Ανεξάρτητες έρευνες για το δημοψήφισμα ζητά η Κομισιόν από τον Ερντογάν

lamianow
By lamianow Add a Comment
9 Min Read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της και εξέτασε προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

-Advertisement-

«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη επίδειξης «αυτοσυγκράτησης» από τις Αρχές και ενθάρρυνε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων ερευνών» για τις «φερόμενες παρατυπίες». Σε ό,τι αφορά τις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.

Ερωτηθείς κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει της διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας και ότι «πρόοδος» έχει σημειωθεί σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση. Υπενθύμισε, όμως, πως παραμένουν επτά σημεία ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων και πως ο διάλογος και η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να εκπληρωθούν και αυτά «το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε πως εάν η Τουρκία «περάσει από τα λόγια στις πράξεις, θα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

- Advertisement -

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για να ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος που ενισχύει περαιτέρω τις εξουσίες του ισχυρού άντρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν θα καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο στις 14.30 τοπική και ώρα Ελλάδος.

Το CHP ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων.

Γιλντιρίμ: Προσπαθούν να αμφισβητήσουν το δημοψήφισμα, επί ματαίω…

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι οι καταγγελίες για νοθεία στο χθεσινό δημοψήφισμα Ερντογάν είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του, λίγη ώρα αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την ακύρωσή του.

«Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτησε έληξε», δήλωσε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

-Advertisement-
=Advertisement=

«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τετζάν είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει την προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στις 14.30 τοπική και ώρα Ελλάδος, ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Δύο ώρες νωρίτερα ένα στέλεχος του CHP πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

«Υπόδειγμα δημοκρατίας» θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος τη διαδικασία

Στη ρητορική της ξενοφοβίας και της οπισθοδρομικής εσωστρέφειας κατέφυγε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποκρούσει τις διεθνείς επικρίσεις που αμφισβητούν ως αναξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. «Να μιλήσετε στο χέρι που ψήφισε και να μάθετε τα όριά σας» ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Ερντογάν καθώς σχολίαζε τις αναφορές ξένων παρατηρητών. «Σε αυτή τη χώρα έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές, τέτοιες που κανείς δεν θα πουθενά στη Δύση» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Και κατέληξε λέγοντας ότι «η νοοτροπία του σταυροφόρου της Δύσης και των εδώ υπηρετών της μάς έχουν επιτεθεί. Αλλά εμείς ούτε βλέπουμε, ούτε ακούμε, ούτε αναγνωρίζουμε τις πολιτικές αναφορές που ετοιμάζετε. Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας».

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε η Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF. «Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, κυρίως εκ μέρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παρατηρητές του οποίου έκαναν λόγο για «απουσία ίσων ευκαιριών, μονομερή κάλυψη από τα ΜΜΕ και περιορισμούς σε θεμελιώδεις ελευθερίες». Όλα αυτά κατά τον ΟΑΣΕ συνέθεσαν ένα πεδίο όπου «το παιχνίδι δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις» στο τουρκικό δημοψήφισμα. «Γενικώς το δημοψήφισμα δεν διενεργήθηκε με συνθήκες που συνάδουν με τις προϋποθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης» αποφάνθηκαν οι παρατηρητές. «Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για να στηρίξει μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία» δήλωσε ο Cezar Florin Preda, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Τουρκία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αλλά και η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Tana de Zulueta, είπε ότι το «Ναι» κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. «Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στα ΜΜΕ, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο διαφόρων μέσων, ελάττωσαν τις δυνατότητες που είχαν οι ψηφοφόροι ώστε να έχουν πρόσβαση σε ποικιλία απόψεων».

Σε αυτές τις αιτιάσεις το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως ότι πρόκειται για «προκατειλημμένα και απαράδεκτα συμπεράσματα». Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους «οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ήρθαν στην Τουρκία με προκαταλήψεις και παραβίασαν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 85% θα πρέπει να λειτουργήσει σαν παράδειγμα για τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ».

Θα γίνει νέα καταμέτρηση;

Μερική επανακαταμέτρηση ψήφων πιθανολογείται ότι θα αιτηθεί ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Σέβομαι τη βούληση του εκλογικού σώματος, αλλά η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να προσμετρήσει τις ψήφους που δόθηκαν σε ανοιχτούς φακέλους ήταν εσφαλμένη» είπε ο Τούρκος πολιτικός. Και τόνισε πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν την ώρα που παίζεται το παιχνίδι. Αυτός είναι ένας απαράβατος νόμος». Κατηγόρησε, δε, το Εκλογικό Συμβούλιο ότι αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρες τις αμφισβητούμενες ψήφους αφού είχε ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Το οποίο δίνει μια ισχνή πλειοψηφία (μόλις 51,4%) στο «Ναι» και συνεπώς εγκρίνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Τουρκίας έναντι των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από το 2019 και εξής.

Για το μέλλον της Τουρκίας και την πολιτειακή κατεύθυνση που παίρνει μετά από το δημοψήφισμα ήταν χαρακτηριστικός ο τίτλος άρθρου μεγάλου διεθνούς ΜΜΕ: «Αιωνία σου η μνήμη, Τουρκία. Έζησες από το 1921 έως το 2017» εννοώντας ότι το σύνταγμα του νεωτεριστή Κεμάλ Ατατούρκ καταργείται από τον συγκεντρωτισμό του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται πλέον απροκάλυπτα να επιδιώκει μια, τρόπον τινά, παλινόρθωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τον ίδιον, φυσικά, στο ρόλο του απόλυτου, ελέω Αλλάχ, κυρίαρχου Σουλτάνου.

protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *