε χώρες με αντικρυόμενα συμφέροντα.
Η Τουρκία είχε φτάσει σε σημείο ακόμα και να συσχετίσει την απελευθέρωση των ξένων πολιτικών κρατούμενων με την μεταφορά όπλων.
Για αυτό το λόγο, η Άγκυρα τελικά επιθυμεί παράλληλα να κατασκευάσει τη δική της τεχνολογική βάση και το δικό της οπλικό σύστημα, τα οποία δεν θα επηρεάζοναι από τις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ.
Ποιο είναι το μαχητικό που θα αντικαταστήσει τα F-16 της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας
Έτσι, το TAI TF-X πρόκειται να γίνει ένα δικινητήριο, μονοθέσιο, μαχητικό με stealth χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, το οποίο μοιάζει σε αρκετά σημεία με το F-22.
Τα stealth χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα εσωτερικό όπλο (γιατί τα εξωτερικά τοποθετημένα όπλα αυξάνουν την διατομή του ραντάρ ενός αεροσκάφους) και μια προηγμένη άτρακτο που δεν θα είναι εύκολα ανισχεύσιμη στα ραντάρ.
Η τουρκική εταιρεία TAI υποτίθεται ότι θα έχει έτοιμο ένα πρωτότυπο TF-X αεροσκάφος μέχρι το 2023. Αυτά τα αεροσκάφη επρόκειτο να είναι έτοιμα το 2029 και να βγουν στη ενεργό δράση το 2031 σύμφωνα με τα σχέδια της Τουρκίας. Αυτά τελικά θα αντικαταστήσουν τον στόλο των F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το TF-X σύμφωνα με όσα επιθυμεί Άγκυρα θα παραμείνει στην ενεργό υπηρεσία μέχρι τη δεκαετία του 2070, δρώντας συμπληρωματικά με τα τουρκικά F-35.
Η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ δεν είναι σίγουρα αναγνωρίσιμη όπως η Boeing ή η Dassault, ωστόσο παράγει μέρη των F-35, drones και συστήματα αεροηλετρονικής μεταξύ άλλων. H ΤΑΙ έχει επίσης καταφέρει να αναπτύξει ένα αεροπλάνο το Hurkus, ένα turbotrop διθέσιο εκπαιδευτικό ελαφρύ αεροσκάφος στη βάση του Super Tucaco. Παρόλο που η TAI έχει πλέον την άδεια να κατασκευάζει F-16, το να μπορεί να κατασκευάζει και ένα νέο stealth αεροσκάφος είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εταιρεία.
OnAlert Με πληροφορίες από το http://nationalinterest.org