Με τον Γιώργο Σαπουνά να μιλά σήμερα στη Ζάκυνθο και τον Κώστα Ήσυχο αύριο στην Κέρκυρα η Αριστερή Πλατφόρμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ιστοσελίδας iskra, εξακολουθεί να «οργώνει» την Ελλάδα και να σηκώνει «ψηλά τη σημαία» κατά της κυβέρνησης και της νέας συμφωνίας που θα φέρει στη Βουλή. Κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας εξακολουθούν να πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις εκλογές, προκειμένου να μη χάσει και άλλο έδαφος, αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να έρθει πολύ πιο νωρίς από το συνέδριο του κόμματος, καθώς στην πορεία προς αυτό η σύγκρουση αναμένεται να κορυφωθεί σε τέτοιο βαθμό που η συνύπαρξη θα μοιάζει πλέον να μην έχει κανέναν νόημα. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέψει τη ψήφιση της συμφωνίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ακόμα πιο άμεσες.
Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας μένει να διευκρινιστεί το πλέγμα των συμμαχιών που θα συνάψει. Όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν διαφωνήσει με την κυβέρνηση ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε οι τέσσερις βουλευτές που πρόσκεινται στην ΚΟΕ (Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Κυριακάκης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας) έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Δεν έχουν μιλήσει για τις προθέσεις τους ούτε η Νάντια Βαλαβάνη, ούτε ο Γιάννης Σταθάς, αλλά και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος που δεν εντάσσονται σε κάποια τάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις μένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει εκλογική συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τον Θεόδωρο Κατσανέβα, ο οποίος μέσω twitter παροτρύνει την ομάδα Λαφαζάνη να βιαστεί για την συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.
Ερωτηματικό υπάρχει και για το αν ο Αλέκος Αλαβάνος θα συμπορευτεί με την μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος μπορεί να διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν προπαρασκευαστικές επαφές με την Αριστερή Πλατφόρμα, όμως στις 29 Αυγούστου και λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει μαζί με τον Κώστα Λαπαβίτσα σε εκδήλωση με θέμα «Η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».
Οι εκλογές
Μπορεί η κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών να είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, όμως η Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε χθες με μια δήλωσή της να δώσει τέλος στα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Σεπτέμβριο.
Και επειδή οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου λειτούργησε πυροσβεστικά για την ώρα, καθώς όλες οι εξελίξεις θα καθοριστούν από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας.
Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και συμβολική από τον πρωθυπουργό, καθώς λίγες ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή ένα πρόγραμμα που περιέχει μια σειρά από σκληρά μέτρα, επιλέγει και να αλλάξει το φορολογικός καθεστώς της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και να βάλει «ψαλίδι» στις αμοιβές υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξαρτήτων αρχών,.
Το σενάριο, πάντως οι κάλπες να στηθούν ή στις 13, ή στις 20 Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι με βάση τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός.
Μια εβδομάδα αργότερα στις 27 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά πολλούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στείλει τα δικά του μηνύματα σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα, αλλά και αν είναι δυνατόν να προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το διαπραγματευτικό «χαρτί» της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους, που επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση στα χέρια της από τον Οκτώβριο και μετά, ίσως τελικά λειτουργήσουν αποθαρρυντικά για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να βιαστεί να πάει στις κάλπες.
news247.gr











Τασούλας: «Η πολιτική δεν μου άφησε χρόνο να είμαι καλός σύζυγος και πατέρας»25 σχόλια2
Σάκκαρη σε Μητσοτάκη μετά την 2η θέση στο WTA 250 Athens Open : «Δεν περίμενα ποτέ να αγαπήσω κάποιον σαν εσένα» (video)10 σχόλια3
Εσωτερική οδοποιία Λαμίας: 100 χλμ. στην πρώτη φάση με κόστος 6 εκατ. ευρώ – Πότε τελειώνουν τα «σκαψίματα» | Vid9 σχόλια4
Θα είναι αυτό το όνομα του νέου κόμματος του Αντώνη Σαμαρά; Η σύνδεση με τον Παπάγο…7 σχόλια5
Άδωνις: Το «Ελληνικό» θα αλλάξει την Ελλάδα – Συγκινήθηκα, αλήθεια σας το λέω7 σχόλια6
Η ΕΛ.ΑΣ. τιμά τη μνήμη του Ταξίαρχου Χρήστου Μουτσώκου- Δύο χρόνια από το θάνατό του4 σχόλια7
Αλεπού δάγκωσε γυναίκα σε παραλία στον Αγιόκαμπο4 σχόλια8
Δημοσκόπηση Interview για το Politic: Στο 26,8% η ΝΔ, δεύτερη η ΕΛΑΣ με 15,8% – Εξελέγη αλλά δεν πείθει η Ρένα Δούρου4 σχόλια9
Μητσοτάκης για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Οι πόροι του είναι απόρροια μιας εξαιρετικά πετυχημένης οικονομικής διαχείρισης3 σχόλια10
Πατίνι με… 3 αναβάτες, χωρίς κράνος και με υπερβολική ταχύτητα: Μπλόκο της Τροχαίας στο κέντρο2 σχόλια11
Μητσοτάκης: «Κλείνουμε εκκρεμότητες δεκαετιών – Τα έργα μετρούν περισσότερο από τα λόγια»2 σχόλια12
Σχέδιο «Εύρυτος»: Ο Κώστας Μαρκόπουλος προειδοποιεί για την ιδιωτικοποίηση του νερού – Η Ευρώπη παίρνει πίσω το νερό από τους ιδιώτες – Εμείς πάμε ανάποδα2 σχόλια13
Άργος Ορεστικο: Μεθυσμένος οδηγός «μπούκαρε» με ΙΧ σε στρατόπεδο2 σχόλια14
Φωτιά τώρα στο Παλαιοχώρι – Εντολή για ρίψεις από PZL – μεγάλη κινητοποίηση της Π.Υ2 σχόλια15
Λαμία: Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και σε άλλα σημεία – Στο «κόκκινο» η κατανάλωση από τα κλιματιστικά2 σχόλια16
Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι– Οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής2 σχόλια17
Τεράστιες ουρές για διαβατήριο στη Λάρισα: Από τα ξημερώματα περιμένουν έξω από το ΑΤ όσοι δεν έχουν εκδόσει νέα ταυτότητα2 σχόλια18
Καρδίτσα: Η μαρτυρία του προέδρου του χωριού για την επίθεση του ιερέα – «Είπε κουμάντο κάνω εγώ και δέχτηκα μπουνιά»2 σχόλια19
Χειροπέδες σε 43χρονο που μετέφερε παράνομα φρέον από την Αλβανία – Κατασχέθηκαν 286 κιλά1 σχόλιο20
Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Διακοπή μετά από φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Πλακιά και συνήγορο υπεράσπισης1 σχόλιο