Για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή τη φορά από καλύτερη θέση στην αφετηρία και με αυξημένες δυνατότητες, κάνει λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε διαδικτυακό αφιέρωμα του ΑΜΠΕ.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει: «Αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Αυτό ήταν το σύνθημά μας ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην περυσινή (84η) Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την πρώτη μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου 2019.
Αυτός ήταν ο γνώμονας της πολιτικής μας από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στο Υπουργείο, στο πλαίσιο φυσικά του γενικότερου προσανατολισμού της κυβέρνησης: με μεταρρυθμίσεις και τομές να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά αλλαγών για να μετεξελιχθεί σε μια από τις πλέον φιλικές στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη αυξάνοντας το ΑΕΠ και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Προϊόντος του χρόνου, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής άρχισαν να γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά στην πραγματική οικονομία και φυσικά ν’ αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Η ελληνική οικονομία επιτάχυνε διαρκώς τον αναπτυξιακό της βηματισμό και όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν ότι το 2020 θα ήταν χρονιά πολύ μεγάλης οικονομικής επιτυχίας. Μέχρις ότου η χώρα μας συναντήθηκε με τον Covid-19…
Η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το κραχ του 1929 κρίση στον πλανήτη, με τραγικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, επηρέασε δραματικά την παγκόσμια οικονομία και όπως ήταν αναπόφευκτο ανέκοψε την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κατά κοινή ομολογία, οι επιδόσεις της Ελλάδας τόσο στο υγειονομικό – η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το ύψιστο αγαθό – όσο και το οικονομικό επίπεδο ήταν πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις πολλών άλλων, ακόμη και θεωρητικά καλύτερα οργανωμένων, χωρών, διαψεύδοντας εκείνους που είχαν βιαστεί να προφητεύσουν κατάρρευση.
Αναμφίβολα, όμως, η ύφεση είναι πολύ μεγάλη και η ελληνική οικονομία έχει πιεστεί σημαντικά. Δεν παρουσιάζει, όμως, σημεία κατάρρευσης. Αντέχει και δείχνει να αντιδρά, χάρις βεβαίως και στο πρωτόγνωρο πακέτο ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας που σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της πανδημίας και για όσο χρόνο απαιτηθεί.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κινηθήκαμε, γρήγορα και αποφασιστικά, ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων συμβάλλοντας μ’ ένα πλέγμα πολιτικών στο να διατηρηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας:
– διαθέτοντας πάνω από 4 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
– με χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ ώστε να παροχετευθεί ρευστότητα της τάξης των 15-16 δις ευρώ στην οικονομία,
– με απορρόφηση ρεκόρ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ
– και ταχείες αδειοδοτήσεις σε νέες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές που συνέβαλαν στο να εξασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας στο απαιτούμενο υγειονομικό υλικό.
Παράλληλα, όμως, προχωρήσαμε με βάση τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα προκειμένου να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την ελληνική οικονομία στην αφετηρία της «επόμενης ημέρας» – στο βαθμό φυσικά που ο ιός θα καταστεί εφικτό να αρχίσει να τιθασεύεται ώστε η αβεβαιότητα να υποχωρεί.
Στρατηγική προτεραιότητα και βασικός γνώμονας της πολιτικής μας παραμένει η αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Αυτή τη φορά, όμως, σε διαφορετικό περιβάλλον. Από καλύτερη θέση στην αφετηρία μετά το rebranding της Ελλάδας ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης και τα μετρήσιμα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων της πρώτης χρονιάς. Και με αυξημένες δυνατότητες.
Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο το μεγαλύτερο στην ιστορία αναπτυξιακό πρόγραμμα, με συνολικούς πόρους άνω των 72 δις ευρώ, που έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα χρόνια ώστε να μετασχηματίσει την οικονομία της σε μοντέρνα, βιώσιμη, ανταγωνιστική και να την εδραιώσει σε γερά θεμέλια για τις επόμενες δεκαετίες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
– συμβάλλοντας δημιουργικά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο εκπονείται με βάση και τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη,
– προχωρώντας την προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 και επιταχύνοντας το ρυθμό απορρόφησης του τρέχοντος
– ενεργοποιώντας την πρώτη προγραμματική περίοδο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, με δημόσιες επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ,
– προχωρώντας σε νέες μεταρρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή και την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με έμφαση στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας,
– βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων,
– προχωρώντας σύγχρονα έργα υποδομών με την μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),
– δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιομηχανία ώστε να καταστεί ξανά, μετά από πολλά χρόνια, βασικός πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρονιά είναι πολύ δύσκολη και ο δρόμος μπροστά μας ανηφορικός. Είναι, όμως, στο χέρι μας να βρούμε την δύναμη για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να την αξιοποιήσουμε. Είναι εθνικό στοίχημα, το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε» καταλήγει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.