Συγκλονιστικές οι σημερινές καταθέσεις αστυνομικών: «Κοίταξα προς τον Φύσσα και εκείνος μου είπε: “Ναι, αυτός με μαχαίρωσε”. “Τι έκανες;” ρώτησα τον Ρουπακιά. Ήταν ήρεμος και μου απάντησε: “Τίποτα, περαστικός ήμουν”
«Κοίταξα προς τον Φύσσα και εκείνος μου είπε: “Ναι, αυτός με μαχαίρωσε”. “Τι έκανες;” ρώτησα τον Ρουπακιά. Ήταν ήρεμος και μου απάντησε: “Τίποτα, περαστικός ήμουν”. Είδαμε το μαχαίρι με τα αίματα. Ο συνάδελφος από το περιπολικό το πήρε. Ο Ρουπακιάς ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Μετά από συμπλοκή υπάρχει ένταση. Αυτός ήταν πολύ ήρεμος, δεν είχε παλμούς, δεν ήταν ιδρωμένος. Ο Φύσσας έλεγε πονάω εδώ και έπιανε την καρδιά του…».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ, Αναστάσιος Τσοαλκίδης, το σκηνικό της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά. Πλην όμως από την κατάθεση του μάρτυρα αναδείχθηκαν εκ νέου οι παραλείψεις των αστυνομικών εκείνο το μοιραίο βράδυ, κάτι που προκάλεσε (για μια ακόμη φορά) τα καυστικά σχόλια της προέδρου της έδρας κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δεν έλειψε η ένταση. Πριν ακόμη οι δικαστές ανεβούν στην έδρα από την πλευρά του κοινού ακούστηκαν προκλητικές εκφράσεις που στρέφονταν σε βάρος της οικογένειας Φύσσα και των φίλων του που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα. Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση με την αστυνομία να παρεμβαίνει για να λήξει το επεισόδιο. Η ένταση όμως χτύπησε και πάλι κόκκινο μετά τη διακοπή της δίκης. Από το ακροατήριο ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά και ύβρεις.
Τώρα, στην κατάθεσή του μάρτυρας αναφέρθηκε στις κινήσεις των αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού με την πρόεδρο να τον υποβάλλει σε σειρά ερωτήσεων:
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;
Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα… Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο…
Πρόεδρος: Ποιο θεωρείται καλό και ψάχνουμε το καλύτερο; Δεν σταματήσατε ούτε έναν! Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε…
Μάλιστα, ο κ. Τσολακίδης σε διακοπή της δίκης δέχθηκε τα πυρά του θείου του Παύλου Φύσσα ο οποίος τον αποκάλεσε «αστυνόμο Σαΐνη» επιρρίπτοντας ευθύνες στον αστυνομικό για ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ. «Σε τράβαγε από τα πατζάκια η κοπέλα του Παύλου “αστυνόμε Σαΐνη”…Αυτό που έσπειρες θα το θερίσεις» ήταν τα λόγια του θείου του Π. Φύσσα προς τον μάρτυρα – αστυνομικό.
Στην κατάθεσή του ο κ. Τσολακίδης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο είδε μια ομάδα 4-5 ατόμων να συμπλέκονται και πως με υπόδειξη του Παύλου Φύσσα συνέλαβαν τον Γιώργο Ρουπακιά . «Μόλις φτάσαμε εκεί τα άτομα είχαν διαλυθεί. Το ψηλό παιδί ο Φύσσας φώναζε εξοργισμένος και η συνάδελφος του φώναξε “ηρέμησε” και εκείνος λέει “εμένα βρε παιδιά;”. Οι υπόλοιποι είχαν φύγει».
Πρόεδρος: Ούτε αυτούς τους προλάβατε;
Μάρτυρας: Είχαν «σπάσει», δεν υπήρχαν άλλα άτομα.
Πρόεδρος: Έτρεξε κάποιος να πιάσει έναν από αυτούς. Ασχολήθηκε κανένας με αυτούς;
Μάρτυρας: Έφυγαν και δεν καταφέραμε να τους πιάσουμε… Και ο Φύσσας φώναξε «όχι εμένα ρε παιδιά, αυτός με μαχαίρωσε». Είδα τον Ρουπακιά μέσα στο αυτοκίνητο και ήταν έτοιμος να φύγει. Αστραπιαία πήγα εκεί. Του είπα “πού πας, σταμάτα”. Δεν θυμάμαι αν η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναμμένη».
Στην κατάθεσή του ο κ. Τσολακίδης ανέφερε ότι μετά από υπόδειξη του Φύσσα πλησίασε τον Ρουπακιά και τον ρώτησε: «Πού πας, τι κάνεις;» και εκείνος του απάντησε: «Τίποτα».
Ανέφερε ο μάρτυρας: «Κοίταξα προς τον Φύσσα και μου είπε: “Ναι, αυτός με μαχαίρωσε”. “Τι έκανες;” ρώτησα τον Ρουπακιά. Ήταν ήρεμος και μου απάντησε: “Τίποτα, περαστικός ήμουν”.
Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας «ο Παύλος Φύσσας έλεγε “πονάω εδώ” και έπιανε την καρδιά του».
Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε: «Μετά από λίγο μπήκε ο Ρουπακιάς στο περιπολικό. Κανένας δεν προσπάθησε να μας εμποδίσει. Παραμείναμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Έκανε 40 λεπτά… Στα πρώτα 10 λεπτά ο Φύσσας ήταν όρθιος και μας μιλούσε και μετά μια κυρία, φίλη του τον έβαλε να κάτσει. Ήρθαν και άλλοι φίλοι του. Μια γυναίκα είπε πως είναι νοσηλεύτρια τον κοίταξε και έφυγε».
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;
Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα
Πρόεδρος: Το αποτέλεσμα δεν απεφεύχθη… Είπατε στο κέντρο πού μας στέλνεις; Στείλτε γρήγορα ενισχύσεις. Εσείς δεν είχατε διαπιστώσει καν ποιες ήταν οι δυο ομάδες και ήσασταν και επικεφαλής.
Μάρτυρας: Μόλις φτάσαμε ενημέρωσα.
Πρόεδρος: Για την άφιξη ενημερώσατε. Η δουλειά σας είναι να αντιληφθείτε άμεσα τι γίνεται και να αποτρέψετε. Δεν σταματήσατε ούτε έναν. Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε.
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε ;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Η υπηρεσία σας αντάμειψε;
Μάρτυρας: Κάποιους…
Πρόεδρος: Εσείς ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς;
Μάρτυρα: Όχι, ήταν να πάρουμε κάτι άλλο αλλά δεν το πήραμε .
Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν ενστάσεις σχετικά με τη χρήση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία καθώς όπως είπαν δεν υπάρχουν διατάξεις που να ανάβουν το «πράσινο φως» για τη λήψη τους.
Επιπλέον, έγινε λόγος για χρήση εγγράφων και ακουστικού υλικού «που προέρχεται από παράνομη διαρροή στα ΜΜΕ και παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης». Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για «προσβολή του δικαιώματος του κατηγορούμενου γιατί γίνεται χρήση παράνομου υλικού».
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων με την πολιτική αγωγή να υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «η τυχόν δημοσιοποίηση δεν καθιστά το υλικό παράνομο».
Επιπλέον, η υπεράσπιση επανήλθε στο αίτημα που είχε υποβάλλει για κλήτευση του βουλευτή και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Μάλιστα , αιτήθηκαν να εξεταστεί ο πρώην υπουργός κατ αντιπαράσταση με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου στο οποίο φέρεται ότι πήγε την επόμενη της δολοφονίας στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας . Η πολιτική αγωγή απάντησε πως δεν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Δένδια. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως θα ήταν χρήσιμο να έρθει στο δικαστήριο για «να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο ανέχτηκε τα τάγματα εφόδου να δρουν τόσα χρόνια ανενόχλητα».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: protothema.gr