Αμφίκλεια: Πως οι πρόσκοποι (ξανά) έσωσαν τον Παρνασσό! (εικόνες)
Connect with us

Toπικά

Αμφίκλεια: Πως οι πρόσκοποι (ξανά) έσωσαν τον Παρνασσό! (εικόνες)

Avatar

Published

on

Χάρη στους προσκόπους, η φωτιά που ξέσπασε χθες από κεραυνό στον Παρνασσό, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο πριν κατακάψει το βουνό.

Η ψυχραιμία, η εκπαίδευση και η…. περιπέτεια!

Η φύση για έναν πρόσκοπο είναι το δεύτερο σπίτι του. Από την ηλικία των 7 ετών την μαθαίνει, την ανακαλύπτει, την εξερευνά. Την αγαπά. Τη φροντίζει. Την νοιάζεται.

Της Λίλιαν Χαχοπούλου
____________

Βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019.

124 πρόσκοποι και οδηγοί, μικροί και μεγάλοι φιλοξενούνται στην προσκοπική κατασκήνωση «Δημήτρης Ραν Αλεξάτος» στην Περδικόβρυση. «Λυκόπουλα» και «Ομάδες» από το 41ο Σύστημα Αμπελοκήπων, το 2ο Γλυφάδας, το 6ο Ακροπόλεως και  «πουλάκια» από περιοχές της Αττικής, έχουν «στρατοπεδεύσει»  στο πανέμορφο δάσος. Σκηνές, υπνόσακοι, καραβάνες, πυξίδες, αυτοσχέδιες «μπαγκαζιέρες» και ατέλειωτες δράσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης και αφού η κάθε ομάδα έχει ολοκληρώσει τις δραστηριότητες της, έχει απολαύσει το φαγητό της και έχει τακτοποιήσει τα πράγματα της, απολαμβάνει τον ύπνο της. Οι φωνές και η χαρούμενη φασαρία που επικρατεί όλη την ημέρα, έχουν ήδη δώσει τη θέση τους, στην ηρεμία και τη σιωπή.

Ο καιρός όμως έχει διαφορετικές διαθέσεις. Αργά το βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα μπουμπουνητά σπάνε την ησυχία και αστραπές  φωτίζουν τον ουρανό.

Η νυχτερινή βάρδια των βαθμοφόρων, που ξέρει να διαβάζει καλά τα σημάδια της φύσης, περιπολεί και παρατηρεί τον ουρανό αλλά και όλη την περίμετρο του δάσους μέχρι την άκρη του ορίζοντα. Οι κεραυνοί, τους έχουν θέσει σε επιφυλακή και ετοιμότητα.

Μέχρι που ένας κεραυνός σκάει στο δάσος και αμέσως ξεκινάει η φωτιά. Χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρι ο βαθμοφόρος που εντόπισε το συμβάν να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Αρχηγό του Κατασκηνωτικού Κέντρου Βαλεντίνο Ματζούτσο και εκείνος με τη σειρά του, τον Λουκά, τον φύλακα της Κατασκήνωσης και τους υπόλοιπους βαθμοφόρους και όλοι μαζί να τεθούν στη διάθεση των αρχών.

Την ίδια στιγμή στην Π/Υ σήμαινε συναγερμός με τους πυροσβέστες να τρέχουν για την κατάσβεση της φωτιάς σε ένα δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση από έλατα και μαύρα πεύκα.

Άμεσα κινητοποιήθηκε επίσης η Περιφέρεια αλλά και η νέα Δήμαρχος Αμφίκλειας Αθανασία Στιβακτή.

 

 

Αν και η φωτιά είχε ξεσπάσει σε αρκετή απόσταση από το κατασκηνωτικό κέντρο, η ευθύνη των βαθμοφόρων για τις ζωές τόσων ανήλικων παιδιών, επέβαλε το αυτονόητο. Την άμεση μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο προκειμένου να διανυκτερεύσουν μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα. Άλλωστε με τη φωτιά, δεν παίζει κανείς…

Η δημοτική αρχή κινητοποίησε τρία λεωφορεία που έφτασαν άμεσα στην κατασκήνωση. Οι βαθμοφόροι ξύπνησαν τους μικρούς κατασκηνωτές τους ενημέρωσαν για την πυρκαγιά και τους ζήτησαν να ετοιμαστούν για να μετακινηθούν στην Αμφίκλεια.

Ισως φαντάζεστε πως ειδικά τα μικρότερα παιδάκια φοβήθηκαν…. Αλλά όχι. Είναι πρόσκοποι.

 

Ουάου! Περιπέτεια! Φώναξαν όλα μαζί, μαζεύοντας ταυτόχρονα σε χρόνο μηδέν, τον υπνόσακο, την καραβάνα και το παγούρι.

Εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησε και το σχέδιο εκκένωσης που πάντα υπάρχει έτοιμο σε κάθε κατασκηνωτική προσκοπική δράση. Οι κινήσεις συντονισμένες, με απόλυτη ηρεμία και τάξη. Και κάπως έτσι, κατέληξαν αργά τη νύχτα, αξημέρωτα, στο γήπεδο του σχολείου της Αμφίκλειας. Άπλωσαν τους υπνόσακους στη σειρά και το πρωί που ξύπνησαν για να απολαύσουν το πρωινό – κέρασμα της δημοτικής αρχής, δεν σταματούσαν να σχολιάζουν την «περιπέτεια». Στις 10.30 το πρωί και αφού η φωτιά λόγω και της βροχής είχε σβήσει, μεταφέρθηκαν ξανά με λεωφορεία στη βάση τους για να συνεχίσουν τις δράσεις, τα παιχνίδια και τις εξερευνήσεις τους.

 

 

Τι θα είχε συμβεί αν το τηλεφώνημα στην Π.Υ είχε αργήσει;

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί πόση έκταση θα είχε πάρει η φωτιά στον καταπράσινο Παρνασσό αν είχε χαθεί χρόνος. Μα ευτυχώς, όλα έγιναν άμεσα και απόλυτα συντονισμένα.

Δεν ήταν όμως η χθεσινή, η πρώτη φορά, που η περιοχή του Παρνασσού σώζεται από φωτιά λόγω των προσκόπων. Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί το 1978 όταν μεγάλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και απειλούσε το γεμάτο βλάστηση βουνό. Τότε μάλιστα, ένας από τους προσκόπους που ειδοποίησαν την Π.Υ και βοήθησαν στο έργο της πυρόσβεσης ήταν….ο γνωστός μετεωρολόγος – πρόσκοπος Τάσος Αρνιακός. Τα οχήματα της πυροσβεστικής είχαν χρησιμοποιήσει σαν βάση τους το προσκοπικό κέντρο, όχι μόνο σαν «στρατηγείο» της επιχείρησης αλλά και για να εφοδιάζονται με νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Και βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη συμβολή των προσκόπων στη φονική πυρκαγιά στην Αττική, πέρυσι το καλοκαίρι. Μια φωτιά που βίωσαν από απόσταση αναπνοής εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης.

Όλα αυτά τα παιδιά, από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, μαθαίνουν όχι μόνο να αγαπούν και να απολαμβάνουν τη φύση. Αλλά και να την προστατεύουν. Να την αντιμετωπίζουν με σεβασμό και υπευθυνότητα. Όχι μόνο όταν υπάρξει κίνδυνος αλλά κάθε μέρα. Για να μην υπάρξει κίνδυνος..

Πόσο σπουδαίο ακούγεται αυτό, σε μια εποχή που ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της καταστροφής του πλανήτη μας!

«Να αφήσουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε…» έλεγε ο Baden Powell. Ας το κάνουμε πράξη!

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Π για το χθεσινό συμβάν

Ενημέρωση σχετικά με την προληπτική εκκένωση Προσκοπικής κατασκήνωσης στην Περδικόβρυση Παρνασσού μετά από πυρκαγιά στην περιοχή

Συνολικά 51 μέλη (39 ανήλικα, 12 ενήλικα) του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) καθώς και 73 μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) εκκένωσαν προληπτικά και με ασφάλεια τον χώρο της Προσκοπικής κατασκήνωσης που πραγματοποιούσαν σε χώρο του Σ.Ε.Π στην Περδικόβρυση Παρνασσού ύστερα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από κεραυνό σε μακρινή απόσταση από το χώρο της κατασκήνωσης. Τη φωτιά εντόπισαν στις 01:40 της 11ης Ιουλίου ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσης εκκένωσης.

Τα 124 ενήλικα και ανήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. και του Σ.Ε.Ο. μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους με πούλμαν στο γυμναστήριο Αμφίκλειας όπου και διανυκτέρευσαν και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι γονείς των παιδιών έχουν πλήρη ενημέρωση από τους Αρχηγούς τους.

Έως σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του Σ.Ε.Π. θα επιστρέψουν στην κατασκήνωση.

Το Σ.Ε.Π. ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Αμφίκλειας για την άμεση υποστήριξη και την μεταφορά των μελών του.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

 

 

Advertisement
1 Comment

1
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ. ΜΠΑΒΟ ΣΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΣΤΕ..

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

«Πυθία»: Σύστημα Έλληνα ερευνητή «διαβάζει» μισοκατεστραμμένες αρχαίες επιγραφές

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις. Ερευνητές...

ΕΛΛΑΔΑ14 λεπτά ago

Γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες σε μεγάλο σκάνδαλο της Wall Street

Η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στην ελληνική αγορά Μεγάλα «ονόματα» του ελληνικού επιχειρείν φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομική απάτη που...

Υγεία44 λεπτά ago

Κατασχέθηκε μολυσμένος γύρος κοτόπουλου έτοιμος για κατανάλωση

Ο υγειονομικός κτηνιατρικός έλεγχος βρήκε σαλμονέλα – Το συνολικό βάρος της κατάσχεσης έφτασε τα 250 κιλά Κατεψυγμένο γύρο κοτόπουλου, συνολικού βάρους 250...

Life58 λεπτά ago

Οι Έλληνες γιατροί που ταξίδεψαν στη «γη που είναι νεκρή»

Αύγουστος 2019, Αθήνα. Συνολικά 28 γιατροί, καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και...

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Λιποθύμησαν στρατιώτες σε εκδήλωση για το 1940

Παρών στην εκδήλωση και ο υφυπουργός Άμυνας – Οι στρατιώτες δεν άντεξαν τον ήλιο και την ορθοστασία Η ετήσια εκδήλωση...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται