Ανασχηματισμός: Μηνύματα προς όλους από Μητσοτάκη – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι μετακινούνται

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σήμερα (14.06.2024) σε έναν από τους πιο ευρείς ανασχηματισμούς που έχει κάνει ποτέ ο ίδιος, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θέλοντας να δείξει στους πολίτες ότι έλαβε το μήνυμα.

-Advertisement-

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πιστέψει ότι το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα θα γινόταν με την υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, όλοι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορεί και να έκανε την έκπληξη και να γινόταν σήμερα ο ανασχηματισμός.

Ένας ανασχηματισμός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που «απαντά στο αίτημα των πολιτών “σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα” και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης.

Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τις ευρωεκλογές, αναγνώρισε πως ένα από τα κύρια προβλήματα των πολιτών που καταγράφηκαν και στην κάλπη ήταν το θέμα της ακρίβειας. Με τον ανασχηματισμό έγινε σαφές ότι εκεί θα πέσει μεγάλο βάρος, όπως προκύπτει από τις σαρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Κώστας Σκρέκας είδε την «πόρτα εξόδου» με τον Τάκη Θεοδωρικάκο τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών να παίρνει θέση στην καρέκλα του υπουργού.

- Advertisement -

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν 4 υπουργοί και 7 υφυπουργοί οι οποίοι προφανώς αξιολογήθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός έμειναν οι:

  • Κώστας Σκρέκας (υπουργείο Ανάπτυξης)
  • Δημήτρης Καιρίδης (υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)
  • Λευτέρης Αυγενάκης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
  • Δόμνα Μιχαηλίδου (υπουργείο Εργασίας)
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, παρόλη την αναβάθμιση της στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας, τελικά έμεινε για μόλις 5 μήνες.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.

Αλλαγές υπάρχουν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία.

Την πόρτα της εξόδου είδε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη θέση της οποίας παίρνει ο Βασίλης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου υπήρχε έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι η πρώην υφυπουργός είχε θεαθεί να κάνει προεκλογική περιοδεία με πολυτελές αυτοκίνητο σε νησί του βορείου Αιγαίου. 

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση.

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *