Αλλαγή σχεδίων στα μέτρα στήριξης μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Διαψεύδει ευχάριστα –προς το παρόν- η Ελλάδα τα σενάρια τρόμου για διψήφια ύφεση το 2020. Παρότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, ακόμα και ο ΟΟΣΑ ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειχναν την Ελλάδα σαν τη χώρα που θα υποστεί ύφεση 10% και άνω, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

-Advertisement-

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όμως, άλλα δείχνει. Η ύφεση στο α΄εξάμηνο ήταν 7,9% «σπάει κόκαλα», αφού μπορεί να συγκριθεί μόνο με εποχές «σκληρού» Μνημονίου ή πετρελαϊκών κρίσεων. Ωστόσο σημειώθηκε όταν είχε διαταχθεί το παγκόσμιο lock down, από Μάρτιο έως Μάιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους μειώθηκε κατά 70%-99%!

Για να επιβεβαιωθούν πλέον οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν ύφεση άνω του 10%, θα πρέπει και στα επόμενα 2 τρίμηνα να υπάρξει ίδια ή χειρότερη ύφεση, κατά 12% κατά μέσο όρον. Τουλάχιστον για 1 τρίμηνο, θα πρέπει η ύφεση να ξεπεράσει και το -15,2% που κατέγραψε λόγω καραντίνας στο β΄τρίμηνο η ελληνική Οικονομία. «Αυτό μπορεί να συμβεί με πόλεμο ή με 2ο κύμα πανδημίας ή και με τα 2 αυτά μαζί» σχολιάζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ανατροπή προβλέψεων και σχεδίων

Στην πράξη, οι ανακοινώσεις αποδείχθηκαν καλύτερες του αναμενόμενου, αφού και η κυβέρνηση προεξοφλούσε υψηλότερη ύφεση στο β΄τρίμηνο (15,7%). Η ΕΛΣΤΑΤ ανέτρεψε επί τα βελτίω και ό,τι ήταν ήδη πια γνωστό για το α΄ τρίμηνο, ανακοινώνοντας πως η ύφεση ήταν τελικά 0,5% και όχι 0,9%. Συνεπώς η επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου μια μέρα νωρίτερα (με το χαμηλότερο επιτόκιο στην Ιστορία)  στηρίχθηκε σε πιο απαισιόδοξα δεδομένα  και εκτιμήσεις, σε σύγκριση  με όσα ανέκυψαν την επόμενη μέρα.

- Advertisement -

Μάλιστα, στο 2ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται απλώς στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης και  κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά παρουσιάζει αισθητά χαμηλότερη ύφεση από μεγάλες χώρες που προβλεπόταν ότι θα αντέξουν περισσότερο στην ύφεση, όπως πχ η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%) και η Πορτογαλία (-16,3%)!

Η «ζημιά» του lock-down

Και με κλειστή την αγορά πάντως ως τον Μάιο σχεδόν, η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 11,6%.  Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι δαπάνησε 28,802 δισ. ευρώ, ενώ το β΄τρίμηνο του 2019 είχαν πέσει στην αγορά 32,576 δισ. ευρώ. Έλειψαν δηλαδή από την αγορά 4,7 δισ ευρώ, είτε λόγω κορωνοϊού και lock down, είτε επειδή στο β΄τρίμηνο του 2019 είχε δοθεί και «δώρο Πάσχα -13η σύνταξη».

Στον αντίποδα βέβαια, στο β΄εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν αναδρομικά συντάξεων που δεν είχαν δοθεί το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια, εξισορροπώντας σε ένα βαθμό τις πτωτικές τάσεις στην Οικονομία.

Στην κυβέρνηση  λένε πως δεν θα αλλάξουν την πρόβλεψη για ετήσια μεταβολή -7,9%, αφού φαίνεται να «βγαίνει» παρά το lock down.  Αντιθέτως αναμένεται να την αλλάξουν ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ και οι ξένες τράπεζες  που υποβάθμιζαν τις αντοχές και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να εξετάσει αλλαγές στα σχέδια στήριξης, για να στρέψει τα μέτρα εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Και αυτό γιατί, απεφεύχθησαν μεν τα χειρότερα, αλλά η ζημία στην οικονομία κατά το β΄τρίμηνο ήταν τεράστια:

o Η συνολική (δημόσια και ιδιωτική) καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2019.  Η  κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 11,6%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 3,2%.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2019.

o Οι εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 15,4% σε σχέση με β΄τρίμηνο 2019.

o Οι εξαγωγές υπηρεσιών (υπηρεσίες Τουρισμού κυρίως) μειώθηκαν κατά 49,4% (!) σε ετήσια βάση (β΄τρίμηνο 2020 προς β΄τρίμηνο  2019).

Τα πρώτα νέα σχέδια και αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό τις ερχόμενες ημέρες.

πηγή: newmoney.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *