Atayef – Αταγιέφ, οι αιγυπτιακές τηγανίτες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
11 Min Read

ΥΛΙΚΑ

-Advertisement-

Για 40-50 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος

Για τον χυλό

  • 2 ½ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κ. γλυκού μαγιά
  • 2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ. σούπας σπορέλαιο
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη
  • 3 φλ ζεστό νερό
  • 1 κ. σούπας ροδόνερο

Για το σιρόπι

- Advertisement -
  • 2 φλ ζάχαρη
  • 1 φλ νερό
  • 2 κ. σούπας λεμόνι
  • 1 κ. γλυκού ροδόνερο

Για την γλυκιά κρέμα τυριών, Qishta Karsan

  • 1 φλ γάλα
  • 3 κ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3 κ. σούπας ζάχαρη
  • 200 γρ cream cheese
  • 3 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 κ. γλυκού ροδόνερο
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα βανίλια, Ashta

  • 2 ½ φλ γάλα
  •  ½ φλ κρέμα γάλακτος
  • 3 κ. σούπας ζάχαρη
  • 5 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς την κόρα
  • 3 κ. σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε ½ φλ νερό
  • 1 κ. σούπας ροδόνερο
  • 1 βανίλια

Για την αλμυρή γέμιση τυριών

  • 200 γρ cream cheese ή ricotta
  • 100 γρ mozzarella τριμμένη

 Για την γέμιση με ξηρούς καρπούς

  • 1 φλ ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα ή μείξη των δύο
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 1 κ. γλυκού κανέλα

Επίσης, καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 

Συνοπτικά οι πιο κλασικές γεμίσεις, παλαιότερες αλλά και νεώτερες είναι οι εξής:

Παραδοσιακές

  • Τυριά ανάλατα με την προσθήκη ζάχαρης άχνης προαιρετικά
  • Μείγμα ξηρών καρπών ή σκέτα καρύδια, με σταφίδες ή όχι, ζάχαρη άχνη, κανέλα, βανίλια, και κανέλα ή κάρδαμο.
  • Κρέμα ashta ή κρέμα qishta karsan (μόνο για τα asafiri που δεν τηγανίζονται)

Μη παραδοσιακές, νεώτερες

  • Σοταρισμένα μήλα με την προσθήκη ζάχαρης άχνης και κανέλας
  • Nutella με μπανάνες και φουντούκια

Επικαλύψεις

  • Κλασικά περιχύνουμε με σιρόπι αρωματισμένο με ροδόνερο και κάποιες φορές με μέλι.
  • Εναλλακτικά με σιρόπι φράουλα ή κεράσι
  • Ινδοκάρυδο
  • Καραμελωμένα πέταλα τριαντάφυλλου ή καραμελωμένες φλούδες από πορτοκάλι ή άλλο φρούτο της αρεσκείας μας

Πώς θα φτιάξουμε τα αταγιέφ…

Για τον χυλό

Atayef

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και την ζάχαρη.

Atayef

Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ροδόνερο.

Atayef

Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.

Atayef

Το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί για μισή ώρα.

 

Για τα αταγιέφ

Atayef

Μετά από μισή ώρα ο χυλός μας είναι έτοιμος για να φτιάξουμε τα αταγιέφ.

Atayef

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε μία ποσότητα από το χυλό, περίπου 2 κ. σούπας. Αμέσως αρχίζουν και εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φουσκάλες και αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι ένα πετυχημένο αταγιέφ. Έτσι ακριβώς πρέπει να δείχνει, γεμάτο φουσκάλες. Σε περίπτωση που δεν έχετε αυτήν την εικόνα, μην συνεχίσετε. Αυτό σημαίνει, ή ότι το αλεύρι δεν είναι αρκετό ή αρκετά δυνατό οπότε πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμα και μετά να δοκιμάσετε ξανά. Ή ότι το μπέικιν πάουντερ έχει χάσει την δύναμή του, σε περίπτωση που το είχατε καιρό οπότε και σ΄αυτήν την περίπτωση προσθέστε κι άλλο.

Atayef

Σταδιακά το αταγιέφ χάνει την υγρασία του στην επιφάνεια. Μόλις στεγνώσει, τότε το βγάζουμε.

Atayef

Σημαντικό, η θερμοκρασία να είναι χαμηλή έτσι ώστε να στεγνώσει η επιφάνεια αλλά και να μείνει «ξανθό» από την άλλη μεριά όπως το βλέπετε στην φωτογραφία. Γιατί αν γίνει καφέ σ΄αυτό το στάδιο, μετά θα γίνει μαύρο στο τηγάνισμα.

Εδώ, σ΄αυτό το στάδιο αντιμετώπισα ένα πρόβλημα, το οποίο ακόμη δεν έχω λύσει για να είμαι ειλικρινής. Υποτίθεται πως μόλις τα βγάλεις, πρέπει να τα σκεπάσεις με μία πετσέτα για να μείνουν νωπά, οπότε όταν γεμίσουν, να κολλήσουν καλά και να μην ανοίξουν στο τηγάνι. Δυστυχώς, με όποιο τρόπο κι αν δοκίμασα δεν κατάφερα να τα διατηρήσω νωπά έτσι ώστε να κολλήσουν αργότερα.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γεμίσουν εκείνη την ώρα, αφού βέβαια πέσει λίγο η θερμοκρασία τους, όχι καυτά γιατί έχουν υδρατμούς και να μείνουν στην άκρη για το τηγάνισμα. Κάτι που είναι και πιο ευχάριστο, γιατί καθώς τα αταγιέφ ψήνονται πολύ αργά, αντί να κάθεσαι να περιμένεις και να βαριέσαι, γεμίζεις αυτά που έχουν ψηθεί πριν, τελειώνεις και πιο γρήγορα κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

 

Πώς ετοιμάζουμε τα αταγιέφ για τηγάνισμα

Atayef

Αφού βάλουμε την γέμιση της αρεσκείας μας, τα κλείνουμε καλά γύρω γύρω.

Atayef

Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Atayef

Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περίσσιο λάδι, τα περιχύνουμε με σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.

 

Πώς ετοιμάζουμε τα αταγιέφ ασαφίρι

Atayef

Κλείνουμε τα αταγιέφ μέχρι την μέση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χωνάκι.

Atayef

Μ΄ένα κουταλάκι ή μ΄ένα κορνέ (το συνιστώ για ευκολία), τα γεμίζουμε με την κρέμα της αρεσκείας μας (Ashta ή Qishta Karsan)

Atayef

Τα βουτάμε στο μπολ με το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Atayef

Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με σιρόπι.

-Advertisement-
=Advertisement=

Atayef

 

Για το σιρόπι

Atayef

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Θέλουμε ένα πηχτό και βαρύ σιρόπι. Η ποσότητα του ροδόνερου είναι ανάλογα τα γούστα. Εγώ βάζω 1 κ. γλυκού για ελαφρύ άρωμα. Το σιρόπι καλά είναι να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα.

 

Για την γλυκιά κρέμα τυριών, Qishta Karsan (μόνο για τα atayef asafiri, δεν τηγανίζεται)

Αυτή η κρέμα είναι ονειρεμένη και θυμίζει στη γεύση, τσίζκεϊκ. Είναι τόσο βελούδινη και μεταξένια που σίγουρα όταν την δοκιμάσετε θα την χρησιμοποιήσετε και αλλού. Ο κόσμος στο φεστιβάλ ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μου ζήτησε αυτήν που περίσσεψε να την βάλω σε ποτηράκια, να ρίξω από πάνω ξηρούς καρπούς και να την μοιράσω, κάτι που έκανα με μεγάλη χαρά. Στο σπίτι, την έχω φτιάξει και την έχω βάλει σε ποτηράκια με τριμμένο μπισκότο στη βάση και από πάνω γλυκό βύσσινο. Καταπληκτική!

Atayef

Η κρέμα πρέπει να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί το κορν φλάουρ και ανάβουμε την εστία.

Atayef

Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το τυρί και να πήξει η κρέμα.

Atayef

Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια και το ροδόνερο. Η ποσότητα από το ροδόνερο και πάλι μπορεί να προσαρμοστεί στο προσωπικό γούστο του καθενός. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα, την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη για να μην πιάσει κρούστα και αφού πέσει η θερμοκρασία της, την μεταφέρουμε σ΄ένα τάπερ και την βάζουμε στο ψυγείο.

Atayef

Την επόμενη μέρα, την βγάζουμε από το ψυγείο, την χτυπάμε στο μίξερ και είναι έτοιμη για χρήση.

 

Για την κρέμα βανίλια, Ashta (μόνο για τα atayef asafiri, δεν τηγανίζεται)

Άλλη μία πεντανόστιμη κρέμα, η κρέμα Ashta, θυμίζει τις παιδικές κρέμες βανίλια και ο συνδυασμός με το αταγιέφ, παραπέμπει σε πουτίγκα. Και αυτή η κρέμα πρέπει να ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα.

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το γάλα και την ζάχαρη.

Κόβουμε κομματάκια την ψίχα του ψωμιού και τα ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 3 κ. σούπας νερό και το ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε το ροδόνερο και την βανίλια. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.

Την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Την επόμενη μέρα την χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει.

 

Για την αλμυρή γέμιση τυριών

Atayef

Στην γέμιση των τυριών χρησιμοποιούν εντελώς ανάλατα τυριά, διάφορα τοπικά τα οποία εμείς δεν έχουμε εδώ και από αυτά που έχουμε μπορούμε να βάλουμε μοτσαρέλα, ρικότα, τυρί κρέμα, μασκαρπόνε και ανθότυρο. Πρέπει να είναι ανάλατα γιατί προσθέτουν ζάχαρη άχνη και τα σιροπιάζουν. Οπότε ουσιαστικά δεν είναι αλμυρή η γέμιση αλλά γλυκιά. Εγώ δεν βάζω την άχνη και μεταξύ μας… έχω δοκιμάσει και με φέτα, αλλά πάντα τα σιροπιάζω ή ρίχνω λίγο μέλι και καρύδια. Τι να πω τώρα… τραγανό και γλυκοαλμυρό… απλά καταπληκτικό!

Atayef

Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την μοτσαρέλα.

Atayef

Βάζουμε μια κ. γλυκού γεμάτη στο αταγιέφ. Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Atayef

Περιχύνουμε σιρόπι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς και μοτσαρέλα.

 

Για την γέμιση με ξηρούς καρπούς

Atayef

Ό,τι πιο απίθανο! Το αταγιέφ με γέμιση ξηρών καρπών θυμίζει τους δικούς μας λουκουμάδες, αλλά γεμισμένους με καρύδια. Θεοτράγανα απ΄έξω αλλά ζουμερά και σιροπιασμένα μέχρι μέσα. Θα ξετρελαθείτε!

Atayef

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την ζάχαρη και την κανέλα. Βάζουμε μία κ. σούπας από το μείγμα στο αταγιέφ και το κλείνουμε. Το τηγανίζουμε και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Atayef

Περιχύνουμε τα αταγιέφ με το σιρόπι,

Atayef

και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς!

 

Δοκιμάσαμε όμως και με Nutella

Atayef

Τοποθετούμε πάνω το αταγιέφ μία γεμάτη κ. γλυκού Nutella και λίγο ψιλοκομμένο φουντούκι. Κλείνουμε και τηγανίζουμε.

Atayef

Τα λόγια είναι περιττά…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Atayef

 

Atayef

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *