Η Βασιλική Θάνου αποχωρεί από την ηγεσία της Δικαιοσύνης και εντός των επομένων ημερών αποστέλλεται στη Βουλή ο κατάλογος των υποψήφιων δικαστικών λειτουργών για την κάλυψη των θέσεων προέδρων και αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Το Κοινοβούλιο οφείλει να περάσει από ακρόαση τους υποψηφίους και έως το τέλος Μαΐου το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που επικαλείται το Έθνος, το έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη θα προτείνει έξι ανώτατους δικαστές για να καταλάβουν τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου -η Βασιλική Θάνου αποχωρεί τον Ιούνιο- και 16 ονόματα υποψηφίων δικαστών για να καταλάβουν τις έξι θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
Επιπλέον, αποφάσεις θα ληφθούν και για τις θέσεις δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπως επίσης και για τη θέση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς ο σημερινός επίτροπος Μιχαήλ Ζυμής αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας επικρατέστεροι για τη διαδοχή της κ. Θάνου στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου -ανάμεσα στους έξι προτεινόμενους- είναι η κ. Ειρήνη Πετρουλάκη και ο κ. Δημήτρης Κράνης.
Η κυβέρνηση αναμένεται να προκρίνει έναν από τους δύο ανώτατους δικαστές που προηγούνται στην επετηρίδα καθώς και οι δύο διορίστηκαν το 1978.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους για τη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου (προέδρου Αρείου Πάγου) μπορεί να είναι υποψήφιος ένας αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό.
Επίσης στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου μπορούν να προαχθούν αρεοπαγίτες με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο βαθμό. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η τελευταία ανώτατη δικαστής που έχει συμπληρώσει την τριετία για μία από τις θέσεις του αντιπροέδρου με βάση την επετηρίδα (κατέχει τον βαθμό από 14/1/14) είναι η κ. Αρτεμισία Παναγιώτου.
Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Θάνου ολοκληρώνει τη θητεία της τον ερχόμενο Ιούνιο και οφείλει να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα καθώς συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας της.
Με πρόταση της ίδιας της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε συζητηθεί στις ολομέλειες των δικαστών και εισαγγελέων η πιθανότητα παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.
Ωστόσο, τότε προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων με τις δικαστικές ενώσεις να καταγγέλλουν την πρόταση Θάνου για παράταση του ορίου ηλικίας παραμονής των δικαστών στο σώμα ως αντισυνταγματική πρωτοβουλία
Το 2015
Η κ. Θάνου ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου του 2015 μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρομάνου (πρόταση του τότε υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου) που συνταξιοδοτήθηκε. Ο κ. Κουτρομάνος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ έπειτα από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Βασιλική Θάνου αποτέλεσε πρόταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου προς το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που προκήρυξε η κυβέρνηση. Εως την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου η κ. Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Η Βασιλική Θάνου ανέλαβε υπηρεσιακή πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015 και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.