Την αποκατάσταση και ανάδειξη της διαδρομής προς τη λίμνη Κιθάρα στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, ένα έργο προϋπολογισμού 380.000 που θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.
«Σκοπός του έργου», επισήμανε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου είναι η ασφάλεια των περιπατητών της διαδρομής και η τουριστική ανάπτυξη του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, με σεβασμό στην περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής». Τις εργασίες θα εκτελέσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αν. Αττικής στη διαδρομή προς τη λίμνη Κιθάρα, μήκους 2 χιλιόμετρων με μέσο πλάτος δρόμου 6 μέτρα.
Οι παρεμβάσεις αφορούν στην αποκατάσταση των φθορών που έχουν δημιουργηθεί στο κατάστρωμα και τις γέφυρες της διαδρομής από την πάροδο του χρόνου και αφενός ενέχουν κίνδυνο για τους περιπατητές και αφετέρου να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της διαδρομής.
Η άγνωστη λίμνη-έκπληξη
Μισή ώρα από την Ομόνοια, σε απόσταση 30 χλμ., στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 600 μέτρων, το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτό. Εικόνες που θυμίζουν κάτι από Αλπεις, εικόνες παραμυθένιες. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε… κατά λάθος, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, άγνωστη στους περισσότερους, περιμένει όλους να την εξερευνήσουν.
Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70 από… κατασκευαστικό λάθος, και συγκεκριμένα όταν, καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής, έκλεισαν με αναχώματα οι κοίτες ενός χειμάρρου. Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη έκτασης 5.000 τ.μ. και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα 5 μ. Το όνομά της το οφείλει στην κοντινή κορυφή Μπελέτσι, ωστόσο είναι γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα, λόγω του σχήματός της.
Η λίμνη, σήμερα, αποτελεί μια υδάτινη όαση της περιοχής, όπου βρίσκουν καταφύγιο πλήθος αποδημητικών πουλιών, ενώ στα νερά της συναντά κανείς συχνά κύκνους και πάπιες. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια και παιδικές χαρές, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο και οι μικρότεροι να απασχολούνται παίζοντας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.
Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την οδό Κίρκης, οδηγείται κανείς κατευθείαν στη λίμνη.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου, από όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα προς το Λεκανοπέδιο.
Διαδρομή από το Τατόι προς την λίμνη Κιθάρα:
Πηγή: iefimerida.gr