Ποιος γνωρίζει πόση είναι η πραγματική περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read
A picture released on March 6, 2010 shows Russian Prime Minister Vladimir Putin taking a horseback ride in the Karatash area, near the town of Abakan, during his working trip to Khakassia, on February 25, 2010. AFP PHOTO - RIA-NOVOSTI / Alexey DRUZHININ (Photo by Alexey DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)

 

Ο ίδιος λέει ότι βγάζει 140.000 δολάρια τον χρόνο και έχει μόνο ένα διαμέρισμα.
-Advertisement-

Στα χαρτιά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει με έναν ταπεινό πολιτικό άνδρα με μέτρια εισοδήματα.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν έχει ετήσιο μισθό 140.000 δολαρίων. Τα περιουσιακά του στοιχεία που αποκαλύφθηκαν δημοσίως περιλαμβάνουν ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών μέτρων, ένα τροχόσπιτο και τρία αυτοκίνητα.

Αλλά σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, μπορεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν συνολικά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και αυτό είναι ένα τρομακτικό ποσό χρημάτων για οποιονδήποτε, ίσως να μην είναι τόσο τραβηγμένο για τον Πούτιν. Να γιατί:

Η συλλογή πολυτελών ρολογιών

Ο Πούτιν εμφανίζεται συχνά να φοράει πολυτελή ρολόγια υψηλής ποιότητας που πωλούνται στη λιανική για πολλαπλάσιο ποσό από το υποτιθέμενο ετήσιο εισόδημά του.

Έχει φωτογραφηθεί να φοράει ρολόι Perpetual Calendar της Patek Philippe αξίας 60.000 δολαρίων και φέρεται να έχει στην κατοχή του ένα A. Lange & Sohne Toubograph αξίας 500.000 δολαρίων, καθώς και άλλα φανταχτερά σχέδια.

Έπαυλη αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Πούτιν φημολογείται ότι είναι ιδιοκτήτης μιας πανέμορφης έπαυλης που βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου με θέα τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η παράκτια ιδιοκτησία φημίζεται ως η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στη χώρα και χρησιμεύει ως το ιδιωτικό του παλάτι που ονομάζεται «εξοχική κατοικία του Πούτιν».

Η έπαυλη είναι η παιδική χαρά του Πούτιν, διαθέτοντας τοιχογραφημένες οροφές, μια μαρμάρινη πισίνα επενδεδυμένη με αγάλματα αρχαιοελληνικών θεών, έναν ξενώνα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων, σπα με παραδοσιακά χαμάμ, δωμάτια για όλο το προσωπικό του, ένα αμφιθέατρο, ένα υπερσύγχρονο παγοδρόμιο για χόκεϊ επί πάγου, ένα καζίνο σε στιλ Βέγκας, ένα νυχτερινό κλαμπ εξοπλισμένο με στύλους στρίπερ, μια αίθουσα μπαρ που έχει κρασιά και αποστάγματα αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, μια υπόγεια αίθουσα γευσιγνωσίας με θέα στο νερό, και πολλά άλλα.

Το μεγαλύτερο μέρος της έπαυλης φέρεται να είναι διακοσμημένο από μια exclusive ιταλική μάρκα πολυτελείας που ονομάζεται Citterio Atena, συμπεριλαμβανομένων καναπέδων σε στυλ Λουδοβίκου 14ου, έπιπλα τραπεζαρίας αξίας 500.000 δολαρίων, και ένα τραπέζι μπαρ αξίας 54.000 δολαρίων. Έχει ακόμη και στολισμένα μπάνια με φανταχτερές ιταλικές βούρτσες τουαλέτας αξίας 850 δολαρίων και θήκες χαρτιού τουαλέτας αξίας 1.250 δολαρίων.

Η έπαυλη της Μαύρης Θάλασσας σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Lanfranco Cirillo και η κατασκευή της κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα για αυτό το εξωφρενικό έργο υποτίθεται ότι ξεπλύθηκαν μέσω του ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων εθνικού προγράμματος με την ονομασία «Υγεία», στο πλαίσιο του οποίου το κράτος αγόραζε ακριβό ιατρικό εξοπλισμό σε πολύ υψηλότερη τιμή από την τιμή της αγοράς, μεταφέροντας τελικά τη διαφορά στον τραπεζικό λογαριασμό του Cirillo για την πληρωμή της έπαυλης.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σαν να μην έφτανε αυτό το παχυλό ποσό, ετησίως δαπανώνται 2 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τη συντήρηση του ακινήτου από ένα προσωπικό 40 ατόμων.

Το Κρεμλίνο αρνείται την ιδιοκτησία του παλατιού από τον Πούτιν λέγοντας ότι ανήκει σε έναν πλούσιο επιχειρηματία. Αλλά Ρώσοι αναλυτές το χαρακτηρίζουν κατάφωρο ψέμα αυτό, λέγοντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να έχει ακίνητα που φυλάσσονται από την FSB (ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας) με ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από πάνω του.

Αεροσκάφη, ελικόπτερα και αυτοκίνητα

Εκτός από την έπαυλη της Μαύρης Θάλασσας και άλλα 19 σπίτια και 700 αυτοκίνητα, ο Πούτιν υποτίθεται ότι έχει μια συλλογή από 58 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλάνου αξίας 716 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται «Το ιπτάμενο Κρεμλίνο» και έχει τουαλέτα από χρυσό. Δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το γούστο του για τη μεγαλοπρεπή, νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Και για να διατηρεί τις επιλογές του ανοιχτές από ξηρά, αέρα ή θάλασσα, διαθέτει επίσης ένα μέγα-yacht αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιασμένο από έναν κατασκευαστή πυρηνικών υποβρυχίων του ρωσικού ναυτικού.

Ο εκβιασμός των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπολογίστηκε από τον τραπεζικό Bill Browder, ο οποίος, σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας το 2017, δήλωσε ότι ο Πούτιν συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του μετά τη φυλάκιση του ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky για απάτη:

«Μετά την καταδίκη του Khodorkovsky, οι άλλοι ολιγάρχες πήγαν στον Πούτιν και τον ρώτησαν τι έπρεπε να κάνουν για να αποφύγουν να καθίσουν στο ίδιο κλουβί με τον Khodorkovsky. Από όσα ακολούθησαν, φάνηκε ότι η απάντηση του Πούτιν ήταν: «50%. Δεν έλεγε 50% για τη ρωσική κυβέρνηση ή την προεδρική διοίκηση της Ρωσίας, αλλά 50% για τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά».

Συν τοις άλλοις, τα περίφημα Panama Papers αποκάλυψαν ένα δίκτυο μυστικών υπεράκτιων συμφωνιών και δανείων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδειχναν τον Πούτιν το 2016.

Αλλά φυσικά, ο Πούτιν αρνείται όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδεχόμενος μόνο μια διαφορετική μορφή πλούτου:

«Είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο: Συλλέγω συναισθήματα. Είμαι πλούσιος επειδή ο λαός της Ρωσίας μου εμπιστεύτηκε δύο φορές την ηγεσία ενός μεγάλου έθνους όπως η Ρωσία. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μου».

Και παρ’ όλα τα έγγραφα και τις μαρτυρίες που στοιβάζονται εναντίον του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει την παρωδία του υπάκουου γραφειοκράτη με τον απλό, μεσοαστικό τρόπο ζωής.

 

ΠΗΓΗ:  fortunegreece.com, Fortune.com
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *