Ανατροπές με τον ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει από το 2022 – Το σχέδιο για «σπάσιμο» των δόσεων

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Η πληρωμή του φόρου θα γίνεται είτε σε 9 μηνιαίες δόσεις, είτε και σε 12, με την πρώτη να είναι τον Απρίλιο και την τελευταία, είτε τον Δεκέμβριο, είτε τον Μάρτιο.  Από τον Μάρτιο του 2022 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, όπως αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

-Advertisement-

Έτσι, ΕΝΦΙΑ  θα πληρώνουν όλο το χρόνο από το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που βρισκόταν εδώ και αρκετά χρόνια στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν θα υλοποιηθεί από το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Κομισιόν, από το 2022 τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο αντί για τον Αύγουστο και θα υπολογιστούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες και θα ισχύσουν σύντομα.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνεται είτε σε 9 μηνιαίες δόσεις, είτε και σε 12, με την πρώτη να είναι τον Απρίλιο και την τελευταία, είτε τον Δεκέμβριο, είτε τον Μάρτιο.

Η έκθεση οριστικοποιεί το πλάνο που έχει χαράξει η κυβέρνηση: οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων -με τις οποίες θα καλύπτεται πλέον το 95% της επικράτειας μετά και την επέκταση του συστήματος σε νέες περιοχές- θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης: αγορές, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου έξι μηνών να αποφασίσουν αν τους συμφέρει να κάνουν τώρα τις μεταβιβάσεις τους (με το ισχύον πλαίσιο αντικειμενικών αξιών) ή να περιμένουν την ενεργοποίηση των νέων τιμών. Φυσικά, η αναμονή θα έχει νόημα σε περίπτωση που υπάρξει μείωση στις τιμές ζώνης.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *