Αποσμητικά και αντιιδρωτικά: Πως λειτουργούν – Οι μύθοι για τον κίνδυνο καρκίνου

Ο ιδρώτας και η μυρωδιά του σώματος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα έντονοι και τα αποσμητικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουμε.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού οι περισσότεροι δεν βγαίνουν από το σπίτι τους αν πρώτα δεν βάλουν αποσμητικό.

-Advertisement-

Ο ιδρώτας και η μυρωδιά του σώματος τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα έντονοι και τα αποσμητικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο, το αποσμητικό δεν σταματά την εφίδρωση. Αντίθετα, ο ρόλος του είναι να εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν οσμή στο δέρμα ή τουλάχιστον να καλύπτει τις μυρωδιές που δημιουργούν. Πώς όμως λειτουργεί αυτό;

Ορισμένες από τις περιοχές του σώματος περιέχουν αποκρινείς αδένες, έναν από τους τρεις τύπους ιδρωτοποιών αδένων και ενεργοποιούνται κατά την εφηβεία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ιδρώτας που παράγεται από αυτούς τους αδένες είναι στην πραγματικότητα άοσμος, αλλά περιέχει λίπη και πρωτεΐνες.

- Advertisement -

Τα βακτήρια καταναλώνουν αυτά τα λίπη και τις πρωτεΐνες, τα οποία μεταβολίζουν σε υποπροϊόντα συνήθως με δυσάρεστη οσμή. Τα αποσμητικά βοηθούν να αποφευχθεί αυτό καθώς περιέχουν συστατικά που είτε εξουδετερώνουν τις ενώσεις είτε σκοτώνουν κατευθείαν τα βακτήρια.

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα αποσμητικά με τα αντιιδρωτικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν ή να σταματούν προσωρινά την εφίδρωση.

Για χρόνια κυκλοφορούν φήμες ότι το αποσμητικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, νεφρική νόσο, αλλεργίες κ.λπ. Πόσο ισχύει όμως αυτό;

Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι χημικές ουσίες στα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, ειδικά μετά το ξύρισμα. Η θεωρία είναι ότι οι τοξίνες θα συσσωρευτούν στους λεμφαδένες και θα μετατρέψουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι καρκίνοι του μαστού αναπτύσσονται σε περιοχές που εκτίθενται σε αντιιδρωτικά.

Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί που συνδέουν τον καρκίνο του μαστού και τα αποσμητικά δεν έχουν σταθερή επιστημονική βάση.

Συστατικά αποσμητικών: Πόσο επιβλαβή είναι τελικά;

Αλουμίνιο

-Advertisement-
=Advertisement=

Οι ενώσεις αλουμινίου χρησιμοποιούνται ευρέως σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Στα αντιιδρωτικά, τα άλατα αλουμινίου είναι τα συστατικά που εμποδίζουν την εφίδρωση.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η συχνή χρήση αντιιδρωτικών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αλουμινίου στον ιστό του μαστού, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι τα άλατα αλουμινίου μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο καρκινικός ιστός του μαστού δεν φαίνεται να περιέχει περισσότερο αλουμίνιο από τον κανονικό ιστό του μαστού.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το συστατικό μπορεί να επηρεάσει άτομα που έχουν νεφρική ανεπάρκεια.

Parabens

Τα parabens χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων στο αποσμητικό.

Τα parabens μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα και μόλις βρεθούν στο σώμα σας, μπορούν να λειτουργήσουν ως οιστρογόνα, μια γυναικεία ορμόνη που είναι σημαντική για τη σεξουαλική ανάπτυξη, την υγεία του μαστού και άλλες σωματικές λειτουργίες. Η υψηλότερη έκθεση σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η επίδραση των parabens που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα δεν είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει στοιχεία που να δείχνουν ότι τα parabens που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα, όπως το αποσμητικό, προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Γενικά, τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά είναι ασφαλή προϊόντα για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, εάν έχετε αλλεργία ή άλλη πάθηση που θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα συστατικά του αποσμητικού, καλό είναι να προσέχετε και να ζητάτε πάντα την γνώμη ενός ειδικού.

Με πληροφορίες από: iflscience.com / Φωτογραφία iStock

iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *