Αποστόλου: Απολύτως κατοχυρωμένο το όνομα της φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Την πεποίθηση ότι «θα αλλάξουν τα πράγματα πριν προλάβει να καθιερωθεί μια αρνητική κατάσταση» σε ό,τι αφορά το θέμα της φέτας, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική» τη δέσμευση που ανέλαβε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, σε ό,τι αφορά την προστασία της ΠΟΠ φέτας.

-Advertisement-

Η προστασία της ΠΟΠ φέτα στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ν. Αφρική και τον Καναδά είναι ανεπαρκής, παραδέχθηκε ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποσπάσει τη δέσμευση της Κομισιόν ότι κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, η ΕΕ θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, «με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ στις τρίτες χώρες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία και παρόλα αυτά είχαμε τα τελευταία χρόνια αύξηση στις εξαγωγές».

«Δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Αντί να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περιθώρια για προώθηση της φέτας στις διεθνείς αγορές είναι τεράστια και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με μια πραγματικά εθνική πανστρατιά».

- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να αξιοποιήσει «κάθε δυνατότητα, ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, ο κλάδος που στηρίζει και στηρίζεται από τη φέτα, να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και εργαλεία».

Η προσπάθεια, όπως είπε, επικεντρώνεται στο «να μπορέσει ο συγκεκριμένος κλάδος να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας».

«Στη σωστή κατεύθυνση η κυβερνητική πολιτική, αλλά θέλουμε έργα»

Την εκτίμηση ότι η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και την παραδοχή ότι «όντως η κυβέρνηση κληρονόμησε καταστάσεις από την προηγούμενη», διατύπωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.

Όπως ο ίδιος αναγνώρισε, «η εμπορική συμφωνία ΕΕ με τη Ν. Αφρική είχε σχεδόν κλείσει από την προηγούμενη κυβέρνηση» και χαρακτηρίζοντας μεν θετική τη δέσμευση που ανέλαβε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Γεωργίας, ανέφερε: «Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η δέσμευση θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί εγγράφως κάπου στη συμφωνία. Δεν θα είναι για πάντα ο Φιλ Χόγκαν στο συγκεκριμένο πόστο».

Ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα στην πράξη η πολιτική των κυβερνώντων, με τον κ. Πεβερέτο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, τον οποίο, όπως ανέφερε, «ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι εγκαταλείπουν, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι μόνο δεν κερδίζουν από τη δραστηριότητά τους, αλλά μπαίνουν διαρκώς μέσα».

«Δεν θα αντέξουμε πολύ ακόμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, κυρίως προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Δεν θέλουμε λεφτά. Θέλουμε, μεταξύ άλλων, να μην πουλάμε σε τιμές του 1999, όταν η μέση τιμή πρόβειου γάλακτος ήταν 300 δρχ./λίτρο και σήμερα διαμορφώνεται στα 97 λεπτά/λίτρο. Θέλουμε επίσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 8% για την κτηνοτροφία, κλάδος που κατά κοινή ομολογία αποδίδει λιγότερα κέρδη έναντι της φυτικής παραγωγής, αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να πληρώνουμε λιγότερο για την χρησιμοποιούμενη ενέργεια».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πεβερέτος επανέλαβε ότι με στοιχεία του 2015 η συνολική παραγωγή πρόβειου γάλακτος διαμορφώνεται στους 560.000 τόνους, με το 70% της ποσότητας αυτής να παράγεται από 20.000 εκμεταλλεύσεις, σε σύνολο 90.000 πανελλαδικά.

Αντιδρά σε όλα τα επίπεδα η Ελλάδα στο θέμα με το γιαούρτι «Τσεχίας»

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα αντιδρά και «θα αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα, αφενός μεν για να μην προχωρήσει το σχετικό νομοθέτημα της Τσεχικής Δημοκρατίας, για την κυκλοφορία γιαουρτιών με ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» ή «γιαούρτι ελληνικού τύπου», αφετέρου για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι λάθος το επιχείρημα ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» σηματοδοτεί τον τρόπο παρασκευής και όχι την καταγωγή του προϊόντος» έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι η πρόθεση της Τσεχικής Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε καταρχάς θετικά από τον αρμόδιο Επίτροπο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου, «παράλληλα με τη σύνταξη τεχνικού φακέλου τεκμηρίωσης των ελληνικών θέσεων, θα υπάρξει επιδίωξη διαλόγου με την Τσεχική Δημοκρατία πριν προχωρήσει η νομοθετική της πρωτοβουλία, επιστολή – απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χόγκαν, ώστε να μην υιοθετήσει η ΕΕ τις απόψεις της Τσεχίας».

Ταυτόχρονα, δε, «θα υπάρξει διερεύνηση και δρομολόγηση όλων των νομικών κινήσεων, μέσω των οποίων μπορεί να αποτραπεί η χρήση του προσδιοριστικού «ελληνικό» στο γιαούρτι ξένων χωρών», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *