Μια πεντανόστιμη σάλτσα από την περιοχή της Γένοβας, θεωρείται παραδοσιακή συνταγή, δένει τέλεια με λινγκουίνι αλλά και πένες αφού αφήνουν τη σάλτσα να περάσει τα τοιχώματά τους. Χρησιμοποιείται και σε σαλάτες αλλά και σαν ορεκτικό μέσα σε ντοματίνια αλλά και πάνω σε παξιμαδάκια.
Συστατικά:
500 γρ λινγκουίνι
50 γρ βασιλικός πλατύφυλλος
4 σκελίδες σκόρδο
65 γρ τυρί πεκορίνο
65 γρ τυρί παρμεζάνα
40 γρ κουκουνάρι
250 ml ελαιόλαδο
15-20 γρ χοντρό αλάτι
φρέσκο τριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Καβουρντίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα βασιλικού
Σε ένα γουδί ή πολυμίξερ προσθέτουμε αλάτι, κουκουνάρια, φύλλα βασιλικού, τυριά, σκόρδο και σταδιακά το ελαιόλαδο, δίνοντας στο μείγμα μια παχύρευστη υφή.
Βράζουμε τα λινγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας,
Με μια τρυπητή κουτάλα, μαζί με τα υγρά τους τα ενσωματώνουμε στη σάλτσα.
Αποφεύγουμε το βράσιμο της σάλτσας σε δυνατή φωτιά γιατί μπορεί να κόψει.
Σερβίρουμε με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.