Αναλόγια Εκκλησίας: Ξύλινο – Επιτραπέζιο

analogia ekklisias ksilino i epitrapezio 1

Τα εκκλησιαστικά έπιπλα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και πλέον τα βλέπουμε τόσο σε σπίτια όσο και σε γραφεία. Εννοείται ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι καρέκλες και τα τραπέζια, αλλά τελευταία βλέπουμε ότι παρατηρείται και μεγάλη ζήτηση για ξύλινα αναλόγια. Τα αναλόγια στην ουσία χρησιμεύουν για να στηρίζουν όρθιο ένα βιβλίο ενώ το διαβάζει κάποιος, ελευθερώνοντας έτσι τα χέρια του. Τα εκκλησιαστικά αναλόγια δεν διαφέρουν σε κάτι από ένα τυπικό αναλόγιο, η κύρια διαφορά τους είναι στον διάκοσμο ο οποίος πολλές φορές παραπέμπει στη θρησκεία μας.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε κι εσείς να αποκτήσετε ένα επιτραπέζιο ξύλινο αναλόγιο βιβλίου, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να κάνετε μία καλή επιλογή που όχι μόνο θα δώσει μία νέα πνοή στον χώρο σας, αλλά θα κάνει και τη ζωή σας πιο εύκολη.

Σε ποιον απευθύνονται τα αναλόγια

Όπως είπαμε και πριν, ένα αναλόγιο επιτρέπει την άνετη ανάγνωση ενός βιβλίου αφού αφήνει ελεύθερα τα χέρια του αναγνώστη. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ χρήσιμο για όσους διαβάζουν πολλά βιβλία και κουράζεται το χέρι τους από το κράτημα. Εννοείται ότι τα αναλόγια είναι άκρως απαραίτητα για μουσικούς – στην εκκλησία τα χρησιμοποιούν κυρίως οι ψάλτες – αφού μπορούν να διαβάζουν τις νότες και να παίζουν το όργανο τους ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας μόνο που και που το ένα τους χέρι για να γυρίσουν σελίδα. Τέλος, τα εκκλησιαστικά αναλόγια έχουν πάντα σχεδόν διακόσμηση και μπορούν να γίνουν πολύ ωραία διακοσμητικά σε ένα γραφείο ή ακόμη και σε μία βιβλιοθήκη.

Γιατί να προτιμήσω τα εκκλησιαστικά αναλόγια;

Τα εκκλησιαστικά αναλόγια κατασκευάζονται συνήθως από μασίφ ξύλο και λέγονται έτσι επειδή λόγω της περίτεχνης τους διακόσμησης, τα παρατηρούμε κυρίως στις εκκλησίες. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν πέρα από την εξωτερική τους εμφάνιση είναι και η ποιότητα κατασκευής τους,. Τα αναλόγια αυτά κατασκευάζονται από πολύ έμπειρους ξυλουργούς οι οποίοι χρησιμοποιούν υλικά άριστης ποιότητας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα έχετε μία ζωή, ειδικά αν τα φροντίζετε και σωστά. Εννοείται ότι θα βρείτε πολλές επιλογές σε μέγεθος και σχήμα για να επιλέξετε την καλύτερη για σας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και τα μοναστηριακά αναλόγια τα οποία δεν προορίζονται για χρήση σε μοναστήρια αλλά κατασκευάζονται εκεί. Τα εν λόγω αναλόγια κατασκευάζονται από μοναχούς που γνωρίζουν πολλά την ξυλουργική και την ξυλογλυπτική τέχνη και είναι στην ουσία μοναδικά, εξ ολοκλήρου χειροποίητα έργα τέχνης. Το κόστος τους συνήθως είναι πιο μεγάλο από αυτό των απλών εκκλησιαστικών αναλόγιων, αλλά μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων επιστρέφει στο μοναστήρια. Εννοείται ότι ξεχωρίζουν αυτά του Αγίου Όρους που θα βρείτε σε καταστήματα που ειδικεύονται σε Αγιορείτικα μοναστηριακά προϊόντα Αγίου Όρους. Στα εν λόγω καταστήματα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα αποκτήσετε αυθεντικά μοναστηριακά προϊόντα καθώς κυκλοφορούν και απομιμήσεις, δυστυχώς.

Που κυμαίνονται οι τιμές;

Οι τιμές στα εκκλησιαστικά αναλόγια εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος τους – τα μεγάλα είναι πιο ακριβά από τα μικρά – αλλά και τη «δουλειά» που έχει γίνει για την κατασκευή τους. Είναι λογικό δηλαδή ένα αναλόγιο που είναι «μαζικής παραγωγής» από κάποια βιοτεχνία να είναι φθηνότερο από ένα που είναι έργο τέχνης φιλοτεχνημένο εξ ολοκλήρου στο χέρι από κάποιον ειδικό και πολύ ταλαντούχο ξυλουργό ή ξυλόγλυπτη. 

Όπως είπαμε και πριν, τα μοναστηριακά αναλόγια είναι συνήθως πιο ακριβά αφού είναι έργα τέχνης που πολλές φτιάχνονται με υλικά που προέρχονται από τις ίδιες τις μονές, όπως παλιότερα αναλόγια ή ακόμη και υλικά που αφαιρέθηκαν στα πλαίσια κάποιας ανακαίνισης ή αναστήλωσης.

Μπορώ να προσφέρω αναλόγιο στην εκκλησία μου;

Εννοείται ότι αν θέλετε να κάνετε μία ωραία δωρεά στον τοπικό σας ναό, μπορείτε να τους προσφέρετε ένα όμορφο αναλόγιο για να αντικατασταθεί το παλιό. Εννοείται ότι θα ήταν καλό να έρθετε σε επικοινωνία με τον ιερέα και την επιτροπή της Εκκλησίας σας για να προσφέρετε ένα κομμάτι που θα ταιριάζει με τον ναό και τις ανάγκες του.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *