Ο αριθμός των κρουσμάτων -μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου- σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανήλθε στα 368, ενώ έχει καταγράφει κι ένας θάνατος
Συνεχίζει τη μεταδοτική πορεία της στη χώρα, κυρίως στη νότιο Ελλάδα, η ιλαρά.
Εστίες της νόσου είναι κυρίως οι κοινότητες Ρομά αλλά και ενήλικες άνω των 25 χρόνων, κυρίως επαγγελματίες υγείας, ακάλυπτοι έναντι της νόσου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων -μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου- σύμφωνα με τη μηνιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανήλθε στα 368, ενώ έχει καταγράφει κι ένας θάνατος. Πρόκειται για ένα βρέφος Ρομά που υποκείμενη ευστροφία, που κατέληξε από σηψαιμία.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και του γενικού πληθυσμού για την ιλαρά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της Νοτίου Ελλάδας, και συστήνονται ως μέσο πρόληψης τον εμβολιασμό.
Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση, η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς αφορούσε Έλληνες, είτε Ρομά είτε τον γενικό πληθυσμό.
Από τα 368 κρούσματα, τα 335 ήταν ελληνικής υπηκοότητας (ποσοστό 91%).
Τα 265 κρούσματα (72% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ήταν Έλληνες Ρομά, και τo 70 (19% επί του συνόλου των κρουσμάτων) ανήκαν στον γενικό πληθυσμό.
Τα άλλα 33 κρούσματα (9%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας (5 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας – Ρομά, μετακινούμενοι πληθυσμοί, που ήρθαν στην Ελλάδα για εποχικές αγροτικές εργασίες, μαζί με τις οικογένειες τους – 2 κρούσματα μαροκινής υπηκοότητας, 2 κρούσματα βουλγαρικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα ρουμανικής υπηκοότητας, 3 κρούσματα γεωργιανής υπηκοότητας, 13 κρούσματα αλβανικής υπηκοότητας, 2 κρούσματα συριακής υπηκοότητας, 1 κρούσμα πακιστανικής υπηκοότητας, 1 κρούσμα από Κένυα, 1 κρούσμα από το Μπαγκλαντές και 1 κρούσμα από Ινδονησία).
Ενας στους δυο ασθενείς με ιλαρά νοσηλεύτηκε
Σε ο,τι αφορά την ηλικία των ασθενών με ιλαρά, τα 298 κρούσματα (81%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων (128) να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών. Άλλα 42 κρούσματα (11%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών (70 κρούσματα).
Από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 320 κρούσματα (87%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα. Επισης, 27 κρούσματα (7%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως από τα 368 δηλωθέντα κρούσματα, τα 199 κρούσματα (54%) νοσηλεύτηκαν.
Από τα 368 κρούσματα, τα 43 κρούσματα (12%) παρουσίασαν επιπλοκές (1 εγκεφαλίτιδα, 18 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 3 κερατίτιδα, 7 βρογχίτιδα, 9 ωτίτιδα, 5 ήπια ηπατική διαταραχή).
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017 (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (όπου από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 9.539 κρούσματα και 34 θάνατοι) και η Ιταλία (όπου από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.617 κρούσματα και 4 θάνατοι).