Το στρες είναι κατά βάση ένα αρνητικό συναίσθημα, που κυριεύει τη ζωή και την καθημερινότητά μας, κάνοντας τις υποχρεώσεις να μοιάζουν ατελείωτες και τα εμπόδια να φαίνονται ανυπέρβλητα.
Ανεξάρτητα από την ηλικία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή κάποιου, το άγχος «χτυπά την πόρτα» όλων μας, με διαφορετικούς τρόπους και μορφές. Μπορεί να απορρέει από μια απαιτητική υποχρέωση ή από μια ασφυκτική προθεσμία στη δουλειά. Κι ενώ σε μικρές ποσότητες μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα, καθώς μας παρακινεί να δραστηριοποιηθούμε, να κάνουμε πράγματα και να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας, όταν γίνεται έντονο, το άγχος μπορεί να μας καταβάλλει και να δημιουργήσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες «ανεβάζοντας στροφές». Ενισχύει την αδρεναλίνη, οι καρδιακοί παλμοί γίνονται γρηγορότεροι και η αναπνοή ταχύτερη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το στρες μπορεί να σχετίζεται με κάτι που συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας και, επομένως, να είναι παροδικό. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να είναι συνεχιζόμενο, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά απειλητικό για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, το χρόνιο στρες έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, καρδιοπάθειας, καρκίνου, ακόμη και πρόωρου θανάτου.
Για τους περισσότερους, μοιάζει αδύνατο να «δαμάσουν» το άγχος που νιώθουν. Ο δρ. Scott Lear καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser επισημαίνει, ωστόσο, ότι η διαχείρισή του είναι απαραίτητη για να θωρακίσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ο ίδιος προτείνει επτά απλά κόλπα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή και εξάλειψη του άγχους:
1. Να κοιμάστε καλά το βράδυ
Όταν κάνουμε κακό ύπνο, η επόμενη ημέρα φαντάζει σαν μια πρόκληση και τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σωστά. Όταν είμαστε κουρασμένοι, η αδρεναλίνη συνήθως ανεβαίνει, κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς στο στρες. Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος, από την άλλη, μας κάνει να νιώθουμε ανίκητοι. Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την απόδοσή μας και κάνει τις δυσκολίες να μοιάζουν πιο διαχειρίσιμες.
2. Γυμναστείτε
Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει μια πληθώρα σημαντικών πλεονεκτημάτων για την ψυχική υγεία. Μεταξύ άλλων, βοηθά την αδρεναλίνη να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα. Επιπροσθέτως, η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη γυμναστική θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμη καλύτερα. Ιδανικές είναι οι ασκήσεις που ανεβάζουν τον καρδιακό ρυθμό, αλλά ακόμη κι ένας απλός περίπατος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός.
3. Κάντε διαλογισμό
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στο διαλογισμό, όχι μόνο για να μειώσουν το άγχος, αλλά και να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την απόδοσή τους. Ο διαλογισμός καθαρίζει το μυαλό από σκέψεις σχετικά με το παρελθόν και προβληματισμούς για το μέλλον και σας βοηθά να επικεντρώνεστε στο παρόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τη σκέψη σας πιο διαυγή και μειώνει το στρες.
4. Πάρτε τον έλεγχο
Το στρες συχνά προκύπτει από την αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, γεγονός που μας προκαλεί δυσφορία. Υπάρχουν, πράγματι, συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως μια προθεσμία στη δουλειά. Στραφείτε, λοιπόν, σε τομείς της ζωής σας που μπορείτε να καθορίσετε. Αυτό θα σας χαρίσει αυτοπεποίθηση, θα νιώσετε ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις προκλήσεις και έτσι θα διατηρείτε μια πιο αισιόδοξη ματιά.
5. Χαμογελάστε!
Πάντα νιώθουμε όμορφα όταν γελάμε. Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, όπως ακριβώς και η σωματική άσκηση. Έχει αποδειχθεί πως, όταν γελάμε ή χαμογελάμε, μειώνουμε το άγχος. Ακόμη κι ένα χαμόγελο που βγαίνει με το ζόρι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα θετικά συναισθήματα από το να μην χαμογελάσουμε καθόλου.
6. Κοινωνικοποιηθείτε
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα ήταν ωφέλιμο να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Πώς θα γίνει αυτό; Μόνο μιλώντας με άλλους ανθρώπους για τη ζωή. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυσκολίες υπάρχουν παντού. Ακόμη και η ψηφιακή επαφή βοηθά στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων, ενώ το άκουσμα μιας οικείας φωνής πιστεύεται ότι εκλύει οξυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης».
7. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο
Ορισμένοι το αποκαλούν «το βιβλίο των ανησυχιών», γιατί εκεί καταγράφουν ό,τι τους προβληματίζει. Οι περισσότεροι γράφουν στο ημερολόγιο πριν πέσουν για ύπνο, ώστε να «ακουμπήσουν» τις έννοιες τους στις σελίδες, καθαρίζοντας το μυαλό. Η καταγραφή των γεγονότων τα κάνει να μοιάζουν λιγότερο σημαντικά. Και είναι πολύ πιο ωφέλιμη από το να τα κρατάμε όλα μέσα μας. Μπορείτε, επίσης, να καταγράφετε πράγματα που σας ευχαρίστησαν την ημέρα που πέρασε. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικεντρώνεστε στα θετικά της ζωής σας. Ανεξάρτητα από το πόσο κακή μοιάζει μια μέρα, πάντα μπορούμε να αντλήσουμε κάτι καλό από αυτή.
Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα κοινό: Σας απομακρύνουν από την πηγή του στρες και τις σκέψεις που απορρέουν από αυτό. Υιοθετήστε μερικές ή όλες αυτές τις τεχνικές και θα δείτε το άγχος να μειώνεται.