Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια μια ομάδα Νεοσυλλέκτων στο Στρατόπεδο όπου υπηρετούσα, να έρχεται συντεταγμένη για εμβολιασμό.

Τα παιδιά μας, οργανωμένα και υπομονετικά, εμβολιάστηκαν και τελείωσαν χωρίς προβλήματα.

Της ομάδας ηγούνταν νεαρός, επίσης νεοσύλλεκτος, κοντούλης, χοντρούλης και με εντελώς μέτριο παρουσιαστικό.

Οργάνωνε, έλυνε προβλήματα, κατέγραφε, συνεργαζόταν και άφησε στο τέλος τον εαυτό του για εμβολιασμό. Δεν είχαν μείνει χυμοί γι’ αυτόν, αλλά χωρίς να παραπονεθεί οδήγησε την ομάδα του με αίσθημα ευθύνης και χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του.

Του Παναγιώτη Ιακωβή/ Επεμβατικού Καρδιολόγου & Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών

Όση ώρα εμβολιάζαμε, τον παρατηρούσα. Κι όταν δεν έμεινε τίποτα γι’ αυτόν, τον πλησίασα, του έδωσα χυμό, του έδωσα συγχαρητήρια και τον ρώτησα που έμαθε την τέχνη της Ηγεσίας. Μου απάντησε ότι ήταν πρόσκοπος και ότι το μεγάλο μυστικό της Ηγεσίας είναι η ευθύνη, η αυταπάρνηση και η ψυχραιμία.

Δεν ήταν ο πιο ψηλός. Δεν ήταν ο πιο δυνατός. Δεν ήταν ο πιο ογκώδης. Δεν ήταν ο πιο μορφωμένος της ομάδας. Ήταν όμως ο Ηγέτης. Από τότε μιλάμε τακτικά και ξέρω ότι η ζωή του συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο ευθύνης και αυταπάρνησης. Οι άλλοι κλαίγονται, κιοτεύουν και παραπονιούνται. Αυτός ηγείται.

Τον θυμήθηκα πρόσφατα, όταν η Λαμία μας δέχτηκε άδικη επίθεση, ως δήθεν ανάξια να είναι η Έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κι αυτό διότι δεν είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Περιφέρειας. Η πιο ογκώδης. Η Λαμία όμως, είναι ο αναμφισβήτητος Ηγέτης της Περιφέρειας.

Διότι ουδέποτε έθεσε τα στενά τοπικιστικά της συμφέροντα πάνω από το καλό της Περιφέρειας.

Διότι οι Πολίτες της Λαμίας έχουν Περιφερειακή συνείδηση και δεν λοξοκοιτάνε στην Αθήνα και στη Λάρισα για ψίχουλα και ελεημοσύνες. Διεκδικούν υπερήφανα για όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όχι για τον εαυτούλη τους.

Διότι θεωρούν τους υπόλοιπους Νομούς της Στερεάς «όμορους» και όχι παρακατιανούς.
Διότι ηγούνται των κοινών προσπαθειών χωρίς να μηδίζουν δεξιά κι αριστερά.

Διότι, όταν ηγήθηκαν της προσπάθειας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς, μεγαλόψυχα και δίκαια ζήτησαν να ονομαστεί «Δελφικό» για να μην νιώσουν οι άλλοι Νομοί αδικημένοι.
Διότι, αν και έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Λαμία καλοδέχεται τους Περιφερειάρχες μας που προέρχονται από άλλους Νομούς και τους στηρίζει στο έργο τους, τόσα χρόνια τώρα.

Η Λαμία μας, μπορεί να υπολείπεται σε μέγεθος, αλλά η στρατηγική της θέση, η βαριά της ιστορία, οι υπερήφανοι Ρουμελιώτες κάτοικοί της και η αναμφίβολη Περιφερειακή της συνείδηση, την ανάγουν σε Ηγέτη της Στερεάς.

Η Λαμία θέτει τον εαυτό της τελευταίο, για να στηρίξει το κοινό καλό. Κι αυτό διότι όποιος σκέφτεται στενά τοπικιστικά, δεν του αξίζει ο τίτλος του Ηγέτη.

Αυτά μου έμαθε ο νεαρός πρόσκοπος.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like