Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν φιέστα – Οι τοιχογραφίες και τα κόκκινα χαλιά

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
6 Min Read

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνεχίζει να φιγουράρει στην κορυφή των διεθνών μέσων ενημέρωσης με αναλύσεις για το τί σηματοδοτεί η απόφαση αυτή του Ερντογάν και πως επηρεάζονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

-Advertisement-

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς επιθεώρησε την Κυριακή το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Ανακοίνωσαν ότι «στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς».

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλί Ερμπάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, επειδή «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας». Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα σε συγκεκριμένες ώρες, χωρίς εισιτήριο, ενώ θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. και τα θρησκευτικά σύμβολα που δεν συνάδουν με την μουσουλμανική πλέον ταυτότητα του χώρου θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν και ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής και στο πάτωμα θα απλωθούν κόκκινα χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς, ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους πιστούς μουσουλμάνους που θα μπαίνουν για να προσευχηθούν.

Παραλήρημα Καλίν: Το ερώτημα είναι γιατί είχαμε κάνει την Αγιά Σοφιά μουσείο

Δεν θα πειραχθούν καθόλου οι βυζαντινές αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγιάς Σοφιάς, όπως υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Η παγκόσμια οργή που προξένησε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «ανάγκασε» τον εκπρόσωπο του Ερντογάν να μιλήσει σε σειρά ξένων ΜΜΕ για την απόφαση της Τουρκίας.

Θα διατηρηθούν οι αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς

Ο Καλίν, μιλώντας στο δίκτυο TRT, αλλά και στο βρετανικό BBC υποστήριξε πως «όλοι θα έχουν πρόσβαση, Χριστιανοί, Βουδιστές, Μουσουλμάνοι, όλοι θα μπορούν να δουν τις εικόνες που θα εξακολουθήσουν να συντηρούνται». Την ίδια ώρα και ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωνε βαθιά οδύνη για την απόφαση της Τουρκίας. Νωρίτερα, δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας υποστήριζε πως θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες για να καλύπτονται οι αγιογραφίες την ώρα της λειτουργίας.

«Σε ό, τι αφορά στα επιχειρήματα ορισμένων πως η πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου θα καταστραφεί, αυτό απλώς δεν είναι σωστό» συνέχισε ο Καλίν που προσπάθησε να παρουσιάσει ως παράφρονες τις αιτιάσεις του συνόλου σχεδόν της Διεθνούς κοινότητας για την Αγιά Σοφιά.

«Ως αναφορά την συζήτηση περί κοσμικού κράτους, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της συμβίωσης, υπάρχουν περισσότερες από 400 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές στην Τουρκία σήμερα» σημείωσε.

Δεν είναι θέμα αριθμού, ο Ερντογάν ήθελε και την Αγιά Σοφιά ως τζαμί

Δημοσιογράφος του BBC ρώτησε τον εκπρόσωπο του Ερντογάν ποιος ο λόγος να γίνει η Αγιά Σοφιά Τζαμί, αφού η Πόλη διαθέτει δεκάδες μουσουλμανικούς χώρους λατρείας. «Δεν είναι θέμα αριθμού, πόσα τζαμιά έχεις στην Κωνσταντινούπολη ή αλλού. Έχει να κάνει με θρησκευτική, ιστορική σημασία. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι γιατί μετετράπη σε μουσείο εξ αρχής» είπε ο Καλίν.

 

Ευθεία αμφισβήτηση του Ατατούρκ για την Αγιά Σοφιά

Την ίδια ερώτηση υπέβαλε δημόσια ο Καλίν αναφορικά με την Αγιά Σοφιά και στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο που προβάλλεται σε όλο τον κόσμο. «Η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 και το τζαμί της Αγιάς Σοφιάς μετατράπηκε σε μουσείο το 1934. Ακόμη και ο ίδιος ο Ατατούρκ περίμενε 11 χρόνια» είπε, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την απόφαση του ιδρυτή του τουρκικού κράτους και πρόσθεσε: «Έκτοτε, αυτό ήταν ένα δύσκολο θέμα για την μουσουλμανική πλειοψηφία εδώ στην Τουρκία».

«Βέλη» και προς την UNESCO

«Λειτούργησε σαν εκκλησία και στη συνέχεια ως τζαμί και μετά σαν μουσείο και πιθανότατα από όλες αυτές τις τρεις αυτές ταυτότητες της, η πιο κοντινή στην ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς είναι πως παραμένει ένας τόπος λατρείας» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου στο TRT.

«Δεν αποτρέπει κανέναν, μουσουλμάνο ή μη, πιστό ή μη, να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο, εκπληκτικό μέρος», είπε ο Καλίν και χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο, ο οργανισμός από την πρώτη στιγμή τόνισε πως η αλλαγή στάτους του ναού θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

«Είδαμε την ανακοίνωση της UNESCO, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πως η Αγιά Σοφιά θα χάσει το στάτους της, όταν γίνει τζαμί. Είναι αυτή μια διάκριση σε βάρος ενός τζαμιού;» υποστήριξε επί του θέματος ο Καλίν.

«Η Αγιά Σοφιά με όλες της τις ομορφιές, μωσαϊκά, αντικείμενα, εικόνες, θα είναι ανοιχτή για όλους» επανέλαβε Ιμπραήμ Καλίν.

 

πηγή: newsbomb.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *