Με σείρα τεκτονικών αλλαγών βρίσκεται αντιµέτωπη η αγορά ακινήτων. Αιτία, αυτή τη φορά, δεν είναι οι βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, το Airbnb, αλλά η αλλαγή «status quo» για έναν πολύ µεγάλο αριθµό εταιρικών ιδιοκτησιών. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν αθροίζονταν τα ακίνητα που όχι µόνο κατάσχουν οι τράπεζες ή πωλούν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά, σε ορισµένες περιπτώσεις, δεσµεύονται από τη ∆ικαιοσύνη, θα γέµιζαν πολλά οικοδοµικά τετράγωνα σε ολόκληρη τη χώρα. Η «Ηµερησία» παρουσιάζει ορισµένες από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, κατά βάση, εµβληµατικών επαγγελµατικών ακινήτων, τα οποία περνούν στη νέα εποχή.
Το θρυλικό «Πόρτο Καρράς»
Για τρίτη φορά, σε διάστηµα περίπου 50 χρόνων, θα αλλάξει χέρια το ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής. H Πόρτο Καρράς ΑΕ, ιδιοκτήτρια του θέρετρου που βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεµµάτων, και θυγατρική του οµίλου Τεχνική Ολυµπιακή έχει αναθέσει σε δύο µεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του real estate, την αµερικανική Cushman & Wakefield και τη βρετανική Profin Management Limited, την αναζήτηση επενδυτή για την πώληση είτε του συνόλου είτε ποσοστού του µετοχικού κεφαλαίου του ιστορικού ξενοδοχείου της Βόρειας Ελλάδας.
Η ανάπτυξη περιλαµβάνει τα ξενοδοχεία «Villa Galini», τα πέντε αστέρων «Meliton» και «Sithonia» και το υπό ανακαίνιση «Village Inn», που θα µετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα διαθέτει τη µεγαλύτερη ιδιωτική µαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι µία από τις µεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο, ενώ ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή είναι η άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών βιλών. Το «χαρτί» αυτό εκτιµάται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαµόρφωση του τιµήµατος πώλησης του ακινήτου, που έχει εκτιµηθεί προς 468 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του deal θα ενισχύσει σηµαντικά τη ρευστότητα της Τεχνικής Ολυµπιακής.
Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς» χρονολογείται από το 1963, οπότε η µονή Γρηγορίου του Αγίου Ορους προχώρησε στην πώληση µέρους του δασικού ακινήτου της στον Ν. Μαρµαρά Χαλκιδικής. Την έκταση αγόρασε η εταιρεία Τουριστική Γεωργική-Εξαγωγική ΑΕ του εφοπλιστή Γιώργου Καρρά, µε την εκµετάλλευσή της να «ξεκλειδώνει» µε νοµοθετικό διάταγµα του 1968 (βάσει του οποίου παύει να χαρακτηρίζεται δάσος) και µε νόµο του 1977 που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της. Ωστόσο, η εταιρεία του εφοπλιστή πτώχευσε και το 1999 το ακίνητο πωλήθηκε, µέσω διαγωνισµού, από την Εθνική Τράπεζα (ήταν βασικός πιστωτής της εταιρείας) στην Τεχνική Ολυµπιακή, η οποία, τότε, είχε προσφέρει 96,3 εκατ. ευρώ (13 δισ. δραχµές).
EKTASIS DEVELOPMENT
Τον κίνδυνο, 27 χρόνια µετά την ίδρυσή της, να απολέσει την κυριότητα των ακινήτων της αντιµετωπίζει η Ektasis Development του Παναγιώτη Ευθυµίου. Οι τράπεζες έχουν καταθέσει αίτηµα υπαγωγής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, το οποίο εκδικάστηκε στις 18 ∆εκεµβρίου, µε την απόφαση της ∆ικαιοσύνης να αναµένεται µέσα στην άνοιξη. Εάν η ∆ικαιοσύνη ανάψει το «πράσινο φως», τότε οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Ektasis, πραγµατοποιώντας δηµόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισµούς για τα 31 ακίνητα του χαρτοφυλακίου της µε αξία 110 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά περιλαµβάνονται έκταση 17 στρεµµάτων στο «δαχτυλίδι» Κηφισίας στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεµµάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, πλησίον της Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεµµάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ηµιτελές κτίριο στον κόµβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό. Η αξιοποίησή τους θα µπορούσε, κατά τον κ. Ευθυµίου, να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ, επιτρέποντας την ταχύτερη αποπληρωµή των οφειλών της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες επιδιώκουν τη θέση της Ektasis σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειµένου να προχωρήσουν στην εκποίηση των ακινήτων της µε στόχο την ικανοποίηση χρεών της τάξης των 117 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 71% των συνολικών απαιτήσεων ύψους 163 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για ένα µπρα ντε φερ µε «έπαθλο» τα φιλέτα της εταιρείας.
Ώρα µηδέν για τη Folli-Follie
H δέσµευση από την Αρχή για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των µελών του διοικητικού συµβουλίου, αλλά και του οµίλου Folli-Follie, αξίας από 20 εκατ. έως 30 εκατ. ευρώ, επισφραγίζει την κατάρρευση µίας επιχειρηµατικής αυτοκρατορίας. Η πλειονότητα των ακινήτων του οµίλου βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, τη Ρουµανία και στο Χονγκ Κονγκ, µε µικρότερης αξίας ακίνητα να είναι στη Βουλγαρία. Πρόκειται για γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους και κέντρα διανοµής, καταστήµατα και αριθµό κατοικιών, των οποίων η αξία, βάσει ανεξάρτητης εκτίµησης, κυµαίνεται από 110 εκατ. ευρώ έως 160 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνονται µε οικονοµικές υποχρεώσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ορισµένα από τα ακίνητα αυτά δεν αποκλείεται να πωληθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του οµίλου. Από τη λίστα των ακινήτων στα οποία έχει µπει πωλητήριο δεν λείπουν αυτά εταιρειών που έχουν χρεοκοπήσει. Σε αυτά ανήκει το επαγγελµατικό κτίριο της Ατλάντικ στη Λεωφόρο Βουλιαγµένης 516 στον Αλιµο, το οποίο πωλείται σήµερα, ύστερα από περίπου οκτώ χρόνια από την πτώχευση της αλυσίδας σουπερµάρκετ. Το κτίριο, όπου βρισκόταν και η έδρα της Ατλάντικ, αποτελείται από δύο υπόγεια και τρεις ορόφους και προωθείται προς πώληση ή ενοικίαση από την εταιρεία Eurobank Property Services. H ζητούµενη τιµή πώλησης και το µηνιαίο ενοίκιο του ακινήτου διαµορφώνονται σε 4,5 εκατ. ευρώ και 35.000 ευρώ, αντίστοιχα. Σηµειώνεται ότι η Ατλάντικ, µέχρι το οριστικό κλείσιµό της το 2011, κατείχε την πέµπτη θέση ανάµεσα στις αλυσίδες λιανικής πώλησης σουπερµάρκετ.
Εμπορικά αλλάζουν χέρια
Ένας ακόµη παραδοσιακός παίκτης της αγοράς ακινήτων βρίσκεται σε κρίσιµο σταυροδρόµι. Ο λόγος για τον Σωτήρη Θεοδωρίδη, που έχει συνδέσει το όνοµά του µε την ιστορική επιπλοβιοµηχανία Sato και την ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας ιδρύσει το 1991 την Pasal Development. Το εµπορικό κέντρο Athens Heart είναι ένα από τα πιο σηµαντικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, το οποίο αναµένεται να αγοράσει η αµερικανική επενδυτική εταιρεία Hines.
Η τελευταία, ύστερα από διαπραγµατεύσεις µε την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία ειδικού σκοπού Doreco που διαχειρίζεται το Athens Heart, έχει καταλήξει σε συµφωνία για την απόκτηση του mall που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 180 στον Ταύρο. Ωστόσο, προκειµένου αυτή να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να πραγµατοποιηθεί, σε πρώτη φάση, ένας αριθµός µισθώσεων στο εµπορικό κέντρο, που πρόκειται να αλλάξει concept. Την πλήρη αλλαγή του υφιστάµενου µείγµατος χρήσεων, µε στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις και εν γένει οι αποδόσεις της εµπορικής ανάπτυξης, προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Athens Heart.
Έτσι, σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτή τη στιγµή, συνάπτονται µισθωτικές συµφωνίες, νέες εταιρείες εγκαθίστανται στο mall και όταν συµπληρωθεί ένας επαρκής αριθµός, η Hines θα προχωρήσει στην εξαγορά του εµπορικού κέντρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «προϊόν» εµπορίου και αναψυχής, που σχεδιάζεται να αποτελέσει το Athens Heart, προσελκύει σηµαντικό µισθωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην ολοκλήρωση το deal, του οποίου το τίµηµα παραµένει επτασφράγιστο µυστικό. Εάν, τελικά, στεφθεί µε επιτυχία η συναλλαγή, το Athens Heart θα αλλάξει χέρια ύστερα από περίπου 11 χρόνια, έχοντας εγκαινιαστεί τον ∆εκέµβριο του 2008.
Ένα ακόµη εµπορικό κέντρο, που θα µπορούσε να αλλάξει χέρια φέτος, είναι το Avenue στη Λεωφόρο Κηφισίας 41 στο Μαρούσι, που ξεκίνησε να λειτουργεί µέσα ∆εκεµβρίου 2007. Το κτίριο, επιφάνειας 22.000 τετραγωνικών µέτρων, έχει κατασχεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες επιχείρησαν την εκποίησή του, µε τιµή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ, πριν από µερικές εβδοµάδες, διαδικασία που δεν στέφθηκε µε επιτυχία ελλείψει ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, τον Μάρτιο αναµένεται να βγει στο σφυρί τµήµα του εµπορικού κέντρου. Τα προβλήµατα του Avenue σηµατοδοτούν το τέλος εποχής της εταιρείας Τρόπαια Συµµετοχική (πρώην Σάνυο), που ανήκει στην επιχειρηµατική οικογένεια Παπαγεωργίου, µε τον Ντέµη Παπαγεωργίου να έχει βάλει την υπογραφή του σε σηµαντικά επιχειρηµατικά εγχειρήµατα στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης. Πάντως, η Τρόπαια, από το 2013, είχε ξεκινήσει συζητήσεις µε τις τράπεζες για τη ρύθµιση των δανείων της, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να αναστείλει, µέσω αιτήσεων αναστολής, την επιβολή κατασχέσεων από το ∆ηµόσιο σε ακίνητά της. Ωστόσο, οι συζητήσεις στέφθηκαν µε αποτυχία -η Eurobank ήδη από τον Μάιο του 2014 είχε καταγγείλει δάνειο της εταιρείας- µε αποτέλεσµα, σήµερα, οι τράπεζες να αναζητούν αγοραστές για το Avenue.
ethnos.gr