Αστυνομικός σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με… dress code και μέικ απ

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read

Το κύκλωμα είχε έδρα την Κω – «Εγκέφαλος» ένας 36χρονος που έβρισκε τους «πελάτες» στην Αθήνα – Από 4.500 έως 6.000 ευρώ η «ταρίφα»

Στην εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων που διακινούσε παράνομους μετανάστες από το αεροδρόμιο της Κω προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ καθώς στην εξαμελή ομάδα συμμετείχε και ένας αστυνομικός.
-Advertisement-

Το κύκλωμα ήταν καλά οργανωμένο καθώς τα μέλη του φρόντιζαν να ασχολούνται και με την εμφάνιση των μετανάστων ώστε να θυμίζουν πολίτες υπεράνω υποψίας με τις λεπτομέρειες να φτάνουν μέχρι το… κούρεμα και το μέικ απ προκειμένου να φαίνονται πιο «λευκοί».

Παράλληλα τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες ή άντρας με γυναίκα ώστε να προσομοιάζουν με ζευγάρι.

Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου ήταν ο αστυνομικός που υπηρετούσε στο ΑΤ του αεροδρομίου της Κω, ο 36χρονος αλλοδαπός που θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος και μια γυναίκα που επεδίωκε να εργαστεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε εταιρεία του αεροδρομίου για να συνεργάζεται με δουλεμπόρους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ο 36χρονος είχε έδρα την περιοχή του κέντρου της Αθήνας καθώς εκεί εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς συντονίζοντας και οργανώνοντας τα στάδια της διακίνησής τους. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.

Πριν να φτάσουν οι προς διακίνηση παράνομοι μετανάστες, ο 36χρονος μαζί με έναν 29χρονο ομοεθνή του αναζητούσε δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις. Στη συνέχεια προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδαν στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια, με τις φωτογραφίες των οποίων προσομοίαζαν οι προς διακίνηση αλλοδαποί και με ταξί τους πήγαιναν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου από εκεί να φτάσουν στην Κω.

Οι δύο αλλοδαποί φρόντιζαν μάλιστα να ενημερώνουν τον αστυνομικό για το είδος των εγγράφων με τα οποία είχαν εφοδιάσει τους «πελάτες» του κυκλώματος (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βέλγικες ταυτότητες κ.α.).

Καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης ήταν ο ρόλος του αστυνομικού, καθώς είχε αναλάβει πλήθος επιμέρους δράσεων, όπως την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν καθώς και στην τελική «έγκριση» της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση.

Παράλληλα, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, που άλλαζαν συχνά, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghostnumbers, κάρτες του κιλού).

Επιπλέον, ο 36χρονος και ο 29χρονος συνήθως δεν συμμετείχαν ενεργά στη μεταφορά των παράνομων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά, την παραλαβή τους από το λιμάνι της Κω, τη μεταφορά στα ξενοδοχεία και στο αεροδρόμιο.

Το κύκλωμα για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμα και αν ο διακινούμενος αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στην χώρα άφιξης, λάμβανε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν προκαταβολικά.

Οι πληρωμές γίνονταν τόσο μέσω τραπεζών όσο και μέσω καταστημάτων της «WESTERN UNION».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κινηθεί ήδη η διοικητική διαδικασία για τον συλληφθέντα αστυνομικό, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

protothema
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *