Ad imageAd image

Αγία Μαρίνα Στυλίδας : Στα “σκαριά” μεγάλη επένδυση στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας – εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Μια πολύ μεγάλη επένδυση η οποία θα δώσει σημαντική πνοη στην περιοχή μας εφόσον τελεσφορήσει, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του lamianow.gr, στα σκαριά για την περιοχή του Μαλιακού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα του Δήμου Στυλίδας .

-Advertisement-

Οι πρώτες πληροφορίες -σύμφωνα με τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί- μιλούν για εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας έτοιμη να ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επενδύσει.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν στο lamianow.gr πώς αναμένεται να ανοίξουν πάνω από 300 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή ενώ η επένδυση που θα γίνει αφορά ιχθυογενετικες μονάδες, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα σκάφη συλλογής ψαριών, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

Οι οποίες επαφές μάλιστα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις και μέχρι το τέλος του 2023.

- Advertisement -

Ιχθυοκαλλιέργειες: Ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις και επενδύσεις

Παρά τις προκλήσεις, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις και επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΕΣΣΑΥ), ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου εκτιμάται σε 5,5% την περίοδο 2017-2023 και την επόμενη επταετία αναμένεται να φτάσει η μέση ετήσια ανάπτυξη στο 7%.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ο κλάδος από το 2021 σημειώνει νέα δυναμική. Προβλέπεται δε ετήσια αύξηση της παραγωγής 3% έως το 2025 και 5% μεταξύ 2025 και 2030.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2022 ενισχύθηκε τουλάχιστον κατά 2%, ξεπερνώντας τους 127.000 τόνους. Προηγήθηκε αύξηση 7,3% σε όγκο παραγωγής και 10% στην αξία πωλήσεων το 2021.

Λαβράκι και τσιπούρα είναι δύο είδη που αποτελούν το 96% της ελληνικής παραγωγής, με άλλα είδη, όπως κρανιός και βραχύπτερο φαγκρί, να εκτρέφονται σε μικρότερες ποσότητες, αποτελώντας μόλις το 4% της παραγωγής. Πάντως η παραγωγή αυτών των ειδών αυξάνεται, για να ικανοποιηθούν οι νέες καταναλωτικές τάσεις, με τις εκτιμήσεις για το 2022 να αναφέρουν ότι η παραγωγή τους αυξήθηκε κατά 10%, ξεπερνώντας τους 6.300 τόνους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μερίδιο περίπου 60% στην παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών λαβρακιού και τσιπούρας της ΕΕ-27, που ανήλθε σε 210.231 τόνους το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια το 2021 ανήλθε σε 628.034 τόνους (εκ των οποίων 325.429 τόνοι τσιπούρας και 302.615 τόνοι λαβρακιού), με αύξηση 8,4% σε σχέση με το 2020 και με την Ελλάδα να βρίσκεται στις δύο πρώτες χώρες παραγωγής ψαριών μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας, με μερίδιο 25% της παραγωγής τους διεθνώς.

Η διάρθρωση και το αποτύπωμα στην απασχόληση

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 73 εταιρείες με 283 μονάδες, με χωροθετημένο σε τρεις περιφέρειες σχεδόν το 78% των μονάδων.

Πρόκειται για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Αιγαίου, όπου αντιστοιχεί το 87% των μισθωμένων εκτάσεων και εκτρέφεται σχεδόν το 82% της ελληνικής παραγωγής.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 4.230 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΟΠΥ η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια (ψάρια και μύδια) δημιουργεί το 85% των άμεσων θέσεων εργασίας. Ένα 5% είναι οι άμεσες θέσεις εργασίας σε υφάλμυρα νερά, ενώ το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί στην καλλιέργεια εσωτερικών υδάτων.

Συνυπολογίζοντας τις έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του κλάδου, όπως παρασκευαστήρια ιχθυοτροφών, εξοπλισμός, ιχθυοκιβώτια, εξοπλισμός, εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ξεπερνούν τους 12.000.

Ποια είναι η εταιρεία Philosophish που αναμένεται να επενδύσει στην περιοχή μας

Νέες επενδύσεις της τάξης των 17 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, υλοποιεί η εταιρεία Philosofish που ιδρύθηκε το 1986 κι από το 2014 συνεχίζει τη δραστηριότητά της με την είσοδο του επενδυτικού fund Diorasis.

Αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό υδατοκαλλιέργειας μεσογειακού ψαριού, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, η εταιρεία Philosofish καλλιεργεί λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί και κρανιό, τα οποία διανέμονται στην εγχώρια αγορά και κατά 90% στο εξωτερικό, εξάγοντας σε περισσότερες από 26 χώρες παγκοσμίως.

Οι επενδύσεις

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο πλαίσιο ξενάγησης στον ιχθυογεννητικό σταθμό που διαθέτει η εταιρεία στις Τάπιες, Φθιώτιδας, ο Νίκος Λυμπέρης διευθύνων σύμβουλος της Philosofish διευκρίνισε ότι το επενδυτικό πλάνο εστιάζει σε ιχθυογενετικές μονάδες, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα σκάφη συλλογής ψαριών, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Σημαντική επενδυτική κίνηση αποτέλεσε η εξαγορά της εταιρείας μεταποίησης και συσκευασίας καπνιστού σολομού Aurora Salmon, όπου γίνεται η απεντέρωση και φιλετοποίηση ψαριών, που στη συνέχεια διανέμονται στην αγορά.

Η παραγωγή της Philisofish ανέρχεται σε περίπου 20.000 τόνους ετησίως και τα έσοδά της ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λυμπέρη το τρέχον έτος οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι στόχοι

Αναφορικά με το προφίλ της Philosofish, αποτελεί μια πολυπολιτισμική εταιρεία με πάνω από 550 υπαλλήλους, που προέρχονται από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Τα φρέσκα ψάρια της εταιρείας, εκτρέφονται σε ιδανικές συνθήκες, συσκευάζονται εντός της ημέρας και διακινούνται στην εγχώρια αγορά σε σούπερ μάρκετ, με μεγαλύτερο πελάτη τον Σκλαβενίτη, και σε άλλα σημεία πώλησης σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι μονάδες της Philosofish αποτελούνται από 4 εκκολαπτήρια και 27 φάρμες στην Βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, την Λάρυμνα και την Ρόδο. Αγκυροβολημένες σε βαθιά νερά με υψηλά επίπεδα οξυγόνου, εξασφαλίζουν την υγεία και την ευημερία των ψαριών σε ιδανικά περιβάλλοντα καλλιέργειας.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στα πάγια της εταιρείας περιλαμβάνονται ακόμη: 4 Εκκολαπτήρια, 27 Φάρμες, 1 Κέντρο R&D, 1 Σταθμός μεταποίησης, 1 Σταθμός διαλογής, ενώ διαθέτει παρουσία σε όλα τα logistics hubs στην Ελλάδα. Όπως τόνισε η διοίκηση, στόχος της Philosofish είναι να φέρνει τα πιο φρέσκα, βιώσιμα, καλλιεργούμενα σε παρθένα νερά ψάρια σε κάθε τραπέζι, με σεβασμό προς τη φύση και το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *