Απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως τη Δευτέρα οι ιδιώτες γιατροί

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας συντάσσονται ομοφώνως με τον ΠΙΣ και ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Την έντονη αντίδρασή των ιδιωτών γιατρών που σταματούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκάλεσε το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και που προβλέπει κυρώσεις σε αυτούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ, σε περιοχές που οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Συγκεκριμένα σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προχωρούν από σήμερα Παρασκευή 26/07 έως και τη Δευτέρα (29/07) οι ιδιώτες γιατροί, με απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και με τη στήριξη πολλών Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Συγκεκριμένα οι γιατροί προχωρούν στην κινητοποίηση αυτή αντιδρώντας σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και η οποία προβλέπει κυρώσεις προς τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε περιοχές που οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Από σήμερα, λοιπόν, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα εκδίδουν μόνο χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και χειρόγραφα παραπεμπτικά για εξετάσεις.Οι γιατροί κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από διάσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, την Τετάρτη (24/07).

- Advertisement -

Όμως για τις χειρόγραφες συνταγές και παραπεμπτικά, οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλουν το ολικό ποσόν της αξίας του φαρμάκου που αγοράζουν, ή της εξέτασης στην οποία υποβάλλονται. Στη συνέχεια θα υποβάλουν το έγγραφο συνταγογράφησης και την απόδειξη των φαρμάκων ή το παραπεμπτικό και την απόδειξη της εξέτασης, ζητώντας στη συνέχεια επιστροφή χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρίνισε πως οι γιατροί πραγματοποιούν την κινητοποίηση αυτή, ως μια «προσομοίωση» της έκρυθμης κατάστασης που θα προκληθεί στο σύστημα Υγείας, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της.

Θέλουν, δηλαδή, να δείξουν τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών, όπως είπαν.

Η κατάσταση αυτή, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως θα φέρει σημαντική ταλαιπωρία στους ασθενείς.

«Η συνταγή δεν θα μπορεί να εκτελεστεί από το φαρμακείο και ο ασθενής θα κληθεί είτε να την πληρώσει από την τσέπη του είτε να πάει σε δημόσια δομή Υγείας προκειμένου να τη μετατρέψει σε ηλεκτρονική», όπως ανέφερε.

Τι υποστηρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας συντάσσονται ομοφώνως με τον ΠΙΣ και ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

«Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία αλλά αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας. Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, τονίζει πως η κινητοποίηση των Ιατρών “είναι αναγκαία συνθήκη για αλλαγή «ρότας» του Υπουργείου Υγείας με προορισμό την ενίσχυση των Νοσοκομείων της Χώρας με μόνιμο Ιατρικό προσωπικό”.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η επίμαχη διάταξη δεν θα εφαρμοστεί

Περισσότεροι από 25 παθολόγοι, πλέον των 20 που είχαν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή, προσήλθαν τα τελευταία 24ωρα με πρόθεση να εργαστούν στο ΕΣΥ, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό το γεγονός αξιολογήθηκε θετικά από την πλευρά του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε πως η προσέλευση είναι ικανοποιητική -εκτός από την Κω, όπου εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα- και ως εκ τούτου οι ποινές προς τους γιατρούς δεν θα εφαρμοστούν.

«Από τις 8 περιοχές που είχαμε προβλήματα με τους ιδιώτες γιατρούς, τουλάχιστον στις 7 το πρόβλημα λύνεται, καθώς απαντούν στην έκκλησή μας να βάλουν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βοηθώντας τα δημόσια νοσοκομεία. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Σπάρτη, με το μείζον πρόβλημα να αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής στην Κω», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, η επίμαχη διάταξη δεν φαίνεται να αποσύρεται ολοκληρωτικά από το Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγείας και όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *