Άρθρο της Παναγιώτας Παπανάγνου / Τα Οκτωβριανά Τσίπρα-Καμμένου: ένα εθνικά επικίνδυνο κοντραπούντο δυσαρμονίας - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο της Παναγιώτας Παπανάγνου / Τα Οκτωβριανά Τσίπρα-Καμμένου: ένα εθνικά επικίνδυνο κοντραπούντο δυσαρμονίας

Published

on

Mε ρυθμούς φρενήρεις πλέον και όχι φυσιολογικά προεκλογικούς λίγο μετά τα μέσα Οκτωβρίου και πριν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου οι πολίτες αυτής της χώρας έγιναν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου πολυδιάστατης, παρωδίας από ξηράς, θάλασσας και αέρος με την κοινή λογική να πλήττεται πανταχόθεν: ο Πρωθυπουργός προσέφερε επί πίνακι την κεφαλή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον κυβερνητικό του εταίρο έχοντας αιτιολογήσει με τις δηλώσεις του την κίνησή του ως αποτέλεσμα της μηδενικής ανοχής του στην διγλωσσία.

Κλήθηκε έτσι ο κάθε δέκτης αυτού του μηνύματος να ερμηνεύσει άνευ νόρμας οιασδήποτε λογικής τίνι τρόπω εκλαμβάνεται από τον Α. Τσίπρα ως διφορούμενος ο Ν. Κοτζιάς όταν δεν μετακινήθηκε ρούπι από την αρχική του θέση στην προάσπιση της «λύσης» του ονοματολογικού που εξηύραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά την υπερασπίστηκε σθεναρά έως του σημείου της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και μετά τη συμφωνία.

Η αναντιστοιχία αυτή που εμφανώς πηγάζει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος πρώτος από όλους είναι δίγλωσσος –εάν όχι πολύγλωσσος– δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Τσίπρας συμπύκνωσε ως άλλος Erdogan τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνοντας ο ίδιος και το ΥΠΕΞ διαισθανόμενος προφανώς πως πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ενός οχήματος που έχει ξεφύγει από την πορεία του και πως πρέπει να είναι εκείνος που χαράσσει την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Και αυτό σαν αντίστιξη στον αέρα Πρωθυπουργού παρά ΥΠΕΘΑ με τον οποίο είχε προηγουμένως μεταβεί στο Αμερικανικό πεντάγωνο ο Π. Καμμένος προτείνοντας εναλλακτικά πλάνα σε περίπτωση που τελματώσει η διαδικασία προς την Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και διαμοιράζοντας με περισσή ευκολία νέες βάσεις στρατιωτικών δυνάμεων στις Η.Π.Α. ανά την Επικράτεια, από την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα έως την Κάρπαθο, προκαλώντας την εύλογη σύγχυση του ομολόγου του κ. Μάτις.

της Παναγιώτας Παπανάγνου, διδάκτορος Ιατρικής Αθηνών

Στην περίπτωση αυτή ο Π. Καμμένος δεν λειτούργησε ως κυβερνητικός εταίρος αλλά παραδόξως ως ο Υπουργός ενός σχισματικού ΥΠΕΘΑ που στο χαοτικό του μυαλό έχει αυτονομηθεί από το μέγαρο Μαξίμου και τραβάει τη δική του εθνική ρότα. Συνεπώς επιλέγοντας ενσυνείδητα την καρατόμηση του Ν. Κοτζιά παρά του κατά φαντασίαν εκτός συνόρων Πρωθυπουργού Π. Καμμένου, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μετασχηματίσει το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε ένα νέο ακόμα περισσότερο σκληροπυρηνικό μόρφωμα εξουσίας, το δικέφαλο σχήμα Τσίπρα-Καμμένου. Οι βουλευτές των ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ερίζουν αναμεταξύ τους με το βλέμμα προς την κορυφή της πυραμίδας ενώ οι ίδιοι οι κυβερνητικοί μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο δέχονται ανυπεράσπιστοι τα πυρά κατηγοριών του Π. Καμμένου ότι έχουν χρηματιστεί από τον Σόρος ώστε να ασκήσουν επιρροή σε πολιτικούς παράγοντες του Εξωτερικού. Ο δε Πρωθυπουργός που συναίνεσε με τη σιωπή του σε αυτό το παράλογο σκηνικό, αγνοεί στην ουσία τα κατώτερα επίπεδα της πυραμίδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και εστιάζει στην κορυφή της. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι ως κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας άσκησης της εξουσίας αποκολλήθηκαν από την υπόλοιπη πυραμίδα μένοντας καθ΄ οδόν προς το τέλος μονάχοι. Οδεύοντας προς την έξοδό τους από την εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετασχηματίστηκαν βίαια σε Τσίπρα-Καμμένο.  Και οι υπόλοιποι από κάτω όσο θόρυβο θέλουν ας κάνουν. Τίποτα από αυτά δεν φτάνει στα αυτιά των δυο συγκυβερνητών και δεν έχει σημασία. Μόνο η παραμονή τους στην εξουσία στα πλαίσια μιας προσυμφωνημένης έριδας των δυο κυβερνητικών κορυφών. Υπ’ αυτή την έννοια όντως ο Πρωθυπουργός δεν ανέχεται τη διγλωσσία. Η καθομιλουμένη γλώσσα των δύο κυβερνητικών εταίρων καθώς έρπουν προς τις εκλογές είναι μία και διχαλωτή.

Κατά το ταξίδι του στο Πεντάγωνο των Η.Π.Α. ο ΥΠΕΘΑ έγινε αυτεξούσιος  εξαγωγέας της εγχώριας ρήξης του με τον Πρωθυπουργό μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν του ούτε το ΚΥΣΕΑ. Στα θυελλώδη πρότυπα του Π. Καμμένου η στιγμή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΠΕΞ θεωρήθηκε ως κατάλληλο momentum για την ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν. μ. Mία πρωτοβουλία ιδιότυπης μονόπλευρης επέκτασης από την μεριά εκείνη που δεν αντικρίζει την Τουρκία κι επομένως θεωρήθηκε η πιο εύκολα συγκριτικά επεκτάσιμη μεριά της χώρας. Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε παροξυσμό στο τουρκικό ΥΠΕΘΑ με μία έντονη ταυτόχρονα χροιά περιγελασμού από την τουρκική πλευρά που έκανε λόγο για υπαναχώρηση στη διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μόνο προς την μία πλευρά, αυτήν του Ιονίου πελάγους. Στην ουσία αυτή η αλλόκοτη πρωτοβουλία για επέκταση γνωστοποιούμενη την πλέον ακατάλληλη στιγμή και άνευ της αναγκαίας προετοιμασίας αποτέλεσε θριαμβευτική παραδοχή του αφηγήματος της Τουρκίας περί ύπαρξης «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο που το καθιστούν μια «ημίκλειστη» θάλασσα και προσχώρηση στην τουρκική τακτική της διαφοροποίησης των χωρικών υδάτων (η αιγιαλίτιδα ζώνη της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι 6 ν.μ. ενώ στην Μαύρη Θάλασσα είναι 12 ν.μ.). Επιπλέον, αποτέλεσε δυστυχώς εκδήλωση φοβικότητας της χώρας απέναντι στην αιωρούμενη εδώ και χρόνια απειλή της γείτονος χώρας, αυτή του casus belli. Και στο εσωτερικό όμως το μήνυμα είναι προκλητικά ασύνηθες: ενόσω η κυβέρνηση με τον απερχόμενο ΥΠΕΞ συρρικνώνεται η χώρα επεκτείνεται. Αβέβαιο είναι ποια είναι η αιτία και το αιτιατό (causality) έτσι όπως ο Ν. Κοτζιάς και ο Πρωθυπουργός θέλησαν να περάσουν το μήνυμά τους, εάν δηλαδή είναι η ενδοκυβερνητική τρώση που επάγει την επέκταση της χώρας ή το ανάστροφο. Το μόνο σίγουρο είναι η τουρκική βεβαιότητα για το τί συνιστά για εκείνους αιτία πολέμου και πως για χάρη των εθνικών συμφερόντων και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας οι συγκυβερνήτες πρέπει κάποια στιγμή όσο το δυνατόν το συντομότερο να ομονοήσουν για όσο διάστημα δεν αποφασίζουν να παρατήσουν τους θώκους τους πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους.  

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει ωστόσο η επίτευξη ομοθυμίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδος, εάν αυτό τελικά γίνει και με τί τρόπο –μέσω προεδρικού διατάγματος ή σχεδίου νόμου κατόπιν διαβούλευσης– δεδομένης και της κυκλοθυμίας του ίδιου του Πρωθυπουργού, όταν Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος δεν ερμηνεύουν καν με τον ίδιο τρόπο τα δεδομένα σχετικά με κρίσιμες εξελίξεις στα Σκόπια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διαφορικής και εκ διαμέτρου αντίθετης ερμηνείας της έγκρισης της συνταγματικής αναθεώρησης από το Σκοπιανό κοινοβούλιο με τον Α. Τσίπρα να συγχαίρει τον ομόλογό του και τον Π. Καμμένο να δηλώνει ότι ντρέπεται για την καταγγελλόμενη από το εθνικιστικό κόμμα VMRO απόπειρα χρηματισμού βουλευτών ή εκφοβισμού τους.

Mε βιολογικούς όρους μιλώντας, εάν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ήταν θεωρητικά ενορχηστρωτές της ειδογένεσης εξίσου αβέβαιο με το μήνυμα που αποπειράθηκε ο Πρωθυπουργός να περάσει μέσω της πρωτοβουλίας του για μονόπλευρη επέκταση της αιγιαλίτιδας είναι εάν θα υπήρχε και η ανθρώπινη νοημοσύνη με τη σημερινή της μορφή: πρόσφατα βρέθηκε από ερευνητές στη Μασαχουσέτη πως η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι υψηλότερη από εκείνη των άλλων ειδών χάρη στο μήκος των δενδριτών του ανθρώπινου εγκεφαλικού φλοιού που είναι συγκριτικά μεγαλύτερο από το μήκος των αντίστοιχων δενδριτών σε άλλα είδη [Beaulieu-Laroche et al (2018) Cell 175:643-651]. Εάν με την αμφιθυμία τους οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται την χώρα κάτι σαν πτυσσόμενο έπιπλο που ανοίγει επιλεκτικά και άφοβα μόνο προς την μία πλευρά τότε το πιθανότερο είναι να μην μπορούσαν υποθετικά να κατασταλάξουν και να ομονοήσουν και σε κυτταρικό επίπεδο και στον καθορισμό του μήκους ενός νευρώνα. Δυσνόητα όμως επιθυμεί να καταστήσει τέτοιου είδους νοήματα και παραδείγματα προερχόμενα από την ίδια την φύση ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με την επιχειρούμενη απονεύρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις θετικές επιστήμες συμπεριλαμβανομένης της Βιολογίας.

Είναι πασιφανές πως αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΛ στράφηκε εναντίον όλων των εσωτερικών εχθρών που επινόησε με μεγάλη ευρηματικότητα, φτάνοντας από την κατασκευή της σκευωρίας της Novartis στο ανθρωποκυνηγητό των επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου που πήρε τη μορφή αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας, ξεκίνησε πλέον ο ενδοκυβερνητικός αυτοκανιβαλισμός που είχε ως πρώτο θύμα του τον Ν. Κοτζιά. Μόνο που δυστυχώς εκ της θέσεώς τους με την τακτική αυτή που επέλεξαν οι δύο συγκυβερνήτες να πορευθούν έως τις εκλογές τρώνε εκτός από τις δικές τους σάρκες και τις σάρκες της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2015 και τέως Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης χρησιμοποίησε κατά την εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση το γνωστό αφήγημα του «νόμου περί ευθύνης Υπουργών» για να κατηγορήσει εν γένει την προηγούμενη πολιτική εμπροσθογραμμή για συγκάλυψη σκανδάλων. Με άλλα λόγια φαίνεται πως η επιτυχής συλλογή ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε «δύσκολες» εκλογικές περιφέρειες βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιου είδους μυθεύματα που εύκολα μπορεί κανείς να καταρρίψει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστό σε καθένα που έχει αποζητήσει έγκυρη ενημέρωση ότι η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στα κείμενα των Ελληνικών Συνταγμάτων από το 1844 και η αναθεώρηση του 2001 την αυστηροποίησε ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δυο χρόνια αργότερα τον εκτελεστικό νόμο 3126/2003 «περί ευθύνης υπουργών». Συνεπώς η κατά τον κ. Παπαγγελόπουλο «brutal» υφολογία του Π. Πολάκη που συνέδεσε την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τον εγκλεισμό στην φυλακή ορισμένων πολιτικών τους αντιπάλων δεν αποτελεί τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνται «μετριοπαθείς» όπως ο κ. Αμανατίδης έκτισαν την πολιτική τους καριέρα βυσσοδομώντας και «αναμένοντας την κάθαρση» σαν την σύντροφο του Πρωθυπουργού.

Κι ενώ ο Πρωθυπουργός έλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση της χώρας από την μεριά του Ιονίου, οι έρευνες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο προσκρούουν σε εμπόδια που τίθενται με την υποβοήθηση στελεχών προερχόμενων από τους προσκείμενους στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου Οικολόγους. Κατά έναν δε εγκληματικό τρόπο μένει ανενεργό το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών που νομοθετήθηκε το 2013 με σκοπό την δημιουργία ενός αποθεματικού από τα έσοδα του κράτους από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ώστε να διασφαλιστούν οι συντάξεις των νέων γενεών και να επιτευχθεί συνεπώς διαγενεακή δικαιοσύνη μέσω στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων με προβολή στο μέλλον. Έχει υπολογιστεί πως αν η κυβέρνηση αυτή συνέχιζε τον ρυθμό λειτουργίας των κυβερνήσεων πριν από το 2015 τότε θα εισέρρεε στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Με τον Ρουβίκωνα να βάλει ανενόχλητος εναντίον της Καναδικής πρεσβείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την δραστηριότητα της Eldorado Gold η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου φάνηκε πως όχι μόνο δεν πέτυχε την προσέλκυση μιας έστω μεγάλης επένδυσης στη χώρα αλλά εξέπεμψε και το μήνυμα πως επιτρέπει και την εκδίωξη των επενδυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Επιπροσθέτως, δεν μπόρεσε ούτε καν να αποτρέψει την μεταφορά της φορολογικής έδρας μεγάλων και ιστορικών ομίλων με χαρακτηριστικότερο το πρόσφατο παράδειγμα του ομίλου των τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Η κατανόηση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβλήθηκε την περίοδο 2011-2014 ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της ασύντακτης χρεοκοπίας είναι αναγκαία ώστε στις εθνικές εκλογές -όταν αυτές προκηρυχθούν- κάθε πολίτης που πιστεύει στις αξίες της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και προσδοκά την ανάπτυξη να αντιληφθεί την επικίνδυνη πισωδρομικότητα στην καρδιά του εθνικολαϊκιστικού δόγματος των Τσίπρα-Καμμένου και να επιστρέψει στην κοίτη του, το Προοδευτικό Κέντρο.

***Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο.

Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

 1. Γιώργος Τθ.

  31/10/2018 17:11 at 17:11

  Κυρία Παπαμάρκου, ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που ανέλαβε άμα και Υπουργείο και ως εκ τούτου ο παραλληλισμός σας με την πρακτική Ερντογάν είναι άδικος. Παραδείγματα Ελλήνων Πρωθυπουργών που ανέλαβαν κατά την διάρκεια τής θητείας τους και Υπουργείο είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρεσβύτερος, είχε αναλάβει και το Υπουργείο Εξωτερικών.Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναλάβει, για σειρά ετών, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα, ίσως δεκάδες, που ευνόητοι λόγοι δεν μού επιτρέπουν να αναφέρω.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Πάνου Κατσώνη: Πλησιάζουν εκλογές, έρχονται τα έργα / Φτάνει! Xορτάσαμε… σανό

Published

on

Λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι υποψήφιοι σε Περιφέρεια και Δήμους έχουν αρχίσει να μας ταξιδεύουν -εκ νέου- στο θέατρο του παραλόγου! Σε ολόκληρη τη χώρα (και σε Λαμία και Φθιώτιδα, βεβαίως-βεβαίως), έχει αρχίσει να επικρατεί ένας “οργασμός”… δημιουργίας και δουλειάς, από τους τοπικούς μας άρχοντες.

Άπαντες έχουν “σηκώσει” τα μανίκια και έχουν βαλθεί να κάνουν, όσα παρέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκονταν στις θέσεις ευθύνης. Και όλα αυτά, με τον “Κλεισθένη” να αγχώνει και να δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα των εκλογών όπου και προκαλούνται δεκάδες ερωτήματα -και κυρίως αβεβαιότητα- σχετικά με την διοίκηση των δήμων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το κακό φίλες και φίλοι όμως, δεν είναι αυτό! Το κακό είναι άλλο και οφείλεται εν πολλοίς στην… ΚΟΝΤΗ μας μνήμη!
Οι κύριοι και οι κυρίες που μας διοίκησαν  τα προηγούμενα χρόνια κάνουν ότι γίνεται συνήθως κάθε φορά, όταν πλησιάζουν οι εκλογές.
“Σβήνουν” τα στραβά και ανάποδα και διατυμπανίζουν τα φοβερά και τρομερά τους “Επιτεύγματα”!


 • ΤΩΡΑ θυμούνται τα προβλήματα των πολιτών.
 • ΤΩΡΑ θυμούνται ότι πρέπει να υλοποιήσουν τα λεγόμενα τους.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν να βγουν από τα άνετα και ζεστά γραφεία τους.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν ότι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες.
 • -ΤΩΡΑ θυμούνται τα ιαματικά, τις Θερμοπύλες, τον θρησκευτικό τουρισμό κτλ, κτλ.
 • ΤΩΡΑ αποφασίζουν να μοιράσουν χρήματα και σε ΜΜΕ (μη νομίσετε ότι βγάζουμε και την ούρα μας απ’εξω) που είχαν απέναντι, εξασφαλίζοντας την “Ομπρέλα” που δεν είχαν από τα δικά τους ΜΜΕ-ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ που χόρτασαν χιλιάρικα κατά την 5ετία τους.

Να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για όλους.

Σίγουρα -όμως- για ένα μεγάλο ποσοστό!


Και ξέρετε ποιο είναι το τρελό; Αυτοί που τους αποδοκίμαζαν εν πολλοίς κατά την διάρκεια της θητείας τους –οι ίδιοι οι πολίτες δλδ- περιμένουν να τους ξανά-εκλέξουν.
Ξέρετε γιατί; Το έγραφα παραπάνω.

Του Πάνου Κατσώνη


Στην ΚΟΝΤΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ! Εκεί ποντάρουν… 


Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως είναι κατανοητό και θεμιτό, ο καθένας να επιθυμεί να επανεκλεγεί γιατί όπως όλοι λένε (“…σε 4.5 χρόνια δεν ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ να ολοκληρώσουμε το έργο μας, Δώστε μας άλλο τόσο”)!

 Ξέρετε ποια είναι η διαφορά -την δεδομένη χρονική στιγμή- σε σχέση με το παρελθόν;

Ο κόσμος “μπούχτισε”, κουράστηκε, έχασε την δουλειά του, πιέστηκε,  πείνασε, χτύπησε την πόρτα τους και ΔΕΝ βρήκε ανταπόκριση και είναι πλέον αποφασισμένος! – Είναι… “ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ”.

Έστω και αν όλοι αυτοί λένε πάντα: “Είμαστε δίπλα στον πολίτη, με γνώμονα τον πολίτη” και όλα αυτά τα δακρύβρεχτα!


Και ΑΝ κάποιοι βολεύεστε με κανένα πεζοδρόμιο, κάδο ή λάμπα που είναι καμμένη έξω από το σπίτι σας, πάω ΠΑΣΟ! 


Έχω την αίσθηση όμως ότι οι πολίτες έχουν… βαθμολογήσει, έχουν κρίνει στα 4.5 χρόνια πόσα έχουν πράξει οι τοπικοί άρχοντες και δεν περιμένουν λίγους μήνες πριν να  ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ τι ρόλο “βαράνε”.

 • ΔΕΝ αρκεί έργο έξι μηνών για να τους κάνει να αλλάξουν.
 • Ούτε το βαθμό, ούτε τη γνώμη τους.

Η ιστορία συνεχίζεται, η πολιτική δεν αλλάζει, το παραμύθι δεν αλλάζει, αλλάζουν μόνο οι παραμυθάδες, συνηθίσαμε να ζούμε με ψέματα, να τσακωνόμαστε για το ποιος λέει τα καλύτερα ψέματα, και να κλείνουμε τα μάτια στα ψέματα των δικών μας, να τους δικαιολογούμε, να επιλέγουμε τα ψέματα των δικών μας αντί των άλλων. ΚΡΙΜΑ!
Η χρεοκοπία ήταν η ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες. Και εμείς συνεχίζουμε με ψέματα.


ΥΓ: Η αναφορά είναι γενική! Οι υποθέσεις με πρόσωπα και καταστάσεις συμπτωματική! Μην μυγιάζεστε μερικοί, μερικοί…
YΓ2: Και κάτι ακόμη. Μην δημοσιοποιείτε προ-εγκρίσεις χρηματοδότησης μελετών για να διατυμπανίσετε την…ενεργητικότητα σας.
Χορτάσαμε από… σανό! Φτάνει…

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Γώγου: Οι γερμανικές αποζημιώσεις πιο επίκαιρες(;) από ποτέ

Published

on

Η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνδυασμό με τις επίσημες δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τοποθετήσεις, έφερε στην επικαιρότητα για άλλη μία φορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

 

Παρά τις αλλεπάλληλες και τις περισσότερες φορές αντικρουόμενες δημόσιες τοποθετήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα νομικά δεδομένα που δίνουν ή όχι την δυνατότητα στην Ελλάδα να αναζητήσει δικαστικών τις λεγόμενες Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Έως και σήμερα η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ουδέποτε κινήθηκαν ουσιωδώς προς την αναζήτηση των αποζημιώσεων και δεν διεκδίκησαν μεθοδικά και με επιμονή τις γερμανικές οφειλές. Κι όλα αυτά στην συνεχώς παρελκυστική και αδιάλλακτη στάση των γερμανικών κυβερνήσεων.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των επίδικων αποζημιώσεων, όπως άλλωστε προκύπτει από σωρεία εγγράφων, εκθέσεων, επιστολών, ρηματικών διακοινώσεων, λοιπών διπλωματικών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • α. 1945 – Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • β. 1952 – Διάσκεψη του Λονδίνου: Με επιστολή προς τον Γραμματέα της Διάσκεψης ετέθη εκ νέου θέμα επιστροφής του «Κατοχικού Δανείου».
 • γ. 1966 – υπ’ αρ. ΦΔΓ 30-63/9-11-1966 Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εξέθεσε τα στοιχεία, από τα οποία προέκυπτε ότι «οι πληροφορίες της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης περί παραιτήσεως της Ελλάδας από τις αξιώσεις της από το “Κατοχικό δάνειο” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με την υπ’ αρ. 68/67/31-3-1967 Ρηματική Διακοίνωσή της απάντησε ότι «ουδέποτε συνήγαγε .. ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί επισήμως από νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την περίοδο της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Αρνήθηκε, πάντως, να τις εξετάσει επικαλούμενη το άρθρο 5 παρ. 2 της Συνθήκης του Λονδίνου για τη ρύθμιση των γερμανικών χρεών.
 • δ. 1995 – Ρηματική Διακοίνωση του Έλληνα Πρέσβη στη Βόννη Θωμά Υψηλάντη, με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού εξέθεσε ότι δεν έχει παραιτηθεί των αξιώσεών της για αποζημιώσεις και επανορθώσεις και ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του «Κατοχικού Δανείου». Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν απάντησε με Ρηματική Διακοίνωση, αλλά με ανακοίνωση τύπου του Υφυπουργού Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να προσδοκά ότι η Γερμανία θα προσέλθει σε συνομιλίες για το θέμα αυτό.
 • ε. 1944 – Υπηρεσιακή Έκθεση Ι. Λαμπρούκου, Τμηματάρχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
 • στ. 1946 – Υπηρεσιακή Έκθεση Αθανάσιου Ι. Σμπαρούνη, εκπροσώπου της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι.
 • ζ. 1963 – Απόρρητη Υπηρεσιακή Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση στη Σύμβαση της Χάγης του έτους 1907 δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγραφή αξιώσεων που στηρίζονται στη διεθνή αστική ευθύνη του κατέχοντος κράτους.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γερμανικό επιχείρημα περί δήθεν αχρηστίας ή αποδυνάμωσης των αξιώσεων καθώς αυτές παρέμειναν εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει δεκτό καθώς το Ελληνικό Κράτος πάντοτε προέβαλε επιφύλαξη για τη μελλοντική ικανοποίηση των αξιώσεών του, εξαιτίας των πολεμικών επανορθώσεων, τόσο στους εσωτερικούς νόμους (π.χ. Ν. 2023/1052), όσον και στις διμερείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Βόννης στις 18-3-1960), αλλά και με επίσημες δηλώσεις των νομίμων εκπροσώπων του.

Κατόπιν, όλων των ανωτέρω και στα στενά πλαίσια ενός άρθρου θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραγραφεί, η νομική τους αναζήτηση ωστόσο απαιτεί επιμονή και υπομονή και εθνικό σχέδιο για την επιτυχή έκβαση.

 

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Νίκου Μώκου / Τα απόνερα μιας πικρής ήττας και το 4-4-2!

Μετά από μια μεγάλη νίκη πάντα έρχεται μια πικρή ήττα. Ένας άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και διακρίσεις δεν κάνει… Και χθες τον βίωσε και η Λαμία…..

Published

on

Οι κυανόλευκοι μπήκαν στο 2019 με μια σπουδαία εμφάνιση και μια νίκη, που την κάνει ακόμη μεγαλύτερη το μέγεθος του αντίπαλου. Επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0 για το πρώτο ματς της φάσης των “16” του Κυπέλλου και απέκτησε ισχνό προβάδισμα. Έγραφα την προηγούμενη Παρασκευή πως θα προτιμούσα όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι η νίκη αυτή να έρχονταν στο ματς του πρωταθλήματος των δύο ομάδων.

Τώρα ίσως αποτελεί και αυτοσκοπό το θετικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι… Πάμε στα χθεσινά. Η Λαμία ταξίδεψε Θεσσαλονίκη, πέταξε στο κάλαθο των αχρήστων ένα ημίχρονο και κατάφερε να μην φύγει (όχι με την νίκη αλλά ούτε καν με τον ένα βαθμό της ισοπαλίας) αλώβητη από έναν Άρη προβληματικό που δεν απείλησε πέραν της φάσης του γκολ και ενός σουτ του Γιουνές την Λαμία…


Πραγματική αυτοκτονία! Δεν μπορείς να μιλάς βέβαια για ατυχία, την ώρα που έχεις απέναντι σου έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να σε απειλήσει και κάνεις μόλις τρεις τελικές στην εστία του. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει με τον Μπλάζιτς και πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψει όμως η απουσία του χθες ήταν αισθητή.

Του Νίκου Μώκου / lamiaragate3

Ο Σέρβος έχει τη δυνατότητα να κουβαλήσει τη μπάλα και να δημιουργήσει κάτι που έλειψε χθες. Μπερτόλιο και Τομάς χάθηκαν και σε πρώτη φάση φάνηκε πως δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια 11αδα.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στην περίπτωση του Τάσου Καραμάνου. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι με φιλοδοξίες από την ομάδα όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει όσα περιμέναμε. Σίγουρα θα είχε πολλά περισσότερα να προσφέρει σε μια θέση πίσω από τον φορ ή ακόμα και σαν σέντερ φορ όμως σαν δεξί εξτρέμ δεν….

Και αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη την απόκτηση ενός εξτρέμ. Πως αφήνεις εκτός 11αδας έναν ποδοσφαιριστή με τόσο μεγάλο συμβόλαιο; Αυτή η ερώτηση είναι που έρχεται πρώτη στο μυαλό όλων και δικαίως. Η απάντηση όμως είναι απλή. Στόχος της Λαμίας είναι η παραμονή συνεπώς ο προπονητής της ομάδας οφείλει να δείνει φανέλα βασικού στους πιο έτοιμους και κατάλληλους ποδοσφαιριστές ανάλογα με το σύστημα που επιλέγει… Αν για παράδειγμα ήθελε να αξιοποιήσει ταυτόχρονα Καραμάνο και Μπαράλες ίσως ήταν πιο δόκιμο ένα 4-4-2.


Χωρίς 10αρι ενώ έχουμε δύο; Θα αναρωτηθείτε. Με ρόμβο θα απαντήσω εγώ ή με 3αδα στα χαφ… Προπονητές δεν είμαστε αλλά με τα δεδομένα που έχουμε….τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Δύσκολο βέβαια άρα λοιπόν η ομάδα πρέπει να κινηθεί για εξτρέμ….χθες! Τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος είναι όλα εντός έδρας και η Λαμία θα πρέπει να πάρει από αυτά μίνιμουμ 6-7 βαθμούς ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες της για παραμονή.. Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης και Παναιτωλικός θα έρθουν στο ΔΑΚ κατά σειρά στο ΔΑΚ.


Τέσσερα παιχνίδια που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον αν θα έχουμε και τη νέα χρονιά την ομάδα της πόλης μας στη μεγάλη κατηγορία. Δύσκολο να αναστρέψεις την ψυχολογία μετά από αυτή την ήττα και τον τρόπο που ήρθε αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς…

Στην παρουσία του κόσμου και το ποσό επιτακτική είναι πλέον δεν θα αναφερθώ… Μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε για τα αυτονόητα! Επίσης και κλείνω δεν θα αναφερθώ και στα σχόλια για τον Ασίγκμπα. Όσοι ψάχνεται για εξιλαστήρια θύματα, ψάξτε αλλού….

Continue Reading

Διαβάζονται