Αλλεργία: Μήπως μας αρρωσταίνει η διατροφή μας;

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο. Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.

Υπολογίζεται πως ποσοστό 3-4% των ενηλίκων και 6-8% των μικρών παιδιών πάσχουν από κάποια αλλεργία στο φαγητό. Και επειδή αυτό το νούμερο δεν είναι τόσο μικρό όσο φαίνεται, και σίγουρα όλοι μας – αν δεν πάσχουμε οι ίδιοι – γνωρίζουμε κάποιο άτομο που να είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, οφείλουμε να μάθουμε τι είναι οι αλλεργίες και από τι προκαλούνται.

-Advertisement-

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά. Δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με τη δυσανεξία σε τροφές, καθώς η δυσανεξία οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά, ή κάποια ασθένεια—για παράδειγμα, η κοιλιοκάκη, που προκαλεί δυσανεξία στην γλουτένη. Η αλλεργία, από την άλλη πλευρά, κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδρά στο φαγητό όπως θα αντιδρούσε αν στο σώμα μας εισερχόταν ένας βλαβερός μικροοργανισμός ή μια τοξίνη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν από λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση, μέχρι και έξι ώρες αργότερα.

Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν πρακτικά από κάθε είδος τροφής, όμως υπάρχουν οκτώ συστατικά που τις προκαλούν περισσότερο από κάθε άλλο. Συγκεκριμένα, αυτά τα οκτώ οφείλονται για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων, και είναι τα εξής:

  • Ψάρια
  • Οστρακοειδή
  • Γάλα
  • Σόγια
  • Σιτάρι
  • Φιστίκια
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους
  • Αυγά

Τα πιο κοινά συμπτώματα

Οι αλλεργίες στο ψάρια και στα οστρακοειδή μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κάθε είδος, αλλά μπορεί να είναι και πολύ συγκεκριμένες. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν, και μπορεί να περιλαμβάνουν από συμφόρηση και εξανθήματα, μέχρι και πιο θανάσιμα συμπτώματα.
Οι αλλεργίες στο γάλα μπορεί να έχουν να κάνουν με την πρωτεΐνη του γάλακτος, αλλά και με άλλα προϊόντα του. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι εξανθήματα, εμετός και προβλήματα στην πέψη. Είναι σπάνιο να παρατηρηθούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη σόγια συνήθως ανακαλύπτονται στη βρεφική ηλικία, όταν το μωρό δεν αντιδράσει καλά σε κάποιο τεχνητό γάλα που περιέχει σόγια. Τα συμπτώματα είναι ήπια τις περισσότερες φορές, με κνησμό στο στόμα και εξανθήματα.
Τα προϊόντα που φτιάχνονται με αλεύρι από σιτάρι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες συνήθως είναι άσθμα, ανακάτεμα στο στομάχι και έκζεμα.

- Advertisement -

Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι από τις πιο κοινές στα παιδιά και γίνονται αντιληπτές πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα είναι αντιδράσεις στο δέρμα, όπως κοκκίνισμα και πρήξιμο, αίσθηση γαργαλητού στον λαιμό και στο στόμα, και προβλήματα στην πέψη, όπως κράμπες, εμετός και διάρροια.

Από την άλλη πλευρά, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς που προέρχονται από δέντρα (αμύγδαλα, καρύδια κτλ.) είναι πολύ πιο επικίνδυνες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.
Οι αλλεργίες στα αυγά μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε περιέχει αυγό, από προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μέχρι και ζυμαρικά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όπως ένα εξάνθημα, μέχρι και πολύ σοβαρές αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία. Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ πρέπει να έχουν πάντα πάνω τους μία ένεση επινεφρίνης.

Τι είναι η αναφυλαξία;

Ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις είναι ήπιες, η αναφυλαξία μπορεί να είναι θανατηφόρα, και μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα, ή μέσα σε λίγα λεπτά αφού καταναλώσουμε την ουσία στην οποία είμαστε αλλεργικοί. Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ζαλάδα και τάση λιποθυμίας
  • Ναυτία και εμετός
  • Προβλήματα στην ομιλία

Καθώς η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, η ιατρική βοήθεια πρέπει να είναι άμεση.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί. Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνατε κάποια τροφή για χρόνια χωρίς κάποιο πρόβλημα, και ξαφνικά να εμφανιστεί μια αλλεργία. Και, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες, πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας συνεχώς.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *