Ιδιαίτερο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα δημιουργούνται με τη νέα υποβολή αιτήματος της αρμόδιας Επιτροπής της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους να επισκεφθεί ξανά το Φανάρι -αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr- με σκοπό να συζητήσει για ακόμη μία φορά λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου.
Οι υπάρχουσες απορίες δεν δικαιολογούνται εφόσον ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι επίσκοπος της Αθωνικής Χερσονήσου με απόλυτη πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία, όπως προβλέπεται για κάθε μητροπολίτη ο οποίος ποιμαίνει έστω και την πιο μικρή επαρχία.
Γνωρίζουμε -σε αυτό θα μπορούσαν ίσως να μας διαφωτίσουν καλύτερα οι αγιορείτες πατέρες- ότι ο Πατριάρχης έχει κάθε δικαίωμα να επισκέπτεται το Άγιον Όρος, να πηγαίνει όπου επιθυμεί και να επιτρέπει σε όποιον επίσκοπο εγκρίνει να ιερουργεί στο Περιβόλι της Παναγίας.
Η ερμηνεία που δίνεται στην άσκηση μόνο ανώτατης πνευματικής εποπτείας είναι, κατά την άποψή μας, παντελώς λανθασμένη. Η δικαιοδοσία του επισκόπου είναι μία και μοναδική: πνευματική και διοικητική. Άλλωστε, αν είχε μόνον ανώτατη εποπτεία, δεν θα μπορούσε να απαγορεύει να εγκαταβιώσουν στο Άγιον Όρος αλλοδαποί τους οποίους για πνευματικούς λόγους δεν εγκρίνει εκείνος!
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ταξίδι του τις προσεχείς ημέρες του Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, που γιορτάζει τα 200 χρόνια του Καθολικού της, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Στις γιορτές, όπως μαθαίνουμε, έχουν προσκληθεί όλοι οι αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, οι καθηγούμενοι των Ιερών Μονών, επίσημοι και λοιποί παράγοντες του δημόσιου βίου – και όχι μόνο…
Στην προβλήτα της Μονής Ξενοφώντος, ο Πατριάρχης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, θα γίνει δεκτός από την Ιερά Κοινότητα και τους λοιπούς εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.
Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη –δεύτερη τη τάξει– Μονή Βατοπεδίου και τη Μονή Παντοκράτορος, η οποία τον έχει προσκαλέσει για κάποια εγκαίνια στο συγκρότημά της. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις μεγάλες Σκήτες: Προφήτου Ηλιού, που ανήκει στη Μονή Παντακράτορος, Αγίου Ανδρέου (Σεράι), η οποία ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, και Αγίου Παντελεήμονος (Κουτλουμουσιανή).
Αγιορείτικες «πηγές» αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι στην τελευταία Σκήτη, γι’ αυτό πηγαίνει για δεύτερη φορά η εξουσιοδοτημένη Επιτροπή του Αγίου Όρους.
Φαίνεται ότι οι διαμένοντες στη Σκήτη της Μονής Κουτλουμουσίου, που είναι και η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη, εμφανίζουν «περίεργες» και ανεξήγητες συμπεριφορές για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ίσως γιατί την επισκέπτεται μόνο και μόνο, όπως λένε, για να δειπνήσει στο κελί όπου άλλοτε ζούσε ο γνωστός λόγιος και συγγραφέας μοναχός Μωυσής και να τιμήσει τη μνήμη του. Σήμερα στο κελί αυτό μένει ο ιερομόναχος Χρυσόστομος, ένας κοινωνικός και εύχαρις αγιορείτης, γνωστός για τις φιλίες με ορισμένους μητροπολίτες του Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως από τις Νέες Χώρες της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Άλλες απόψεις κάνουν λόγο για ζηλωτικές τάσεις ορισμένων που μένουν σε αυτήν τη Σκήτη ή ακόμη για διαφωνία στον χειρισμό του Ουκρανικού ζητήματος.
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τιμήσει με την παρουσία του την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία που λειτουργεί ως Λύκειο και Γυμνάσιο, στεγάζεται σε Ίδρυμα της Σκήτης του Αγίου Ανδρέου Σεράι και σκοπός λειτουργίας της ήταν να ακολουθούν οι απόφοιτοι τον μοναχικό βίο – ή, τουλάχιστον, να εντάσσονται στον κλήρο, πράγμα σήμερα ισχύει σε πολύ ελάχιστο ποσοστό.
ethnos