ΑΕΙ: τα παράδοξα των μετεγγραφών

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Κενές παρέμειναν πολλές θέσεις στα πανεπιστήμια εξαιτίας του ακαδημαϊκού «κόφτη»

Κενές θέσεις έμειναν στα κεντρικά πανεπιστήμια από φοιτητές που θα ήθελαν να πάρουν μετεγγραφή. Αποτελεί πλήρη αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε έως το 2020, όταν τα ιδρύματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας ξεχείλιζαν από τους μετεγγραφομένους.

Μία ακόμη συνέπεια του νέου συστήματος (όπως ψηφίστηκε με τον νόμο 4692/2020), είναι ότι πήραν μετεγγραφή φοιτητές που δεν πληρούσαν κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό κριτήριο. Απλώς κατέθεσαν αίτηση! Η εξήγηση για τα παράδοξα του συστήματος είναι η ύπαρξη ακαδημαϊκού «κόφτη». Παράλληλα, έμειναν κενές σχεδόν όλες οι θέσεις που δόθηκαν για μετακίνηση σε συναφή σχολή.

Ειδικότερα, η πλειονότητα των μετεγγραφών γίνεται με μοριοδότηση των αιτούντων με βάση τα οικονομικά (οικογενειακό εισόδημα) και κοινωνικά (π.χ. υποψήφιοι ορφανοί ή από μονογονεϊκές ή από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες) κριτήρια που πληρούν. Συνολικά υπεβλήθησαν 5.488 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 3.806 (69,3% έναντι 72,4% το 2021). Εκ του νόμου, ο αριθμός όσων μετεγγράφονται σε κάθε τμήμα είναι έως το 15% του αριθμού των εισακτέων του, όπως ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, από την επεξεργασία των στοιχείων των φετινών μετεγγραφών που έκανε η Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum, προκύπτει ότι σε κεντρικά ΑΕΙ έμειναν κενές θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν. Ενδεικτικά, δεν καλύφθηκαν 24 θέσεις στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), 16 θέσεις στο Ιστορίας – Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, 35 θέσεις στο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΠΕΙ, 5 θέσεις στην Οδοντιατρική ΕΣΠΑ, 6 θέσεις στο Ψυχολογίας Παντείου.

- Advertisement -

Πώς προέκυψε αυτό, τη στιγμή που προ διετίας όλες οι θέσεις των κεντρικών ΑΕΙ ήταν ανάρπαστες; Η εξήγηση δίνεται από τον ακαδημαϊκό «κόφτη»: κάθε αιτών μετεγγραφής, ακόμη κι αν πληρούσε τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια, έπρεπε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να έχει συγκεντρώσει 2.750 μονάδες από τη βάση εισαγωγής του τμήματος στο οποίο ήθελε να μετεγγραφεί. Για παράδειγμα, το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΠΕΙ είχε βάση 15.840 μονάδες. Αρα μπορούσε να δεχθεί από μετεγγραφή φοιτητές που είχαν τουλάχιστον 13.090 μονάδες. Αρα για τις κενές θέσεις δεν βρέθηκαν υποψήφιοι που πληρούσαν το ακαδημαϊκό κριτήριο.

Τα περισσότερα μόρια που συγκέντρωσε υποψήφιος ήταν 9,5. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ένα ακόμη παράδοξο. Πήραν μετεγγραφή υποψήφιοι οι οποίοι πληρούσαν το ακαδημαϊκό κριτήριο της διαφοράς των 2.750 μονάδων, κατέθεσαν αίτηση με δικαιολογητικά, αλλά στη μοριοδότηση δεν πήραν κανένα μόριο! Δηλαδή, δεν πληρούσαν κάποιο οικονομικό ή κοινωνικό κριτήριο. Αυτό συνέβη διότι δεν πέρασε το ακαδημαϊκό κριτήριο ικανός αριθμός υποψηφίων για να καλυφθούν οι θέσεις. «Αρα, κάποιος πρέπει να τολμήσει να κάνει αίτηση ακόμη κι αν δεν ελπίζει να μοριοδοτηθεί», τονίζει η κ. Αλπανίδου. 

Τέλος, κενές έμειναν οι 1.322 από τις 1.405 θέσεις που δόθηκαν σε εισακτέους που ήθελαν να μετακινηθούν σε τμήμα/σχολή με συναφές αντικείμενο με αυτό στο οποίο είχαν εισαχθεί. Π.χ., κάποιος που πέρασε σε Μαθηματικό περιφερειακού ΑΕΙ ζήτησε να μετακινηθεί σε Τμήμα Στατιστικής κεντρικού ΑΕΙ.

Προς αναζήτηση συνεργασιών

ΑΕΙ: τα παράδοξα των μετεγγραφών-1
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισκέφθηκε αντιπροσωπεία 16 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων. Στη φωτογραφία, ο πρύτανης του ΟΠΑΘ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, και ο κ. Σον Ρέινολντς, εκπρόσωπος του Indiana University.

Συνεχίστηκαν έως και χθες οι επισκέψεις των εκπροσώπων των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων σε ελληνικά ΑΕΙ, με στόχο την αναζήτηση συνεργασιών. Ενδεικτικά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκ μέρους της αμερικανικής αντιπροσωπείας ο κ. Σον Ρέινολντς, εκπρόσωπος του Indiana University, αναφέρθηκε στους στόχους της επίσκεψης των εκπροσώπων των αμερικανικών ιδρυμάτων και στην προοπτική συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του ελληνικού ΑΕΙ, η καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, παρουσίασε το έργο του Κέντρου, που έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη επιχειρηματικών ομάδων κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξής τους και τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την αγορά μέσω των προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *