Αμερικανικό πανεπιστήμιο τύφλωσε και θανάτωσε έξι κουτάβια Μπιγκλ σε δοκιμές για υαλουρονικό

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Στα πλαίσια μελέτης του Πανεπιστημίου του Μιζούρι – Κολούμπια, έξι κουτάβια τυφλώθηκαν και στη συνέχεια θανατώθηκαν, μια κατάληξη που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς.

Στις 7 Απριλίου δημοσιεύτηκε μια μελέτη, στην οποία τέσσερις ερευνητές στο πανεπιστήμιο αναλύουν τα αποτελέσματα που έχει το υαλουρονικό οξύ στην εφαρμογή του για βλάβες στον οφθαλμό σε σκύλους. Σε έξι από τα μπιγκλ προκλήθηκε ολική τύφλωση στο ένα μάτι και μετά από ένα χρόνο ξεκίνησαν οι εφαρμογές της θεραπείας στα σκυλιά.

Τα έξι κουτάβια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με την εφαρμογή της θεραπείας να γίνεται στα μισά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε βελτίωση. Τελικά προέκυψε πως δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση και μετά την πιλοτική μελέτη και τα έξι σκυλιά θανατώθηκαν αν και τα μάτια τους αφαιρέθηκαν και διατηρήθηκαν για μελλοντική χρήση σε άλλες έρευνες.

Το πανεπιστήμιο, στην εφημερίδα Daily News, υπερασπίστηκε ευθαρσώς την πρακτική και τη μελέτη του και τόνισε ότι η έρευνα σε ζώα ήταν απαραίτητη για να βρεθούν απαντήσεις σε μερικά σημαντικά ιατρικά θέματα.

- Advertisement -

«Δεδομένου ότι τα σκυλιά μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά οφθαλμού με τους ανθρώπους, είναι ιδανικοί υποψήφιοι για τις μελέτες του κερατοειδούς,» ανέφερε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι τα σκυλιά ήταν «όσο πιο άνετα γίνεται» κατά τη διάρκεια της περιόδου των δοκιμών.

Από την άλλη, εικόνες από το Πανεπιστήμιο έδειχναν πως στα μάτια των σκύλων είχε χρησιμοποιηθεί οξύ για να τα τυφλώσει και να προκληθεί μεγάλη βλάβη στον κερατοειδή.

Μια ομάδα υποστήριξης για σκυλιά, το Beagle Freedom Project, καταγγέλλει το πανεπιστήμιο για βαρβαρότητα και ανευθυνότητα και σημειώνει πως ακόμη και ο τρόπος που έγινε η μελέτη δεν ήταν ενδεικτικός γιατί το δείγμα ήταν πολύ μικρό και δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκριτο το πόρισμα. Έτσι, όλος αυτός ο βασανισμός ήταν απλά ανώφελος και επιπλέον ζητούν εξηγήσεις γιατί τα σκυλιά εξοντώθηκαν και δεν δόθηκαν για υιοθεσία μετά το τέλος των δοκιμών.

Όπως υποστήριξε ο φορέας, το νομοσχέδιο Beagle Freedom το οποίο πέρασε στη Νέα Υόρκη, στις 16 Αυγούστου, ξεκαθαρίζει πως οι γάτες και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται σε χρηματοδοτούμενη από το κράτος  έρευνα,  πρέπει να τεθούν για υιοθεσία και όχι να θανατώνονται μετά το τέλος των δοκιμών. Παρόμοιοι νόμοι έχουν επίσης περάσει σε κράτη όπως η Καλιφόρνια και η Νεβάδα.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ονομάστηκε Beagle Freedom διότι η πλειοψηφία των πειραμάτων σε σκυλιά, πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη ράτσα, επειδή είναι πολύ φιλικά στα διαχείριση.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *