Αυξάνονται οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, που σάρωσε τη Θεσσαλία, καθώς άλλος ένας συμπολίτης μας είχε τραγική κατάληξη.
Πρόκειται για έναν 56χρονο, ο οποίος βρισκόταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας εντοπίστηκε από drone ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, στην Καρδίτσα.
Νωρίτερα βρέθηκε η σορός ενός άνδρα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Τουρκονέρι της Εύβοιας, αναγνωρίστηκε πως πρόκειται για 77χρονο αγνοούμενο από την κακοκαιρία από την περιοχή Πάλτση Πηλίου.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία στις 5 Σεπτεμβρίου βρέθηκε ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, στις 7 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου.
Στις 9 Σεπτεμβρίου ένας άνδρας βρέθηκε ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο Καρδίτσας. Την ίδια ημέρα βρέθηκαν και δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Συνολικά 4,250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Σε φάση αργής υποχώρησης βρίσκεται η στάθμη των υδάτων σε αρκετές από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας σιγά σιγά τρεις μέρες μετά τη θεομηνία, τη βιβλική καταστροφή του άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel». Πόλεις και χωριά παραμένουν κάτω από τόνους νερού και λάσπης, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, γέφυρες κόπηκαν στα δύο, σπίτια υποχώρησαν και ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια ατέλειωτη λίμνη, με χιλιάδες πολίτες εκτοπισμένους από τα σπίτια τους και αμέτρητες απώλειες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Παρότι, «τα όσα είδαμε το καλοκαίρι του 2023 με τον καύσωνα και αυτές τις ημέρες με τον κυκλώνα Daniel είναι τόσο σπάνια, ώστε θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300-400 χρόνια», όπως εξήγησε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντούτοις ο ίδιος χαρακτήρισε την καταιγίδα «πολύ ακραία κατάσταση», έχοντας στοιχήσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και με 6 ακόμη να αγνοούνται.
Συνεχείς εκκενώσεις
Τρία εικοσιτετράωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» ο συναγερμός για τη Λάρισα, την Μαγνησία και την Καρδίτσα δεν σταματά, με το ακραίο καιρικό φαινόμενο να εξακολουθεί να απειλεί δεκάδες οικισμούς, καθώς μόνο 30 οικισμοί εκκενώθηκαν χθες, κυρίως στον νομό Λάρισας, με τη χρήση του 112. Αιτία η στάθμη του Πηνειού, η οποία παραμένει πάνω από τα όρια επικινδυνότητας παρά το ότι τα φαινόμενα έχουν σταματήσει στην περιοχή. Παράλληλα, σε ετοιμότητα παραμένουν οι Αρχές και για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει η λίμνη Κάρλα, με το 112 να ηχεί χθες, προκειμένου να προετοιμαστούν σχετικά οι κάτοικοι στο Στεφανοβίκειο και στο Ριζόμυλο. Την ίδια ώρα, εικόνες βιβλικής καταστροφής αποκαλύπτονται στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η κατάρρευση σε υποδομές, όπως σε γέφυρες και το οδικό δίκτυο, οι οποίες είναι αδύνατον ακόμη να αποτιμηθούν.
Στα δύο η χώρα
Αντίθετα, η διάρκεια των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου είχε ως συνέπεια να κλείσει χθες η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού Ποταμού. Συγκεκριμένα, στο ρεύμα προς Αθήνα είναι κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και όλοι οι παράδρομοί της από την Κατερίνη μέχρι τη Λαμία. Επίσης, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, η εθνική και η παράδρομοί της έχουν κλείσει από την Λάρισα μέχρι την Ημαθία.
Επιπλέον σε ισχύ είναι από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λάρισα επί της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας που έχουν ως τελικό προορισμό οποιαδήποτε περιοχή νοτίως του Τύρναβου λόγω αυξημένου όγκου υδάτων.
Προτεραιότητα στις διασώσεις
Προτεραιότητα, σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση παραμένουν οι διασώσεις, καθώς οι απεγκλωβισμοί από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν ούτε στη διάρκεια της νύχτας, όταν μέχρι χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί 3.443 διασώσεις (έχοντας ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη), ενώ το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.702 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφηκαν 5.442 κλήσεις, με τις περισσότερες, δηλαδή 2.272 κλήσεις στον νομό Μαγνησίας, 1.480 στην Καρδίτσα, 680 στη Λάρισα και 885 κλήσεις στα Τρίκαλα.
Παράλληλα, οι διασώσεις με εναέρια μέσα έφτασαν τις 767 συνολικά, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, την ΕΛ.ΑΣ. καθώς και από ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Ζητούμενο η τροφοδοσία
Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως χθες μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ιδίως, όταν ο κίνδυνος των μολυσματικών ασθενειών ελλοχεύει για τους διασωθέντες, καθώς το νερό είναι ακατάλληλο, ενώ οι συνθήκες ατομικής υγιεινής δεν είναι καθόλου αυτονόητες για όσους παρέμειναν επί ώρες, να αναμένουν τους διασώστες.
Στις εκτενείς οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, προτρέπει τους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών να μην πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιούν για το πλύσιμο των πιάτων και των χεριών, ούτε και για την προσωπική τους υγιεινή. Παράλληλα, απαγορεύεται να καταναλώνουν οποιοδήποτε προϊόν καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί, ενώ θα πρέπει να πετάξουν τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας, όπως και οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το Υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε πλαφόν σε 68 κατηγορίες προϊόντων για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, δηλαδή σε όσα περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).
Ήδη, φαινόμενα έλλειψης εμφιαλωμένων νερών έχουν καταγραφεί στην πόλη της Λάρισας, καθώς από χθες στις 10 το πρωί έχει εξαντληθεί το απόθεμα σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», ενώ ουρές για την προμήθεια νερού σχηματίστηκαν και στο Βόλο.
Κινήσεις αποκατάστασης
Ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν υποστεί και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με την κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη στο Βόλο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα Δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, αν και απέχει ακόμη η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης.
Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε χθες, στην αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, (πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κ.λπ.) στην περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, ενώ εντός της εβδομάδας ξεκινά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, ώστε να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις.
Αρχικά, ο ΕΛΓΑ θα κατέβαλε στα μέσα Οκτωβρίου τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες. Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων.
Ακολούθως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου. Ακόμη, παράταση δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, δηλαδή οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
protothema.gr