Σε αναπροσανατολισμό στόχων και δραστηριοτήτων προχωρά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και προς τον σκοπό αυτό ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Κωνσταντίνος Χρήστου συνέστησε ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει στην αποτίμηση της υφιστάμενης οργανωτικής δομής των υπηρεσιών του Σώματος. Στόχος είναι ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων και δυσλειτουργιών, καθώς και η εισήγηση αντίστοιχων βελτιωτικών προτάσεων περιορισμένης εμβέλειας και εύρους αναφοράς.
Ειδικότερα, η εν λόγω ομάδα εργασίας θα συγκεντρώσει έως τις 14 Οκτωβρίου τις προτάσεις των Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα συντονίσει το στάδιο διαβούλευσης και θα αποτυπώσει το προτεινόμενο οργανόγραμμα και τις απαιτούμενες οργανικές θέσεις ανά κλάδο/ειδικότητα, που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της προτεινόμενης οργανωτικής δομής.
Το Σώμα αποδυναμώθηκε τον τελευταίο χρόνο από προσωπικό, καθώς με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Εσόδων μετακινήθηκε και ικανός αριθμός υπαλλήλων. Σήμερα υπάρχουν περίπου 230 εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ, ωστόσο προγραμματίζεται η ένταξη επιπλέον υπαλλήλων για την ενίσχυσή του Σώματος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που καταρτίζεται, το «νέο ΣΔΟΕ» θα ρίξει άμεσα βάρος στις παραβάσεις που αφορούν εθνικές αλλά και κοινοτικές δαπάνες, με ατασθαλίες σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, με μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και απάτης, με τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, αλλά και με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επίσης, το Σώμα θα καταπιαστεί με οικονομικά αδικήματα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Στο νέο οργανόγραμμα θα περιληφθούν τομείς όπως οι μεγάλες υποθέσεις εισφοροδιαφυγής, τις οποίες άλλοι δημόσιοι φορείς σήμερα απλώς δεν είναι σε θέση να ελέγξουν (π.χ. το ΙΚΑ, που δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει λογιστήρια μεγάλων εταιρειών για παραβάσεις).
Τέλος, βάρος θα δοθεί και στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι έλεγχοι είναι λίγοι, αλλά οι παραβάσεις μεγάλες, και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η χρηματαγορά αλλά και η κεφαλαιαγορά(χωρίς να υποκαθίσταται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).