Άγριο ξύλο, μαχαιρώματα και πετροπόλεμος σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έχουν ενταχθεί στο κέντρο τον τελευταίο μήνα σε συνδυασμό με το επικίνδυνο μείγμα των διαφορετικών εθνικοτήτων που φιλοξενούνται εκεί καθιστούν το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου σε Μόρια της βόρειας Ελλάδας.

-Advertisement-

Το βράδυ της Τετάρτης ξέσπασαν άγρια επεισόδια εντός του καταυλισμού. Περίπου στις 10:00 το βράδυ ξεκίνησε πετροπόλεμος μεταξύ δύο ομάδων των τριάντα ατόμων. Από τη μία πλευρά βρίσκονταν Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ και από την άλλη Αφγανοί, Αλγερινοί και Μαροκινοί. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα κατά τις οποίες ένας νεαρός δέχτηκε μαχαιριά στα πλευρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Λίγο αργότερα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η σύζυγός του εξαιτίας λιποθυμικού επεισοδίου.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι Αφγανοί καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας αρκετοί Κούρδοι. Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει εντός του κέντρου με παράνομο τρόπο καθώς στερούνται εγγράφων νόμιμης παραμονής στη χώρα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους Αφγανούς, οι νεοεισερχόμενοι Κούρδοι του καταυλισμού επιδιώκουν να εκτοπίσουν οικογένειες Αφγανών από τα κοντέινέρ τους για να τα καταλάβουν οι ίδιοι. Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι η άλλη πλευρά προκαλεί προβλήματα στο κέντρο και ότι οι περισσότεροι νεαροί από το Μαρόκο και την Αλγερία κάνουν χρήση ναρκωτικών και βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα και να παρέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι δύο ομάδες αποτραβήχτηκαν στις περιοχές τους, όμως, δεν μπήκαν στα κοντέινερς. Για να μην εκτραχυνθεί εκ νέου η κατάσταση, μία διμοιρία της ΥΜΕΤ παρέμεινε στο εσωτερικό του κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο μυρίζει μπαρούτι

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου είναι καθημερινές. Συχνά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στη είσοδο του καταυλισμού αδυνατούν να αστυνομεύσουν το κέντρο φιλοξενίας. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Κάθε φορά που τα αίματα ανάβουν καλούνται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να επιβάλουν την τάξη. Μόλις όμως η Αστυνομία αποχωρήσει οι νεαροί ταραχοποιοί είναι και πάλι ανεξέλεγκτοι.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και του Δ. Θεσσαλονίκης σε εγκαταλελειμμένο κτίριο που διέμεναν μετανάστες (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Επιχείρηση σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Βουτυρά, πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία εισαγγελέα.

Αφού απομακρυνθούν οι μετανάστες που διέμεναν στο κτίριο, το οποίο ανήκει σε κατασκευαστικό συνεταιρισμό, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης, Αστικών Αποβλήτων και Πρασίνου, θα προχωρήσουν στον καθαρισμό του κτιρίου.

“Το σημείο είναι χώρος που μένουν και κινούνται μετανάστες. Αυτή τη στιγμή η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι βρίσκονται μέσα 70-100 άνθρωποι. Εάν μπορούσε να αποτυπωθεί στο γυαλί η δυσοσμία που υπάρχει θα ήταν πολύ χαρακτηριστικό για να καταλάβουν κάτω από ποιες συνθήκες ζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μια κατάσταση τραγική τόσο για τους κάτοικους αλλά και για τους ανθρώπους που διαμένουν μέσα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποια στιγμή μια μόνιμη λύση για να μην έχουμε στην πόλη μας τέτοιου είδους σημεία όπου στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές”, δήλωσε ο ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει τουλάχιστον 22 προσαγωγές αλλοδαπών.

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η πέμπτη φορά που πραγματοποιείται επιχείρηση καθαρισμού του συγκεκριμένου κτιρίου.

πηγη-thestival.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *